Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


"Zilhicce ayı" ve "On gece"

Halis ECE

"Zilhicce ayı" ve "On gece"


Bilindiği üzre hicri-kamerî ayların 12’ncisi zilhicce ayıdır. Bu ay, İslâm’ın beş esasından biri olan hac farîzasının îfa edildiği umumi afv ayıdır. Arafat’a çıkıldığı, Allah için milyonlarca kurbanın kesildiği ve bir senelik hesapların görülüp amel defterlerinin kapandığı mukaddes bir aydır.

Zilhiccenin 1’inden 10’una kadar olan geceler, Kur'an-ı Kerim'de “leyâli-i aşere” diye tabir edilen on gecelerdendir. Diğer mübarek 10 geceler de, Ramzan-ı şerifin son 10 gecesi ile Muharrem ayının ilk on geceleridir. Kitab-ı Mübin’de, “On geceye yemin olsun ki...” (1) buyrularak yemin edilen bu mübarek zaman dilimi, bütün mü’minler için yepyeni bir manevi fırsat dönemidir.

Hadîs-i şeriflerde buyrulmuştur ki:

“Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan bir gün oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.” (2)

“Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevap verilir.” “Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutana, her günü için bir yıllık oruç sevabı verilir.” (3)

“Allah indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!” (4)
(Kısaca Tesbih, sübhanallah; Tahmid, elhamdülillah; Tehlil, Lâ ilâhe illallah; Tekbir ise Allâhu ekber demektir.)

Binaenaleyh bu ayda; günühlarımızın afvı, noksanların tamamlanması için istiğfar, salevât-ı şerife, diğer duâlar ve tesbih namazına devamda büyük hayır ve fazilet vardır.

Hacca gidemeyen mü’minlerin bu günlerde oruç tutmaları çok büyük fazilettir. O bakımdan kurban bayramından evvel 9 gün oruç tutmalı, 10. günü kurban kesilinceye kadar birşey yemeyip oruçlu bulunmalı ve orucunu kurban etiyle açmalıdır.

Hiç olmazsa 8’inci gün ile beraber, 9’uncu günü (Arefe günü) oruçlu olmak lâzımdır.

Kurban bayramı Arefe günü sabah namazından, 4’üncü bayram günü ikindi namazına kadar, bütün farzların arkasından Teşrik tekbirialmak, kadın-erkek her mükellef Müslümana vâciptir.

ZİLHİCCE’NİN İLK ON GÜNÜNDE NE YAPILIR?

Zilhicce ayının birinden onuna (yani Kurban bayramının ilk gününe) kadar, hergün sabah namazlarından sonra:

10 salevât-ı şerîfe: “Allahümme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed.”

10 İstiğfar: “Estağfirullâhe’l-azıym el-kerîm ellezî lâilâhe illâhüve’l-hayye’l-kayyûme ve etûbü ileyk ve nes’elühü’t-tevbete ve’l-mağfirete ve’l-hidâyete lenâ innehû hüve’t-tevvâbü’r-rahıym.”

10 Tevhid: “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr” okunur. (5)


DİPNOTLAR
(1) el-Fecr sûresi, 89/2.
(2) Tirmizi, Sünen, Savm, 52; İbn Mace, Sıyam, 39.
(3) Tirmizi, Sünen, Savm, 52.
(4) Abd b. Humeyd, Müsned, 1, 257.
(5) Mübarek gün ve gecelerde yapılması tavsiye edilen Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat, İstanbul, byy., s. 44.

Allah razı olsun...

şu 10 günün arafesinde bunları okumak iyi oldu :)
RABBim bu mübarek günleri en güzel şekilde ihya edebilmeyi nasip etsin.
bayram sabahı o mübarek bayramı hak eden kullarından kılsın.
yaptığımız ve yapacağımız ibadetleri kabul etsin...
amin...

Rabbim senden de razı olsun sevgili KARDELEN...

İçten ve gönülden geldiğine inandığım güzel dualarına da, haddim olmayarak, topyekün Ümmet-i Muhammed adına "âmin" diyorum.


Soruyu öyle sor ki; ne kendine utanç, ne de sorulana azap olsun.

sayın halis ece Allah razı olsun teşrik tekbirini unutmuştun bu on günde yapılacak bütün dualardan rabbim size fazlasını nasip etsin hayırlı cumalar

Allah (c.c.) razi olsun hocam teşekkür ederiz.Mevla bu günlerin feyzinden bereketinden müstefid olmayı nasip eylesin...

On günün orucunun her günü 100 köle azat etmiş 100 deve kurban etmiş ve 100 atı Allah yolunda hibe etmiş gibi sevap olur.Terviye gününün yani 8. günün orucunda 1000 köle azat etmiş 1000 deve kurban etmiş ve 1000 atı Allah yolunda hibe etmiş gibi sevap olur.Arefe gününün orucunda ise 2000 köle azat etmiş 2000 deve kurban etmiş ve 2000 atı Allah yolunda hibe etmiş gibidir . Buyrulmuştur. Tefcirut-tesnim s.169...




Kim ilmi ararsa, cennet onu arar. Kim günahı ararsa, cehennem de onu arar. Hz.Ali (k.v.)

Kardeşim ellerinize sağlık. Allah razı olsun .Cenabı hak bizleri bu ayda mağfiret olanlardan eylasin .Kardeşim eğer vaktiniz müsaitsa benim sorduğum helal kazanç sorusuna cevab istirham ederim SELAM VE SAYGILAR...

Rabbim bu mübarek günleri hakkıyla ihya etmeyi nasip etsin cümlemize amiiin .... Rabbim sizlerdende razı ve memnun olsun...

Değerli kardeşlerim MEVRA, ECYAD, ALANYA SULTANI ve ZEHRAM2001;

Samimi katkılarınıza şükranlar, gönülden dualarınıza topyekün mü'minler adına sınırsız "âmin"ler...

Rabbimizin, biz Ümmet-i Muhammed'e ihsan buyurduğu bu müstesna ay ve onun içinde bulunan mübarek leyâli-yi aşere'yi, gündüzleri de dahil, ihya edebilmeyi cümlemize nasip eylesin.

Selam ve dualarımla...

Soruyu öyle sor ki; ne kendine utanç, ne de sorulana azap olsun.

HALİS ECE HOCAM YÜCE MEVLAM HİZMETLERİNİZİ İHLASLA, ARTIRARAK SON NEFESE KADAR VE SON NEFES DAHİL OLMAK ÜZERE DAİM EYLER İNŞAALLAH.HAYIRLI ÇALIŞMALAR.DUALARINIZI BEKLERİZ.KARACAAHMETTE MEDFUN O MÜBAREK ZATA SELAMIMI İLETİRSENİZ MEMNUN OLURUM.

Sevgili karadağ;

İçten ve gönülden dualarınız için cümlemiz adına sınırsız "âmin"ler... Rabbim kabul buyursun.

Dualar müşterek; selamınız da, müsterih olun, inşaallah yerine ulaşacaktır.

Selam ve muhabbetlerimle...



Soruyu öyle sor ki; ne kendine utanç, ne de sorulana azap olsun.

Sevgili peygamberimiz öyle buyurmuşlar Enes (r.a)'dan varid olan bir hadisi şerifde:"Zilhicce'nin her bir gunu bin güne bedeldir.Her bir günü bin günün sevabını ihtiva etmektedir.Yevmi arefe ise on bin güne bedeldir.İnşallah bu faziletleri düşünerek cünki Allah'ımız yemin ediyor "velfecr" "veleyâlin aşr" "veşşefı velvetr"Hususyla bu günleri anlatıyor ayeti kerimedende anlaşılacağı üzere.Bu on günü vahiy buyurmuş hak teâlâ ve tekaddes hazretleri.Demekki bunun ehemmiyeti ve fazileti cok muhteşem,cok muazzam.Rabbim c.c bugunlerin feyzinden bereketinden istifade ve istifâza eden kullarından eylesin.Bu günleri gaflet ile değilde uyanık bir şekilde edâ edip bu ayı bizlerden şikayetci değilde şefaatci eylesin.Rabbim sizdende sonsuz razı olsun hocam inşallah sizin bilgilerinizlede sohbetimi tezyin edecem.Selametle inşallah..

"Fırsat,yaz bulutu gibidir,tez gecer"

Bu önemli mevzuya ilgin, değerli katkıların, hüsn-i zannın ve güzel duaların için şükranlar sevgili GÖZDAMLASI kardeşim...

Selamlarımla...

Soruyu öyle sor ki; ne kendine utanç, ne de sorulana azap olsun.


Blog Paylaşımları

MollaCami.Com