Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


ALTININ VAR MI?

ABDÜLKÂDIR GEYLÂNÎ HAZRETLERI

ALTININ VAR MI?

Bir gün Abdülkâdir Geylânî\'ye; "Bu ise basladiginizda, bu yola adim attiginizda,temeli ne üzerine attiniz? Hangi ameli esas aldiniz da böyle yüksek dereceye ulastiniz?" diye sordular.Buyurdu ki:

"Temeli sidk ve dogruluk üzerine attim.Aslâ yalan söylemedim.Yalani kâgida bile yazmadim ve hiç yalan düsünmedim.Içim ile disimi bir yaptim. Bunun için islerim hep rast gitti.Cocuk iken maksadim,niyetim,ilim ögrenmek, onunla amel etmek,ögrendiklerime göre yasamakti.Küçüklügümde Arefe günü çift sürmek için tarlaya gittim bir öküzün kuyrugundan tutunup,arkasindan gidiyordum. Hayvan dile geldi ve dönüp bana; "Sen bunun için yaratilmadin ve bununla emrolunmadin." dedi.

Korktum,geri döndüm. Evimizin damina çiktim.Gözüme, hacilar gözüktü.Arafat'ta vakfeye durmuslardi.Anneme gidip; "BeniAllahü teâlânin yolunda bulundur. Izin ver,Bagdad'a gidip ilim ögreneyim.Sâlih zâtlari ve evliyâyi bulup ziyâret edeyim." dedim.Annem sebebini sordu, gördüklerimi anlattim. Agladi,kalkip babamdan mîrâs kalan seksen altinin yarisini kardesime ayirdi.Kalanini bana verip,altinlari elbisemin koltugunun altina dikti. Gitmeme izin verip,her ne olursa olsun dogruluk üzere olmami söyleyip,benden söz aldi. "Haydi Allah selâmet versin oglum. Allahü teâlâ için ayrildim.

Artik kiyâmete kadar bir daha yüzünü göremem." dedi.Küçük bir kâfile ile Bagdad'a gitmek üzere yola çiktim.Hemedan'i geçince,altmis atli eskiyâ çika geldi. Kâfilemizi bastilar. Kervani soydular.Içlerinden biri benim yanima geldi."Ey dervis! Senin de bir seyin var mi?" diye sordu."Kirk altinim var." dedim."Nerededir?" dedi."Koltugumun altinda dikili." dedim.Alay ediyorum zannetti.Beni birakip gitti.Bir baskasi geldi,o da sordu. Fakat,o da birakip gitti.Ikisi birden reislerine gidip,bu durumu söylediler.Reisleri beni çagirtti.Bir yerde, kâfileden aldiklari mallari taksim ediyorlardi. Yanina gittim. "Altinin var mi?" dedi.

"Kirk altinim var."dedim.Elbisemin koltuk altini sökmelerini söyledi.Söküp,altinlari çikardilar."Neden bunu söyledin?" dediler."Annem, ne olursa olsun yalan söylemememi tembih etti.Dogruluktan ayrilmayacagima söz verdim.Verdigim sözde durmam lazim."dedim.Eskiyâ reisi, aglamaya basladi ve; "Bu kadar senedir ben,beni yaratip,yetistiren Rabbime verdigim sözü bozuyorum." dedi.

Bu pismanligindan sonra tövbe edip, haydutlugu biraktigini söyledi.Yanindakiler de,"Insanlari soymakta, yol kesmede sen bizim reisimiz idin,simdi tövbe etmekte de reisimiz ol"dediler.Sonra, hepsi tövbe ettiler. Kâfileden aldiklari mallari sâhiplerine geri verdiler. Ilk defâ benim vesîlemle tövbe edenler, bu altmis kisidir."

Evliyalar Ansiklopedisi

Selam Sevgi ve Dua Ile


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com