Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
MÜBAREK KADİR GECENİZİ TEBRİK EDİYORUM
SAYGIDEĞER ÜYE ARKADAŞLAR BUGÜN MALUMUNUZ MÜBAREK KADİR GECESİ,
HEPİNİZİN MÜBAREK KADİR GECESİNİ TEPRİK EDER HAYIRLARA VESİLE OLMASINI TEMENNİ EDERİM.
BAKTIM BU GÜNÜN MANA VE EHEMMİYETİNDEN BAHSEDEN HİÇ BİR ARKADAŞI SİTEDE GÖREMEYİNCE BİRAZ ÜZÜLDÜM.DÜNKİ YAZILARIMDA BEN MUHİM NOTLAR AKTARMAYA ÇALIŞTIMSADA SİZLERİNDE DEĞERLİ BİLGİLERİNDEN İSTİFADE ETMEYİ BEKLİYORDUM..
KADİR GECESİ’NİN FAZİLETİ
Cenâb-ı Hak Kadir Sûresi’nde buyuruyor ki, (meâlen): “Hakikât biz o (Kur’ân-ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana ne bildirdi? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve Rûh (Cebrâil (a.s.) veya bir büyük melek) Rablerinin izniyle her bir iş için peyderpey inerler. O gece tâ fecrin doğuşuna kadar selâm (ve selâmet)dir.
Bir hadîs-i şerîfte buyuruluyor ki: “Kadir gecesi olunca Cenâb-ı Hak Cebrâil (a.s.)’a emreder. Cebrâil (a.s.) meleklerle beraber yanlarında bir sancakla yeryüzüne iner ve sancağı Kâbe’nin üzerine diker. Cebrâil (a.s.)’ın altı yüz kanadı vardır. Bunlardan iki tanesini Kadir gecesi dışında açmaz. Bu iki kanadı şark ve garbı kaplar. Sonra Cebrâil (a.s.) yanındaki meleklere, “Gidin, Ümmet-i Muhammed’in namaz kılan, zikreden ve dua edenlerine selâm verin, onlarla musâfaha edin ve onların dualarına âmin, deyin.” diye emreder. Melekler de yeryüzüne dağılır, o gece uyanık olup ibâdet ve taat eden Ümmet-i Muhammed’i ziyâret eder, selâm verir ve musafaha ederler, dualarına da âmin derler. Fecir doğduğu zaman Cebrâil (a.s.) meleklere toplanmalarını emreder. Melekler; Ya Cebrâil, Cenâb-ı Hak Ümmet-i Muhammed’e nasıl muamele etti, diye sorarlar. Cebrail (a.s.), Allâhü Teâlâ onlara rahmetiyle nazar etti. Onları affetti ve mağfiret etti. Ancak şu dört sınıf hariç; “Bunlar, devamlı içki içen, ana ve babasına asi olan, sıla-i rahmi kesen, ve müslüman kardeşine kin tutup, ona üç günden fazla dargın olan.” diye cevap verir.
Bu geceyi hayırlı kılan pek çok hususlardan bazıları:
1. Kur’ân-ı kerîmin bu gecede indirilmeye başlanması.
2. Bu gecede ibâdetin (içerisinde Kadir gecesi olmayan) bin aydan (83 sene 4 ay) hayırlı olması.
3. Bu gecede meleklerin ve rûh’un inmesi.
Melekler çok arzu etmelerine rağmen Âlem-i Emr’i seyredemezler. Ancak mübârek gecelerde bilhassa Kadir gecesinde, letâifini füyûzât-ı ilâhiye ile nurlandıran mü’minlerin kalplerinden Âlem-i Emri seyretmelerine izin verilir. Kadir gecesinde melekler yeryüzünü hınca hınç doldurarak yeryüzü kendilerine dar geldiği için bu geceye darlık mânâsına olan Kadir ismi verilmiştir.
4. Bu gece fecir vaktine kadar selâmettir.
Kadir gecesinin bazı alâmetleri: O gece gökyüzü bulutsuz ve parlak olur. Hava ne soğuk ne sıcak, latif olur. O gece bir an için denizlerin suyu tatlanır, zemzem ziyâdeleşir. (M.4)
ALLAH Razi olsun çok güzel izah etmişsin sen her şeyi izah etmişsin ellerine sağlık bende tüm arkadaşların kandilini tebrik eder acizhane bu akşamlı nasıl ihya ediyorsak imamı şarani hazretlerinin ifade buyurduğu gibi bu sene inşallah ramazan pazar girdi 21 ekim kandil olma ihtimali bulunduğundan ihya edelim inşallah
ALLAH Razi olsun çok güzel izah etmişsin sen her şeyi izah etmişsin ellerine sağlık bende tüm arkadaşların kandilini tebrik eder acizhane bu akşamlı nasıl ihya ediyorsak imamı şarani hazretlerinin ifade buyurduğu gibi bu sene inşallah ramazan pazar girdi 21 ekim kandil olma ihtimali bulunduğundan ihya edelim inşallah
Allah razi olsun
cümlemizin kandili mübarek olsun
insaallah hakki ile ihya edenlerden oluruz
Kadir Gecesi’nin, Ramazân-ı Şerif’in 20’sinden sonraki tek gecelerinde aranmasına dair müteaddit hadîs-i şerîfler vârid olmuştur. Birinden itibaren tek gecelerde aranmasını tavsiye eden büyükler de vardır. İmâm Şâ’rânî Hazretleri, Kadir Gecesi’nin kaçıncı gece olduğunu, Ramazân-ı Şerîf’in giriş günlerine göre şöyle tespit etmiştir:
Pazar günü girerse, 28’i 29’a bağlayan gece.(bu yıl 21 ekim 2006 yani yarın akşam).
v Pazartesi günü girerse, 20’yi 21’e bağlayan gece.
v Salı günü girerse, 26’yı 27’ye bağlayan gece.
v Çarşamba günü girerse, 18’i 19’a bağlayan gece.
v Perşembe günü girerse, 24’ü 25’e bağlayan gece.
v Cuma günü girerse, 16’yı 17’ye bağlayan gece.
v Cumartesi günü girerse, 22’yi 23’e bağlayan gece.
İmâm-ı Şâ’rânî Hazretleri, 30 sene bu usûle göre Kadir Gecesi’yle müşerref olmuşlardır. Birçok ehlüllâh bu usûlle Kadir Gecesi’ni bulmuşlardır.
Kadir Gecesi’nin bu ay içerisinde hangi gece olduğunun gizlenmesi, mü’minlerin her geceyi Kadir Gecesi bilip, her gece çokça ibâdet etmeleri içindir.
Kadir Gecesi’nde hava berrâk ve güzel olur. O gece her şey Allâh’a secde eder. Denizlerin suyu bir an için tatlılaşır. Mü’minler afv-ı ilâhî ve mağfiret-i sübhânîye mazhar olurlar. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
Netice olarak Ramazân-ı Şerîf hangi gün girerse girsin, bu hesaba göre Kadir Gecesi, cumartesiyi pazara bağlayan geceye isâbet etmektedir. Ramazân-ı Şerîf’in ikinci yarısında iki adet cumartesi vardır. Bunlardan gecesi tek sayıya isabet eden, Kadir Gecesi olur. Allâhû Âlem.
niteç namso
inşaALLAH bugeceyi iyi değerlendirelim.