Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


peygamberimizin mucizeleri

PEYGAMBERiMiZ (SAV)’iN
MUCiZELERi

GiRis
arih boyunca yasamis olan tüm topluluklara Allah Kendi Katindan seçip beGendiGi bir elçi göndermis, insanlara dünyada ve ahirette güzel bir hayat yasamanin yollarini göstermistir. Kuran'da bunun, iman edenler için büyük bir lütuf ve rahmet olduGu bildirilmistir:
Andolsun ki Allah, müminlere, içlerinde kendilerinden onlara bir peygamber göndermekle lütufta bulunmustur. (Ki O) Onlara ayetlerini okuyor, onlari arindiriyor ve onlara Kitab'i ve hikmeti öGretiyor. Ondan önce ise onlar apaçik bir sapiklik içindeydiler. (Al-i imran Suresi, 164)
Biz seni alemler için yalnizca bir rahmet olarak gönderdik. (Enbiya Suresi, 107)
Gönderildikleri toplumlar için büyük birer lütuf olan elçiler insanlara doGru yolu göstermis, onlarin karanliklardan aydinliGa çikmalarina vesile olmus, tüm kainati yoktan var eden Rabbimiz'in emirlerini insanlara tebliG etmislerdir. Huzur, güvenlik, baris ve adalet dolu bir hayatin ancak din ahlakinin eksiksiz yasanmasiyla mümkün olabileceGini insanlara anlatmislardir. Ancak Kuran'da bildirilen "...Ancak insanlarin çoGu iman etmezler." (Rad Suresi, 1) ayetinin bir tecellisi olarak, tarih boyunca, elçilerin kendileri için ne kadar büyük bir rahmet olduGunu takdir edip iman edenlerin sayisi az olmustur.
Allah'in mübarek elçileri, Kuran'da Hz. Muhammed (sav) için "Sen siddetle arzu etsen bile, insanlarin çoGu iman edecek deGildir." (Yusuf Suresi, 103) ayetiyle de bildirildiGi gibi, insanlarin iman etmelerini içten arzu etmislerdir. Dünyada ve ahirette nimete kavusmalari, olabilecek en güzel ve en mutlu hayati yasayabilmeleri için onlari doGruya çaGirmislardir. Buna karsilik insanlardan hiçbir ücret talep etmemisler, yalnizca onlarin iman etmelerini ve güzel ahlakli olmalarini istemislerdir. Samimi Allah korkulari ve üstün ahlaklari nedeniyle yasamlarini bu uGurda serefle geçirmislerdir. Yine hiçbir çikarlari olmadiGi halde, insanlara imani ve güzel ahlaki sevdirebilmek için çok büyük zorluklarla karsi karsiya kalmis, türlü olaylarla denenmislerdir. Ancak zorluk gibi görünen tüm olaylar, onlarin imanlarini ve sevklerini daha da artirmistir. Allah'in ilahi yardimi ve desteGiyle büyük bir cesaret örneGi sergilemis ve sonucunda da Allah'in izniyle galip gelen daima onlar olmuslardir. Rabbimiz Kuran'da söyle buyurmustur:
Allah, yazmistir: "Andolsun, Ben galip geleceGim ve elçilerim de." Gerçekten Allah, en büyük kuvvet sahibidir, güçlü ve üstün olandir. (Mücadele Suresi, 21)
Allah, ihlaslarina, sadakatlerine, sabirlarina, samimiyetlerine ve tevekküllerine karsilik bu kutlu sahislarin kalplerine güven ve huzur duygusu indirmis, onlari maddi ve manevi yönden güçlü kilmis ve inkar edenlerin onlar aleyhindeki tuzaklarini bozmustur. Kuran'da Allah'in peygamberlerine olan desteGi ve korumasi söyle bildirilmektedir:
süphesiz, Biz elçilerimize ve iman edenlere dünya hayatinda ve sahidlerin (sahidlik için) duracaklari gün elbette yardim edeceGiz. (Mümin Suresi, 51)
Ey peygamber, Rabbinden sana indirileni tebliG et. EGer (bu görevini) yapmayacak olursan O'nun elçiliGini tebliG etmemis olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktir. süphesiz Allah kafir olan bir topluluGu hidayete erdirmez. (Maide Suresi, 67)
inkar edenlerin Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)'in hayatina son vermek amaciyla düzenledikleri tuzak karsisinda ise Allah, Peygamberimiz (sav)'e olan desteGini söyle haber vermistir:
Hani o inkar edenler, seni tutuklamak ya da öldürmek veya sürgün etmek amaciyla, tuzak kuruyorlardi. Onlar bu tuzaGi tasarliyorlarken, Allah da bir düzen (bir karsilik) kuruyordu. Allah, düzen kurucularin (tuzaklarina karsilik verenlerin) hayirlisidir. (Enfal Suresi, 30)
Kuran'in birçok ayetinde de bildirildiGi gibi Allah, elçilerini karsilastiklari her türlü zorluGa, tuzaGa, sikintiya karsi korumus, bu mübarek sahislarin üzerindeki nimet ve bereketini artirmis, her zorluGun ardindan onlara bir çikis yolu yaratmistir. içerisinde bulunduklari zor sartlarda Allah, elçilerinin cesaretlerini ve güçlerini artirmis, üzerlerindeki yükün aGirliGini hafifletmis, rahmetini hatirlatarak kalplerini kuvvetlendirmistir.
Rabbimiz bazi elçilerini de mucizeler bahsederek desteklemistir. Rabbimiz'in büyük bir nimeti olan bu mucizeler insanlarda çok büyük bir etki olusturmus; müminlerin hidayetlerini ve sevklerini daha da artirirken, pek çok kisinin de imanina vesile olmustur.

RABBiMiZ'iN PEYGAMBERLERE BAHsETTiGi MUCiZELER

süphesiz, Biz elçilerimize ve iman edenlere dünya hayatinda ve sahidlerin (sahidlik için) duracaklari gün elbette yardim edeceGiz.
(Mümin Suresi, 51)
Rabbimiz, kimi zaman elçilerini inkar edenlerin ve müsriklerin tuzaklarindan korumak, kimi zaman da insanlarin imanina vesile olmasi için bazi peygamberlerine mucizeler lütfetmistir. Kuran-i Kerim'de, Yüce Allah'in mucizelerle desteklediGi peygamberlerin tebliGleri, hayatlari ve inkarcilara karsi verdikleri mücadele detayli olarak bildirilmistir. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav), Hz. Musa, Hz. ibrahim ve Hz. isa, Rabbimiz'in mucizeler bahsettiGi mübarek elçilerindendir.
ÖrneGin Hz. ibrahim'i atese atmak isteyen inkarcilarin tuzaklari Rabbimiz'in mucizesiyle bozulmustur. Allah, "Biz de dedik ki: "Ey ates, ibrahim'e karsi soGuk ve esenlik ol." (Enbiya Suresi, 69) ayetiyle de haber verdiGi gibi, atese Hz. ibrahim'e esenlik olmasini emretmistir. Böylece Rabbimiz'in mucizesiyle, inkar edenlerin Hz. ibrahim aleyhinde kurduklari tuzak yerle bir olmustur. Kuran'da Allah'in elçilerinden bazilarina bahsettiGi diGer mucizeler su sekilde haber verilmektedir:
Hz. isa'nin kavmine gösterdiGi mucizeler
Allah söyle diyecek: "Ey Meryem oGlu isa, sana ve annene olan nimetimi hatirla. Ben seni Ruhu'l-Kudüs ile destekledim, besikte iken de, yetiskin iken de insanlarla konusuyordun. Sana Kitab'i, hikmeti, Tevrat'i ve incil'i öGrettim. iznimle çamurdan kus biçiminde (bir seyi) olusturuyordun da (yine) iznimle ona üfürdüGünde bir kus oluveriyordu. DoGustan kör olani, alacaliyi iznimle iyilestiriyordun, (yine) Benim iznimle ölüleri (hayata) çikariyordun. israiloGullari'na apaçik belgelerle geldiGinde onlardan inkara sapanlar, "süphesiz bu apaçik bir sihirdir" demislerdi (de) israiloGullari'ni senden geri püskürtmüstüm." (Maide Suresi, 110)

Allah, yazmistir: "Andolsun, Ben galip geleceGim ve elçilerim de." Gerçekten Allah, en büyük kuvvet sahibidir, güçlü ve üstün olandir.
(Mücadele Suresi, 21)
israiloGullari'na elçi kilacak. (O, israiloGullari'na söyle diyecek:) "Gerçek su, ben size Rabbinizden bir ayetle geldim. Ben size çamurdan kus biçiminde bir sey olusturur, içine üfürürüm, o da hemencecik Allah'in izniyle kus oluverir. Ve Allah'in izniyle doGustan kör olani, alaca hastaliGina tutulani iyilestirir ve ölüyü diriltirim. Yediklerinizi ve biriktirdiklerinizi size haber veririm. süphesiz, eGer inanmissaniz bunda sizin için kesin bir ayet vardir." (Al-i imran Suresi, 49)

Hz. Musa'nin asasinin ejderhaya dönüsmesi ve karsisindakilerin hilelerini yutmasi
(Firavun) Dedi ki: "EGer gerçekten bir ayet getirmissen ve doGru sözlülerden isen, bu durumda onu getir (bakalim)." Böylelikle (Musa) asasini firlatinca, aninda apaçik bir ejderha oluverdi. (Araf Suresi, 106- 107)
SaG elindekini ativer, onlarin yaptiklarini yutacaktir; çünkü onlarin yaptiklari yalnizca bir büyücü hilesidir. Büyücü ise nereye varsa kurtulamaz. (Taha Suresi, 69)

Hz. Musa'nin elinin bembeyaz olmasi
Elini koltuGuna sok, bir hastalik olmadan, baska bir mucize (ayet) olarak bembeyaz bir durumda çiksin. Öyle ki sana büyük mucizelerimizden (birini) göstermis olalim. (Taha Suresi, 22-23)

Onu istediGimizde herhangi bir sey için sözümüz, ona yalnizca "Ol" demekten ibarettir; o da hemen oluverir.
(Nahl Suresi, 40)
Hz. Musa'nin asasiyla vurarak denizde yol açmasi
iki topluluk birbirini gördükleri zaman Musa'nin adamlari: "Gerçekten yakalandik" dediler. (Musa:) "Hayir" dedi. "süphesiz Rabbim, benimle beraberdir; bana yol gösterecektir." Bunun üzerine Musa'ya: "Asanla denize vur" diye vahyettik. (Vurdu ve) Deniz hemencecik yariliverdi de her parçasi kocaman bir daG gibi oldu. Ötekileri de buraya yaklastirdik. Musa'yi ve onunla birlikte olanlarin hepsini kurtarmis olduk. Sonra ötekileri suda boGduk. (suara Suresi, 61-66)

Hz. ibrahim'in parçaladiGi kuslarin ona canli olarak geri gelmeleri
Hani ibrahim: "Rabbim, bana ölüleri nasil dirilttiGini göster" demisti. (Allah ona:) "inanmiyor musun?" deyince, "Hayir (inandim), ancak kalbimin tatmin olmasi için" dedi. "Öyleyse, dört kus tut. Onlari kendine alistir, sonra onlari (parçalayip) her bir parçasini bir daGin üzerine birak, sonra da onlari çaGir. Sana kosarak gelirler. Bil ki, süphesiz Allah, üstün ve güçlü olandir, hüküm ve hikmet sahibidir." (Bakara Suresi, 260)

Floris Van Dijck (1575-1651)'in "Peynir ve meyveli sofra" isimli tablosu, Amsterdam, Rijksmuseum.
Hz. Meryem'in yaninda hep hazir yiyecek olmasi
... Zekeriya her ne zaman mihraba girdiyse, yaninda bir yiyecek buldu: "Meryem, bu sana nereden geldi?" deyince, "Bu, Allah Katindandir. süphesiz Allah, dilediGine hesapsiz rizik verendir" dedi. (Al-i imran Suresi, 37)

Hz. Yunus'un balik tarafindan yutulduktan sonra mucizevi sekilde kurtulmasi
süphesiz Yunus da gönderilmis (elçi)lerdendi. Hani o, dolu bir gemiye kaçmisti. Böylece kur'aya katilmisti da, kaybedenlerden olmustu. Derken onu balik yutmustu, oysa o kinanmisti. EGer (Allah'i çokça) tesbih edenlerden olmasaydi, Onun karninda (insanlarin) dirilip-kaldirilacaklari güne kadar kalakalmisti. Sonunda o hasta bir durumdayken çiplak bir yere (sahile) attik. (Saffat Suresi, 139-145)
Hz. Zekeriya'nin ilerlemis yasinda çocukla müjdelenmesi
Orada Zekeriya Rabbine dua etti: "Rabbim, bana Katindan tertemiz bir soy armaGan et. DoGrusu Sen, dualari isitensin" dedi. O mihrapta namaz kilarken, melekler ona seslendi: "Allah, sana Yahya'yi müjdeler. O, Allah'tan olan bir kelimeyi (isa'yi) doGrulayan, efendi, iffetli ve salihlerden bir peygamberdir." Dedi ki: "Rabbim, bana gerçekten ihtiyarlik ulasmisken ve karim da kisirken nasil bir oGlum olabilir?" "Böyledir" dedi, "Allah dilediGini yapar." (Al-i imran Suresi, 38-40)

Olanca yeminleriyle, eGer kendilerine bir ayet gelse, kesin olarak ona inanacaklarina dair Allah'a yemin ettiler. De ki: "Ayetler, ancak Allah Katindadir; onlara (mucizeler) gelse de kuskusuz inanmayacaklarinin suurunda deGil misiniz?
(Enam Suresi, 109)
Kuran ayetlerinde, yukarida yer verilenlerin disinda daha birçok mucize haber verilmektedir. Rabbimiz'in bize haber verdiGi bu mucizeler, tüm kainatin sahibi, sonsuz güç ve kudret sahibi olan Rabbimiz'in dilemesiyle meydana gelmektedir. Her bir mucize Allah'in "Ol" emriyle ve Allah'in dilediGi sekilde gerçeklesmektedir. Allah bir Kuran ayetinde su sekilde buyurmaktadir:
Andolsun, senden önce de elçiler gönderdik, onlara esler ve çocuklar verdik. Allah'in izni olmaksizin (hiç) bir elçiye herhangi bir ayeti (mucizeyi) getirmek olacak is deGildi. Her ecel (tesbit edilmis süre) için bir kitap (yazi, hüküm, son) vardir. (Ra'd Suresi, 38)
Maide Suresi'nde de Hz. isa'nin, mucizeleri "Allah'in izniyle" gerçeklestirdiGi haber verilmektedir:
Allah söyle diyecek: "Ey Meryem oGlu isa, sana ve annene olan nimetimi hatirla. Ben seni Ruhu'l-Kudüs ile destekledim, besikte iken de, yetiskin iken de insanlarla konusuyordun. Sana Kitab'i, hikmeti, Tevrat'i ve incil'i öGrettim. iznimle çamurdan kus biçiminde (bir seyi) olusturuyordun da (yine) iznimle ona üfürdüGünde bir kus oluveriyordu. DoGustan kör olani, alacaliyi iznimle iyilestiriyordun, (yine) Benim iznimle ölüleri (hayata) çikariyordun. israiloGullari'na apaçik belgelerle geldiGinde onlardan inkara sapanlar, "süphesiz bu apaçik bir sihirdir" demislerdi (de) israiloGullari'ni senden geri püskürtmüstüm." (Maide Suresi, 110)
Peygamberlerin hepsi Rabbimiz'e teslim olmus, yüksek ahlakli, alemlere üstün ve örnek kilinmis, mübarek kimselerdir. Tüm insanlar gibi onlar da Rabbimiz'in huzurunda aciz ve muhtaçtirlar. Allah tüm kainati yoktan var eden, tüm varliklar üzerinde mutlak güç ve hakimiyet sahibi olandir. Canli cansiz herseyin kontrolü Allah'a aittir. Tüm kainat, göklerde ve yerde bulunan canli - cansiz hersey: tüm insanlar, hayvanlar, bitkiler, esyalar Allah'a aittir. Hepsini yaratan alemlerin Rabbi olan Allah'tir. Hersey O'nun emriyle hareket eder, o dilediGi sürece varliGini sürdürebilir.
Tüm canli varliklari besleyen, onlara gökten ve yerden rizik veren, yeri yeserten, geceyi karartan, Günes'i parlak bir isik kilan, mevsimleri var eden Yüce Allah'tir. Dünyanin yaratilisindan itibaren yasamis olan tüm insanlari yaratan Allah'tir. Canli ya da cansiz hersey varliGini Allah'a borçludur ve tüm varliGiyla O'na muhtaçtir. Rabbimiz'in insanlar arasindan seçip elçilik göreviyle sereflendirdiGi peygamberleri de Allah'in yarattiGi ve O'nun emriyle hareket eden, Allah'a muhtaç insanlardir. Gösterdikleri mucizeler de sadece Allah'in dilemesiyle meydana gelmektedir.
Enbiya Suresi'nde Rabbimiz'in sonsuz gücü su sekilde haber verilmektedir:
Göklerde ve yerde kim varsa O'nundur. O'nun yaninda olanlar, O'na ibadet etmekte büyüklüGe kapilmazlar ve yorgunluk duymazlar. Gece ve gündüz, hiç durmaksizin tesbih ederler. Yoksa onlar, yerden birtakim ilahlar edindiler de, onlar mi (ölüleri) diriltecekler? EGer her ikisinde (gökte ve yerde) Allah'in disinda ilahlar olsaydi, elbette, ikisi de bozulup gitmisti. Arsin Rabbi olan Allah onlarin nitelendiregeldikleri seylerden Yücedir. O, yaptiklarindan sorulmaz, oysa onlar sorguya çekilirler. Yoksa O'ndan baska ilahlar mi edindiler? De ki: "Kesin-kanit (burhan)inizi getirin. iste benimle birlikte olanlarin zikri (Kitab'i) ve benden öncekilerin de zikri." Hayir, onlarin çoGu hakki bilmiyorlar, bundan dolayi yüz çeviriyorlar. (Enbiya Suresi, 19-24)
Bizim bu kitaptaki amacimiz da Allah'in, üstün ahlaki, derin imani, her tavri ve sözüyle insanlara örnek kildiGi mübarek Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)'in mucizelerinden bazilarini insanlara hatirlatmaktir. Peygamberimiz (sav), Allah'in izniyle, hayati boyunca insanlara birçok mucize göstermistir. Bu mucizelerden bazilarina sadece sahabeler sahit olurlarken, bir kismi ise inkar edenlerin çok büyük bir bölümü tarafindan görülmüstür.
Peygamberimiz (sav)'in mucizelerinin bir kismi Kuran ayetlerinde, bir bölümü de Peygamber (sav)'in hadislerinde ve islam alimlerinin çesitli açiklamalarinda aktarilmaktadir. Amacimiz, alemlere rahmet olarak gönderilen bu mübarek insanin mucizevi yönlerini insanlara göstermek ve onlari Kuran-i Kerim'i ve Peygamber Efendimiz (sav)'in sünnetini kendilerine rehber edinmeye davet etmektir.


Batı ve Doğu Edebiyatı

MollaCami.Com