Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Eşyalarını toplamayı bir türlü öğretemiyor musunuz?

Eşyalarını toplamayı bir türlü öğretemiyor musunuz?

Okul öncesi yaştaki çocuğunuzun eşyalarını, oyuncaklarını toplamamasından; giysilerini rasgele yerlerde bırakmasından, odasının aşırı dağınık olmasından mı şikayetçisiniz? Eşyalarını toplamasını istediğinizde öfkeleniyor, sizi duymazdan geliyor veya konuyu değiştirmeye mi çalışıyor?

Olumlu bir yaklaşımla en dağınık çocukların anne-babaları bile onlara düzenli olmanın önemini öğretebilir ve temiz ve tertipli olma alışkanlığını kazandırabilirler.

YAPMAMANIZ GEREKENLER
Sürekli olumsuz konuşma, söylenme ve tehditler çocuklara olumlu davranışları öğretme konusunda yararlı olmaz. Çocuğunuza derli toplu olmayı öğretmek istiyorsanız, bunları yapmamaya özen göstermelisiniz:

Sürekli söylenmeyin
Söylenme başladığında dinleme biter! Bunun yerine çocuğunuza bir seferde çıkarabileceği oyuncaklarının sayısının bir sınırı olduğunu yumuşakça belirtin. Bu sınıra ulaştığında bazılarını kaldırma zamanının geldiğini hatırlatın. Hatta toparlama işinin onu çok fazla meşgul etmemesi için yardım teklifinde bulunun. Ancak işin çoğunu onun yapmasına dikkat edin.

Negatif ifadeler kullanmayın
?Ne kadar tembelsin?, ?ne dağınık bir çocuksun? gibi olumsuz ifadeler kullanmayın. Bu tür sözler çocuklar için incitici olabilir ve kendisiyle ilgili olumsuz duygular beslemesine neden olabilir. Bunun yerine, çok oyuncağın olmasının heyecan verici olduğunu anladığınızı ancak bunlarla oynamaya devam edebilmesi için bir kısmını kaldırmasının gerekli olduğunu anlatın.

Oyuncakları atmakla tehdit etmeyin
Toplamadığı oyuncakları atacağınız tehdidini savurmayın. Böyle bir tehditte bulunmanız halinde ya bunu gerçekten uygulamanız gerekir ya da disiplin konusunda inandırıcılığınızı yitiririsiniz. Bunun yerine bir ?oyuncak mola kutusu? oluşturabilirsiniz. Kendisine hatırlattığınız halde toplamadığı oyuncakları bu ?mola kutusuna? koyabilir ve önceden belirlemiş olduğunuz süre bitmeden bu oyuncakları almasına izin vermeyebilirsiniz.

YAPMANIZ GEREKENLER
Olumlu pekiştirme her zaman söylenme ve tehditlerden çok daha yararlı olur. Küçük çocuğunuzun toplama konusunda gönüllü olmasını sağlayabilecek bazı ipuçları:

Toplamayı oyun haline getirin
Saati kurun ve çocuğunuzdan sürenin sonunda odasını toplamayı bitirmesini isteyin. Süre bitmeden toplarsa, kazanır! Teşvik edici olması için örneğin özel bir film izlemek, uykudan önce fazladan iki masal daha okumak gibi bir ödül de belirleyebilirsiniz.

İşi kolaylaştırınÖrneğin bir seferde çıkarabileceği oyuncak sayısını sınırlayarak; odasına onun erişebileceği yükseklikte raflar ve açıp kapaması kolay oyuncak kutuları koyarak çocuğunuzun eşyalarını toparlamasını kolaylaştırın.

Çocuğunuzu evin toparlanmasına dahil edin
Masayı toplamak, bulaşık makinesini boşaltmaya yardım etmek gibi görevler vererek, çocuğunuzun evinizin rutin toparlama işlerine dahil olmasını sağlayın.

Zaman verin
Eşyalarını toplamasını 15 dakika önceden hatırlatmak çocuğun kendini buna hazırlamasına yardımcı olur.

Belirli ve net konuşunÇocuğunuza odasını toplamasını söylemek yerine, tam olarak neyi yapmasını istediğinizi söyleyin: Yerdeki giysileri topla, kitapları rafa koy, oyuncakları kutuya koy, gibi?

Çocuğunuzun derli toplu olmasını takdir edin
Eşyalarını topladığında, özellikle de bunu kendisine hatırlatılmadan yaptığında çocuğunuzu takdir edin]


Aile ve Cocuk

MollaCami.Com