Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


HARAMLARDAN SAKINAN EVLIYÂDIR

HARAMLARDAN SAKINAN EVLIYÂDIR

Bu zamanda, bes vakit namazini kilan, haramlardan sakinan
umumi evliya sinifina dahil olur.


Sual: Tam Ilmihal'de hicrî ondördüncü asrin yarisindan sonra,dünyânin hiçbir yerinde Velî görülemedigi yazilidir. Yani su anda dünyada evliyâ yok mu deniyor?

CEVAP: Hayir yok denmiyor,görülemiyor deniyor.Dünya evliyadan hali degildir.Yani dünyada elbette evliya bulunur.Din kitaplarinda birler,üçler yediler,kirklar,bes yüzler gibi adlandirilan evliya vardir.Üç hadis-i serif meali söyledir:(Ebdal kirk kisidir.Bunlarin bereketi ile düsmana galip gelirsiniz ve belâdan kurtulursunuz.)[Ibni Asakir](Her asirda iyiler bulunur.)

Bunlar bes yüz kisi olup kirki ebdaldirHer ülkede bulunur.) [Ebu Nuaym](Yeryüzünde her zaman[ebdallerden] kirk kisi bulunur.Her biri Ibrahim aleyhisselam gibi bereketlidir. Bunlarin bereketi ile yagmur yagar.Biri ölünce,Allahü teâlâ,onun yerine baskasini getirir.)[Taberani] Bu evliya zatlari herkesin tanimasi elbette zordur.Zaten ben evliyayim diyen veli degildir.

Evliya,kendini gizler.Bunun için evliyayi tanimak zordur. Bugün açikça ben evliyayim diyen sahtekârlar çoktur.Hatta çok kimse,(Bizim hocamiz hatemül evliyadir,son velidir. Artik baska veli gelmez)diyorlar.Bunlarinki de yanlistir.Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretlerine,bu zamanda evliya yok mu diye soruldugunda buyurdu ki:(Bu zamanda, bes vakit namazini kilan,haramlardan sakinan umumi evliya sinifina dahil olur.

Bir de hususi evliyalik vardir.Bu,tasavvuf yolunda ilerleyenlere Rabbimizin ihsan ettigi derecelerdir.Iste,bu zamanda böyle evliya yok gibidir.)Eshâb-i kiram ve Tâbiini izam zamanlarinda,Evliya çoktu.Herkes bunlari ziyaret ederek bereketlenir,dualarini alirlardi.Ahir zaman yaklastikça,küfür alametleri,bid’atler çogaldi.Ulema ve evliya azaldi.Son zamanlarda, hiç görünmez oldular.

(Faideli Bilgiler)

Selam Sevgi ve Dua Ile


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com