Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


aile içi iletisim

Aile toplumun en küçük birimi olmakla beraber, toplumu en fazla etkileyen kurumdur. Aile kurumunun temel islevlerinden biri de, ailedeki herkesin en verimli sekilde gelisimini yerine getirmektir. Gelisimin saGlikli sekli, her bireyin ihtiyacini mümkün mertebede karsilamaktir.

Aile içi iletisim de, bu ihtiyaçlardan biridir. Her ailede iletisim farkliliklar gösterir. Hepimizin kendi kisisel özelliklerimizden kaynaklanan iletisim biçimi vardir. iletisim biçimi farkli olsa da, önemli olan aile içi bireylerin birbirleriyle iletisim kopukluklari olmamasidir.

Önce ebeveynin aralarindaki iletisimin saGlikli olmasi gerekir. Zira yuvanin huzur ve güvenliGi çocuGun gelisimi ve ruhsal saGliGi için gereklidir. Anne–baba ihtiyaçlari hakkinda birbirleriyle ne kadar samimi, net, açik sekilde iletisim kurarlarsa çocuklar da bu oranda ihtiyaçlarini saGlikli ifade edebileceklerdir.

Ailenin sorunlari gizli–sakli kalmayip, konusulabilecek müsait zemin olusturulup, ortaklasa çözüm yollari araniyorsa saGlikli aile iletisiminden söz edebiliriz.

Yapilan bilimsel arastirmalar gösteriyor ki; yeni doGmus bir bebekle ne kadar ilgilenilir, konusulur, temas kurulursa, bebeGin duygusal gelisimi olumlu artis gösterir. BebeGin dil gelisimine de iletisim katkida bulunur.

iletisimin temelinde yer alan dinleme ve anlatma, karsilikli konusmanin birbirinden ayrilmaz parçalaridir. Esler birbirlerine konusma firsati verirken çocuklarina da böylesi firsat vererek çocuGun önce kendini “birey” olarak algilamasina ve böylece ihtiyaci olan duygusal aktarimdan dolayi rahatlamasina imk

Eline saglik kardesim, cok güzel ve bilgilendirici bir paylasim.

Benim de dikkatimi ceken bir sey var.
Cocuklarin , özellikle belirli yaslardan itibaren anne ve babalarina özendiklerine bizzat sahit oldum.
Onlardaki bu özenti hissini en iyi sekilde kullanmak lazim. Onlara faydali seylerde örnek olabilirsek, bu hem evladimiz icin, hemde bizim acimizdan gelecek icin cok faydali olur.
Örnegin,
Bir evde bes vakit namaz kilinip, tesbihat ile mesgul olunursa, bu durum cocuklarimizin gelecekteki dini egitimi icin avantaj saglayabilir.
Ayni sekilde,
bir evde ebeveynler cocuklarinin gözü önünde sigara icmek gibi zararli davranislarda bulunurlarsa, bu cocuk icin bu davranislar bir özenti olup, gelecegi icin negatif etkiler yapabilir.
Neticede cocuklarimiza en yakin ve en iyi ögretmen olabilmeliyiz.
Onlari hem Dini acidan,
Ve hemde diger ilimler acisindan en iyi ögrenimini vermeli veya Ehline verdirmeli,
Ve kendilerine oldugu gibi toplumada faydali olmalarini saglamaliyiz.
Bunu basarabilen kullarindan olabilmeyi,
Hayirli evlatlar yetistirebilen Aileler olabilmeyi,
Rabbim bizlere nasip etsin!
Amin....

[quote]Orjinal olarak yazan seyyah99

Eline saglik kardesim, cok güzel ve bilgilendirici bir paylasim.


tesekkur ederim kardesim....seninde degin gibi kucukler her konuda enne ve özellikle babayi örnek aliyorlar ve onlari asiri derecede gozlerinde buyutuyorlar ..
onlari yaninda hata yapmamaya gayret gostermeliyiz...hatta uzmanlar çocugunuz ile konusurken onunbasinin hizasinda konusun yukaridan konusmayin diyorlar ..velhasil çok ince mevzular....

ALLAH RAZi OLSUN KARDEsiM ÇOK ÖNEMLi BiR MEVZU...SELAMETLE

Allah razi olsun kardesim..

kardeslerim bunlar gerçekten yararli bilgiler ama malesef uygulamasi bir okadar zor. bizzat kendim yasadiGim için.4 çocuGum var hepsinin huyu birbirinden farkli ona anlatiGim ebir çocuGuma uymuyor.kitablardan öGrenmeye çalistim imkani yok yasamadan anlamaya küçüktür sabret ergenliGe giriyor.ilimli ol.babasiyla ara dengeyi kur.bu böyle uzuyor.büyüdükçe çocuklar rahat edicem düsünüyorsun yok böyle bir sey iki ye hatta üç e katlaniyoryükün güzelliGi de burda elbet ama oldukça zahmetli ve eziyetli .... dinimin gereGi sabir erdemini elimden geldiGi kadar kullaniyorum.bu olmadan olmuyor .hakkinizi helal edin diyeceGim biraz uzzattim sevgi ve saygiyla8-| 8-|

çok haklisiniz cocuk yetistirmek sizinde dediginiz gibi cok zor .benimde bir kizim var5 yasinda.karsidan davulun sesi hos gelir derler. insan yasamayinca biraz zor anliyor ..kitap okuyoruz ..duyduklarimiz ile amel ediyoruz.ama bence anne ve baba ortak karar verecek ortak dusunecek bu arada cocugunu sadece kontrol etmeyecek ..arkadas gibi ..onunla dertlesecek yok olmayida var olmayida oretecek.bazen goruyorum cocugum istiyor diye istedigi her seyi aliyolar..buda yanlis.ama miyasel kardesim sen bir yonden sanslisin 4 cocugum var diyosun kardeslik orenirler .paylasmayi orenirler.birde egitimdede birbirilerine yardimci olurlar...hz allah cumlesine insallah imani kamil ve ahlaki muhammediyyeler versin .amin.

ALLAH(C.C.) hayirli evlatlar yetistirmenizi nasip eylesin iNsAALLAH.
Çocuk sahibi olma çok kiymtli bir görev.
Yüce ALLAH bizlere bu lutfu deGerlendirebilmeyi nasip eyler iNsAALLAH.

Çocuk eGitimi konusunda yapilan mühim bir yanlisi dile getirmek istiyorum,
TUTARLi OLAMAMA, anne ve babanin muhakkak tutarli olmasi gereklidir.
Yoksa yapilan bir çok güzellik görünmeyecektir.

Alinan kararlarda ANA- BABA önceden birbirine danismali ve ortak karara varmalidirlar. Bu çocuktaki güveni artirici bir disiplndirde.

eslah ve sevgim kardesim hersey paylasarak hafifler ve öGrenilir. bu konuda her zaman cahiliz yasadikça öGreniyoruz.güzel fikirlerinize her zaman açiGim.simdiden tskr ederim

kardeslerim ellerinize saglik

[quote]Orjinal olarak yazan gurbetci 67

kardeslerim ellerinize saglik[/quote

tesekkür ederiz kardesim sizinnde görüs ve tavsiyelerinizi bekliyoruz......


Aile ve Cocuk

MollaCami.Com