Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Gununuz hayirli, bereketli ve kazanciniz helalinden olsun insaAllah.

Günün Ayet-i Kerime Meali
-Helal ve temiz nafaka yeyin ve s

vay allah razi olsun kardesim...........

[navy]GÜNÜN KiSSASi DA BENDEN:[/navy]

KiSSA::Ünlü hükümdar Timur'dan sonra yerine geçen oGullarindan sahruh (XV. y.yil) babasinin tersine bilime ve bilgine deGer veren, dindar, halim, selim biriydi. Bilginlerle oturup kalkmaktan zevk alirdi. sahruh'un çevresindeki bilgin kisilerden biri de Nimetullah Efendi idi. Ayni zamanda evliyadan olan Nimetullah Efendi'nin dilinden düsürmediGi
bir söz vardi: "Allah haramdan kaçani korur" (Yani kisi haramdan kaçarsa Allah ona haram yedirmez, nasip etmez, demek istiyordu.)
Bu sözü sik sik tekrar eder, bununla biraz da hükümdar ve adamlarini uyarmak amaci güderdi. sahruh da bunun her zaman mümkün olmayacaGini, insanin bazen bilmeden de harama el uzatabileceGini ileri sürerdi. sahruh bir gün sarayinda özellikle Nimetullah Efendi'yi aGirlamak üzere bir ziyafet düzenledi. Basta hükümdar ve Nimetullah Efendi olmak üzere davetliler sofraya oturdular. Bas yemek kehribar gibi kizarmis bir kuzu çevirmesiydi. Herkes gibi Nimetullah Efendi de istahla yiyor, yedikçe "Allah haramdan kaçani korur" sözünü tekrarlayip duruyordu. Hükümdar ve
adamlari da biyik altindan gülüyorlardi. Nihayet yemek bitti. sahruh Nimetullah Efendi'ye sordu:
- Allah haramdan kaçani her zaman ve her durumda korur mu?
- Evet korur, haramdan kaçana Allah haram nasip etmez.
- Ama hocam seni korumadi, sende bizimle birlikte haram yedin.
- Hayir, ben haram yemedim harami siz yediniz.
- Bosuna iddia etme hocam, sofrada yediGimiz kuzuyu benim adamlarim çalmisti, hirsizlik maliydi o...
- Olabilir, size haramdi, ama bana helaldi. Hükümdar lahavle çekti:
- Nasil olur hocam, çalinmis bir kuzu bize haram, sana helal?
Nimetullah Efendi sözünü baGladi:
- EGer inanmiyorsaniz, kuzunun sahibini bulun sorun...
Gerçekten hükümdarin adamlari çaldiklari kuzunun sahibini buldular. Yasli bir kadindi kuzunun sahibi. Kuzuyu çaldiklarini, pisirip yediklerini itiraf ettiler ve parasini ödemek istediklerini söylediler. Kadin parasini almayi reddetti ve kendilerine beddua etti.
- Ben o kuzuyu parasi için deGil, bu havalide Nimetullah Efendi diye mübarek bir zat varmis, ona ikram etmek için yetistiriyordum, diye açiklamada bulundu.

SELAMETLE...........


Serbest Kürsü

MollaCami.Com