Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


::: Fincan Ustası :::

Fincan Ustası

Fincancı ustası, ülkede çok haklı bir üne sahipti. Ürettiği fincanlar hemen satılıyor, hatta müşterilerin sıra beklediği bile oluyordu.

Yaşlı adam, seramik fırınına eğilmiş, merakla biraz önce fırına attığı fincanların pişmesini izliyordu. Genç yardımcısı, ustasının etrafında adeta bir pervane gibi dolanmaktaydı. Genç adam, bir taraftan ustasından kapacağı ayrıntıları yakalamaya çalışırken diğer taraftan da gelecekte kendi tezgahını kurmanın tatlı düşlerini kuruyordu. Fincanlar tam zamanında fırından çıkarıldı, genç kalfanın yakalayamadığı bir andan geçti ve sonuç her zamanki gibi mükemmeldi.

Genç kalfa, daha küçücük bir çocukken bu iyi ustanın yanında çalışma şansını yakalamış birkaç insandan biriydi. Çok azimli ve hırslıydı. Mutlaka o da kendi atölyesinde en güzel fıncanlan üretecek ve uzun yıllardır beklediği şan, şöhret ve zenginliğe kavuşacaktı.

Aradan birkaç yıl daha geçti. Kalfa, kendisi için artık zamanın geldiğini düşünmeye başladı ve ustasına giderek el vermesini istedi. Yaşlı usta biran duraksadı, ancak bu tereddüt anı fazla uzun sürmedi ve genç adama dönerek “Yolun açık, başarın daim olsun!” dedi.

Genç adam kısa sürede atölyesini kurdu, fırınını yaktı ve ilk fincanlarını içeri verdi. Ustasının yaşadığı heyecanı şimdi daha iyi anlıyordu, kendisi de adeta fincanlarla birlikte fırında pişti. Artık zaman gelmişti. Heyecandan elleri titreyerek fırının kapağını açtı ve ilk fincanı eline aldı. Ancak o da ne? Fincan, dokunur dokunmaz çatlamıştı. Genç adam; “Dokunmakta acele ettim, biraz beklemeliydim!” diye düşündü. İçinde yaşadığı telaşı bastırmaya çalışarak bekledi, bekledi. Sonuç yine olumsuzdu.

Dokunmadığı fincanlar da birer birer çatlıyordu. Ne yapacağını bilemez bir halde paniğe kapıldı. Aklına gelen tüm yöntemleri uyguladı, olmadı. Ustasından öğrendiği çözümleri düşündü, uyguladı yine olmadı. Artık ustalığından endişeye düşerek korkmaya başlamıştı ki, aklına ustasına danışabileceği geldi. Bu seçenek yüreğine su serpmişti; zaman geçirmedi ustasına koştu.

Yaşlı adam tezgahının başında, yaktığı fırının hararetinde ve yine aynı heyecandaydı. Eski kalfasını görünce hiç şaşırmadı, işine tüm sükunetiyle devam etti. Eski kalfa, yeni usta yaşadıklarını anlattı. Her şeyi doğru biçimde ve doğru zamanlama ile gerçekleştirmişti, ama olmamıştı. Anlatırken, sınavdan geçememiş bir öğrencinin utancını yaşıyordu ve mutsuzdu. Hayallerinin, parmaklarının arasından uçup gittiğini görmek onu bir kez daha kahrediyordu.

Yaşlı usta; genç adamı, sözlerini bitirene kadar sessizce dinledi ve başını sallayarak yerinden kalktı, gözleriyle kalfasına “Gel” dedi. Sessizce izledi ve ustasının yanında saygıyla durdu genç adam. Usta, fırının kapağını yavaşça açtı, yeni pişmiş fincanlardan birini alarak, kalfasının kendisini görebileceği bir pozisyon seçti ve nefesinin tüm gücüyle sıcak fincana “püf” dedi.

Kalfası, bu aşamayı daha önce hiç görmemişti, merakla ustasını izlemeye devam etti. Yaşlı ustanın elindeki fincanda, olumsuz bir gelişme yoktu ve sapasağlam avuçlarının içinde parlamaktaydı. Genç adama dönerek, “Sana son bir ders! Fıncanları, fırında gerektiğinden fazla tutarsan veya erken çıkarırsan çatlayacaklardır. Fincanlar piştiklerinde çok sıcaktır ve hemen dışarı alınmalıdır. Dışarıdaki hava ile fırın sıcaklığı arasındaki fark ortadan kaldırılmazsa, fincan çatlayacaktır. Ben, bu farkı nefesimin hararetiyle ortadan kaldırıyorum.
Her işin bir “püf noktası” vardır ve ustalar onları usta yapan bu ayrıntıyı yılların deneyimleri ile öğrenirler ” dedi.

Alıntı

"ustalar onları usta yapan bu ayrıntıyı yılların deneyimleri ile öğrenirler "

evet insan yaşamadan öğrenemiyor malesef :(
bu güzel ve ders veren yazıyı bizlerle paylaştığınız için teşekkürler...Allah razı olsun...

bende farklı yerlerde paylaşabilirim değil mi? isterim ki herkes okusun herkes küçük bir nükte dahi olsa faydalansın :)

Saygılarımla...

Kardelen Kardeşim yorumunuz için teşekkür ederim. Rabbim sizlerden de razı olsun.

Yalnız kardeşim yazı zaten benim degil ki ben alıntı yapmıştım , onun için ayrıca izin istemenize gerek yok. Bunu daha önceki yorumlarımda da söylemiştim benim yazım bile olsa her zaman kullanabilirsiniz. Benden yana helal olsun. Paylaştıkça çogalır kardeşim.:)

Selametle

------------------------------------------------------------
"Ölmek değildir ömrümüzün en feci işi,
Müşkül budur ki ölmeden evvel ölür kişi."

ya farkındayım "alıntı" diye yazmışsınız ama sonuçta paylaşan sizsiniz :)
ayrıca henüz bu sitede yeniyim ve daha önce ki yorumlarınızı inceleme fırsatım olmadı bu yüzden sorma ihtiyacı hissettim...

zaten bura da bir paylaşım ruhu var, görüyor, okuyor, paylaşmak istiyorum :)
sizlerin görüşünü bilince daha rahat olacağım...
inşallah yakında bende paylaşımlara başlarım :) bir faydam dokunursa mutlu olurum...


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com