Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Türkçenin yabanci dillerdeki on binlerce kelimesi

Aykiri Bakis



Dr. Yusuf Gedikli
Türkçenin yabanci dillerdeki on binlerce kelimesi

Dil meselesi tartisilirken bir gerçek her zaman göz ardi edilmistir. Bu, Türkçenin baska dillerde olan on binlerce kelimesinin hiç akla dahi getirilmemesidir. MoGolca, Urduca gibi artik epey uzakta kalmis diller ile Farsça, Ermenice, Gürcüce gibi Önasya dilleri, Yunanca, Bulgarca, Makedonca, Arnavutça, Romence, Sirpça-Hirvatça, Macarca ve hatta Rusça gibi Balkan, Orta ve Kuzey Avrupa dillerinde on binlerce Türkçe kelime vardir. Türkçe sadece sözlükleri etkilemekle kalmamis, bütün Balkan dillerinin morfoloji ve sentaksini da etkilemistir.
Sirp-Hirvatçadaki Türkçe kelimeler

Abdullah Skaljiç, Sirp-Hirvat Dilinde Türkçe Kelimeler (Turcizmu u srpskohrvatskom jeziku) isimli birinci baskisi 1957, ikinci baskisi 1962’de Saraybosnada yapilan eserinde, Türkçeden Sirp-Hirvat diline 8.742 kelimenin geçtiGini tesbit etmistir Tabii ki Sirp-Hirvatçadaki Türkçe kelimelerin sayisi bu kadar deGildir. Nitekim kitabin ilk baskisinda 6.500 kelime yer almisti (Milan Adamovic, “Tanitma”, Türk Dili Arastirmalari YilliGi Belleten, Ankara 1969, 289. s. vd.).

Macarcadaki Türkçe kelimeler

Alimler Macarcaya geçen Türkçe kelimeleri üç tabaka halinde incelerler. Birincisi Hun-Hazar-Bulgar tabakasi, ikincisi Peçenek-Uz-Kuman-Kipçak tabakasi, üçüncüsü ise Osmanli tabakasidir.
Osmanli tabakasini inceleyen Macar alimi Suzanne [Zsuzsa] Kakuk, 16 ve 17. asirlarda Osmanli dili tarihi arastirmalari, Macar dilinde Osmanli unsurlari ( Budapeste, 1973 Recherches sur l’histoire de la langue Osmanlie des XVi et XVii siecles, les el

Bizim, millet olarak en çok ihtiyacini duyduGumuz seylerin basinda "kendimize güven" geliyor. Çünkü yüz elli yildir kendimize olan güveni yitirmemiz için uGrasmis gördüGümüz ve görmediGimiz düsmanlarimiz. GetirildiGimiz nokta maalesef ortada. Kendine güvensiz, deGerlerinden uzaklasmaya baslamis, ne yaptiGinin farkinda olmayan, kültürel deGerlerini unutmaya yüz tutmus, derinlikten uzak, küçük hesaplar pesinde, günlük geçimini saGlamaktan baska birsey düsünemeyecek bir hale getirilmis bu millet. Bu halde diye sirt mi döneceGiz? Birtakim ruhsuzlarin yaptiGi gibi "sen mi kurtaracaksin" lafini söyleyip bir darbe de biz mi vuracaGiz? ASLA ! Hal bu iken asla ümitsizliGe kapilmiyoruz. Vatan sevgisi ruhumuzun her tarafinda. Bu sevginin isiGinda kendimize güveniyoruz. Bizi biz yapan deGerlerimize sahip çikiyoruz. isimizi, vatan sevgisinin gereGi, kimseye yaranmaya çalismadan EN iYi sekilde yapmaya çalisiyoruz. VATANiMiZi VE MiLLETiMiZi SEViYORUZ.


Dil ve Gramer Bilgileri

MollaCami.Com