Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Etkili masal anlatmanın püf noktaları

Etkili masal anlatmanın püf noktaları
Masal anlatırken ve okurken nelere dikkat edilmeli?

* Anne ve babaya düşen en önemli görev masalı sabırla okumak ya da anlatmaktır. Çocuğunuz aynı masalı beş kere istediyse beş kere okumak zorundasınız.

* Şiddet içeren kitapları okumayın.

* Kitaptaki resimler üzerine konuşun; ama ilk önce çocuğunuzun fikrini alın.

* Mimiklerinizi canlı tutun. Bir tiyatro sanatçısı gibi davranmanız gerekmiyor elbette; ama en azından el kol hareketleriyle canlılık kazandırabilirsiniz.

* Masalı her gün okumayı alışkanlık haline getirin.

* Masalı, kapıyı açmak, yemeğin altını kapatmak için kestiğinizde ve sayfayı çevirirken çocuğunuzu “Ay! Bakalım neler olmuş?” şeklinde cümleler kurarak meraklandırın.

* Masalı çocuğunuz oyun oynamaktan yorulduğu zamanlarda okumak daha iyi netice verir.

* Çocuğunuzun okuduğunuz masal üzerinde düşünmesini sağlayın. Sorularınıza cevap verirken ne demek istediğini tam olarak anlatamıyorsa bile sakın “ne dediğini hiç anlamadım” gibi bir cümle kurmayın. Başınızla onu onaylayın ve masalın ana fikrini anlatın.

* Çocuğunuzun bir kitabı okumasını istiyorsanız, asla emretmeyin. “Şöyle bir kitap okudum. Çok güzeldi. Senin de okumanı isterdim.” deyip kitabı çocuğunuzun odasına bırakın ve çıkın. Emin olun ki çocuğunuz o kitabı okuyacaktır.

* Kitap okuma saatlerini kendiniz için de bir zevk haline getirin. Yerlere minderler koyun, meyve tabakları hazırlayın ve çocuklarla aynı hizada oturmaya dikkat edin.

* Masal kahramanını tarif ederken “aynı senin gibi” ya da “teyzene çok benziyor” gibi cümleler kullanırsanız çocuğunuzun hayal gücünü sınırlamış olursunuz.

* Bütün enerjinizle orada olun. Çocuklar sizin masalı sıkılarak anlattığınızı anında fark ederler. Çocuğunuz uyumak üzereyse yumuşak, hareketliyse canlı bir ses tonu kullanın. Kelimeleri ne çok yayın ne de çok hızlı okuyun. Çocuğunuzun algılama düzeyini kontrol edin.
ALINTI.



ARTIK GÜNÜMÜZDE OKADAR GÜZEL DİNİ HİKAYELER VE BİLİNÇLENDİRİCİ YAZILAR VARKİ BU TEKNİKLERDEN YARALANIP ÇOCUĞUNUZUN HEM ZİHİN GELİŞİMİ, HEM DİL GELİŞİMİ HEMDE DOĞRU BİLGİYE ULAŞMASI YOLUNDA ONA YOL GÖSTERİCİ OLABİLİRSİNİZ.


Aile ve Cocuk

MollaCami.Com