Molla Cami Kitapliginda aradiginiz hersey elinizin altinda
* * * ONLINE ILAHI DINLERKEN SITEDE DOLAS * * *
Giriş Sayfası Yap   Açılış Sayfası Yap (ctrl+D)   Favorilere Ekle  Sık Kullanılanlara Ekle



Cikan google reklamlarinda istenmeyen reklamlari haber verirseniz engelleyebiliriz.

Kiyamet Alametleri

Kiyamet Alametleri

On alamet görülmeden kiyamet kopmayacaktir; Biri doGuda, biri batida, bir diGeri de Arap Yarimadasi'nda meydana gelecek yere batma hadisesi (Müslim, Fiten,39)

Tüm kainatin, canli ve cansiz tüm varliklarin mutlaka bir sonu olduGu Kuran ayetlerinde bildirilmektedir. Bu son günü, ama ayni zamanda ahiretteki sonsuz hayatin da bir baslangici olacaktir. O gün, Kuran ayetlerinde haber verildiGi üzere, "insanlarin, alemlerin Rabbi için kalkacaGi" gündür. (Mutaffifin Suresi, 6).

Kiyamet gününde, canlilarla birlikte tüm evren de yok olacak ve bu yok olus, simdiye kadar hiçbiryerde görülmemis olaylar sonucunda gerçeklesecektir. Rabbimiz Mearic Suresi'nde söyle buyurmaktadir:

"Gökyüzünün erimis maden gibi olacaGi gün;
DaGlar da (etrafa uçusmus) rengarenk yün gibi olacak.
(Böyle bir günde) Hiçbir yakin dost bir yakin dostu sormaz.
Onlar birbirlerine gösterilirler. Bir suçlu-günahkar, o günün azabina karsilik olmak üzere, oGullarini fidye olarak vermek ister;
Kendi esini ve kardesini,
Ve onu barindiran asiretini de;
Yeryüzünde bulunanlarin tümünü (verse de); sonra bir kurtulsa.
Hayir; (hiçbiri kabul edilmez). DoGrusu o (cehennem), cayir cayir yanmakta olan atestir. (Mearic Suresi,8-15)

Kiyamet, Allah'in yüce kudretinin insanlarin tümü tarafindan idrak edildiGi, inkarcilar için dehset, korku ve aci dolu bir gündür. Rabbimiz Kuran ayetlerinde bu günün hizla yaklastiGini Lokman Suresi, 34 ve insanlarin hiç beklemedikleri bir anda, aniden geleceGini (Nahl Suresi, 77 ve Araf Suresi, 187) bildirilmektedir. Bir diGer ayette ise Rabbimiz Kiyamet saatinin öncesinde bazi isaretlerin belireceGini haber vermistir.

Artik onlar, kiyamet-saatinin kendilerine apansiz gelmesinden baskasini mi gözlüyorlar? iste onun isaretleri gelmistir. Fakat kendilerine geldikten sonra öGüt alip-düsünmeleri onlara neyi saGlar? (Muhammed Suresi,18)

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) kiyamet öncesinde gerçeklesecek bu alametleri bizlere hadis-i seriflerinde detayli olarak tasvir etmistir. Kiyamet alametlerinin ortaya çikacaGi bu devir "Ahir zaman'dir. Ahir Zamanin ilk döneminde dünya maddi ve manevi sorunlarla doludur; bunun ardindan gelecek ikinci devrede ise Allah Hz. Mehdi'yi vesile kilarak insanlari yozlasmadan, savaslardan adaletsizliklerden kurtaracaktir. AltinçaG olarak da adlandirilan bu dönemde savaslar ve çatismalar son bulacak, dünya bolluk, bereket ve adaletle dolacak, islam ahlaki tüm dünyaya yayilacak ve yaygin olarak yasanacaktir. AltinçaG'in sona ermesinin ardindan dünya çok hizli bir çöküs içine girecek ve ardindan kiyamet saati gelecektir. Ancak belirtmek gerekir ki, her konuda olduGu gibi kiyamet hakkinda da Rabbimiz'in bize öGrettiGinden baska hiçbir bilgimiz yoktur. Kesin olarak gerçeklesecek olan kiyametin vaktini sadece Allah bilmektedir:

De ki: "Bilmiyorum, size vadedilen (kiyamet ve azab) yakin mi, yoksa Rabbim onun için uzun bir süre mi koymustur?" O, gaybi bilendir. Kendi gaybini (görülmez bilgi hazinesini) kimseye açik tutmaz (ona muttali kilmaz.) (Cin Suresi, 25-26)

[red]Kiyamet Alametleri Birbiri Ardina Gerçeklesiyor[/red]

Ahir zaman hadisleri incelendiGinde çok olaGanüstü bir durumla karsilasilir. Peygamberimiz (sav)'in günümüzden yüzyillar önce ayrintilariyla açikladiGi isaretler, "içinde bulunduGumuz çaGda" yeryüzünün hemen her kösesinde, birbiri ardinca ve tam olarak hadislerde belirtildiGi biçimde yasanmaktadir. Dünyanin dört bir yaninda yaygin katliamlarin, savaslarin, çatismalarin gerçeklesmesi, fitnelerin çoGalmasi, haramlarin helal sayilmasi, ahlaki dejenerasyonun büyük bir hiz kazanmasi, Allah'in açikça inkar edilmesi, Kuran ahlakinin terk edilmesi, Müslümanlarin çok siddetli zorluklarla karsilasmalari, masum insanlarin sebepsiz yere öldürülmeleri, fakirliGin ve açliGin yayginlasmasi, sahte din adamlarinin ortaya çikmasi, büyüye ve fala raGbet edilmesi, sahtekarliGin, rüsvetin, zinanin artmasi, sahte mesihlerin ortaya çikmasi gibi daha birçok alamet içinde bulunduGumuz ahir zamanda tarihin hiçbir döneminde olmadiGi kadar büyük bir yayginlik göstermektedir.
Hadislerde bildirilen bu ahir zaman alametlerinin bir bölümü islam tarihinin farkli dönemlerinde, dünyanin farkli bölümlerinde, az ya da çok görülmüstür. Ancak böyle bir durum o dönemin ahir zaman olduGunu göstermez.
Çünkü bir devrin ahir zaman olarak nitelendirilmesi için, Peygamber Efendimiz (sav)'in haber verdiGi alametlerin tümünün ayni çaGda, birbirlerini izleyerek gerçeklesmesi gerekmektedir. Bu durum hadislerde söyle ifade edilmistir:

KiYAMET ALAMETLERi BiRBiRiNi TAKiBEN MEYDANA GELiR. BiR DiZiDEKi BONCUKLARiN ART ARDA KOPMASi GiBi. (Ramuz-El Ehadis, 277/6; Camiü's-Sagir, 3/167)

ALAMETLER, AGi KOPARiLiP KAÇAN BALiKLARiN BiRBiRiNi KOVALADiGi GiBi KOVALAR. (Ölüm, Kiyamet ve Dirilis, imam sarani, s. 478)

ÖrneGin hadislerde haber verilen alametlerden biri Ramazan Ayi'nda Ay ve Günes tutulmalarinin gerçeklesmesidir:

RAMAZAN'iN BiRiNCi GECESiNDE AY, ORTASiNDA GÜNEs TUTULACAKTiR. (Kiyamet Alametleri, s. 199)

Gerçekten de 1981 ve 1982 yillarinin Ramazan Ayi içinde hem Günes hem de Ay tutulmalari birbiri ardina gerçeklesmistir. Hiç süphesiz Günes ve Ay tutulmalarinin gerçeklesmesi son derece doGal ve çok sik rastlanan bir durumdur. Ancak önemli olan bu tutulmalarin Ramazan Ayi'nda ve 15'er gün arayla gerçeklesmesi, bu durumun iki yil arka arkaya tekrar etmesidir. Üstelik bu tutulmalarin, yukarida bazilarini belirttiGimiz diGer alametlerle ayni dönemde gerçeklesmesi, rivayetlerdeki isaretlerin bu tutulmalar olabileceGi ihtimalini güçlendirmektedir. Bir diGer olaGanüstülük ise Peygamber Efendimiz (sav)'in bu Ay ve Günes tutulmalarinin hemen ardindan bir kuyruklu yildizin ortaya çikacaGini haber vermesidir:

O YiLDiZiN DOGMASi, GÜNEs VE AY TUTULMASiNDAN SONRA OLACAKTiR. (Kitab-ül Burhan Fi Alameti-il Mehdiyy-il Ahir Zaman, s. 32)

Hadislerde belirtildiGi gibi, 1986 yilinda (Hicri 1406'da) yani 14. yüzyil baslarinda "Halley" kuyruklu yildizi Dünyamiz'in yakinindan geçmistir. 1981 ve 1982 (Hicri 1401-1402) yillarinda meydana gelen Ay ve Günes tutulmalari olayindan sonra ortaya çikmistir. Bu yildizin doGusunun da diGer çikis alametleri ile ayni zamanda meydana gelmesi ve tam Peygamber Efendimiz (sav)'in haber verdiGi sekilde gerçeklesmesi bu olaylarin rivayetlerdeki alametler olabileceGine isaret etmektedir.

Ahir zaman alametlerini incelerken dikkat edilmesi gereken bir diGer önemli husus ise, söz konusu alametin büyüklüGü, siddeti ve meydana getirdiGi etkidir. ÖrneGin Peygamber Efendimiz (sav) depremlerin çoGalmasini bir kiyamet alameti olarak haber vermistir. Hiç süphesiz tarihin her döneminde çesitli büyüklüklerde depremler gerçeklesmistir. Ancak içinde bulunduGumuz ahir zamanda dünyanin dört bir yaninda depremlerin sayisi ve siddeti çok büyük bir artis göstermistir. ABD Jeolojik Arastirma Kurumu (USGS)'nin raporlarina göre 1556-1975 arasindaki yaklasik 400 yilda meydana gelen 5.0 ve daha büyük siddetteki depremlerin sayisi sadece 110'dur. Ayni kurumun açiklamasina göre, 1980-2003 yillari arasinda sadece 23 sene içinde meydana gelen 6.5 ve daha büyük siddetteki depremlerin sayisi ise 1685'tir. Bu bilgi Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)'in verdiGi haberi teyit etmekte, ahir zaman alametlerinin tarihin diGer dönemlerinde meydana gelen benzerlerinden çok daha olaGanüstü özellikler tasidiGini göstermektedir. Peygamber Efendimiz (sav) bu alametlerin disinda da birçok kiyamet alameti haber vermistir. islam alimleri bu alametlerin bazilarini küçük alametler, bazilarini ise büyük alametler olarak nitelendirirler. Peygamberimiz (sav)'in on büyük kiyamet alametini haber verdiGi bir hadisi söyledir:
"On alamet zuhur etmedikçe kiyamet kopmayacaktir: doGuda bir yer batmasi, BATiDA BiR YER BATMASi, Arap Yarimadasi'nda bir yer batmasi, duman, Deccal, isa b. Meryem, Dabbetü'l-Arz, Ye'cuc ve Me'cuc, Günes'in battiGi yerden doGmasi ve Aden topraGinin sonundan (Yemen'den) bir ates çikarak insanlari hasrolacaklari yere sürmesi. "
(Müslim, Fiten, 39, 40,128, 129; Eb

bir sorum var By: yakura (29 replies) Cum, 2006-05-19 18:48

Yemek Tarifleri
Lezzet Vadisi sitemizi favorilerine ekle

Anket

Son yorumlar



ihya.org toplist hosting TOPlist

uyeadi@mollacami.com 2GB Alan bedava:)