Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Halkin mi,yoksa Hakk’in mi takdiri muhimdir?

Halkin mi,yoksa Hakk’in mi takdiri muhimdir?

Bir kisi sIkca kendinden soz ederse,dinleyenlerde sIkilma hali baslar.Boylece kendini begendirmek isteyen adam,kendinden yuz cevrilmesine sebep olur, maksadinin aksine maruz kalir.Bundan dolayi bir maneviyat buyugu insanlara kendini begendirmek icin cirpinanlara soyle hitap eder. Der ki :

- Ey insan,sayet sende bir ozellik ve guzellik varsa,onu senin gibi aciz kullara degil,Allah’a arz et.Allah’in takdirine takdim et.Birak kullara kendini begendirme gayretini.Kullarin ne cenneti var ne de cehennem’i!..Asil mesele,cennet ve cehennem tasarrufunda olan Zat’in takdiri ve rizasidir.Sen onu kazanmaya kilitlen!..Evet,insan kendini sevdirip begendirecekse kendi gibi aciz halka degil,cennet ve cehennem elinde olan kudret sahibi Hakk’a sevdirip begendirmeyi hedef almalidir.Irsat eserlerinde bu konu soyle bir olayla ibretimize sunulmaktadir.Alimin biri hukumdari ziyarete gitmis.Hukumdar da alime sitemde bulunarak demis ki :

- Bizi seyrek ziyaret ediyorsunuz.Biz sizin gibi alimleri sIkca yanimizda gormekten mutluluk duyariz.Hem de ne ihtiyaciniz olursa onu da hemen karsilariz! Bir eksiginiz de kalmaz bizi ziyaretten sonra...

Alim : - Sultanim, demis,her ziyaretimde benim en acil ihtiyacim aklima geliyor; ama karsilayamazsiniz diye susuyor,arz edemiyorum!

Sertlesen hukumdar : - Hocam,der bizim saltanatimizi hafife mi aliyorsunuz? Bugune bugun ben ulkenin hukumdariyim.Temin edemeyecegim ihtiyac olmaz benim. Sen yeter ki soyle.Sultan onu saglamaktan aciz degildir.

Alim zat ihtiyacini soyle anlatmis : - Sultanim,demis, benim en muhim ihtiyacim cehennemden kurtulmak,cennete kavusmaktir.Sayet beni cehennemden kurtarir,cennete de kavusturursan arada sirada ziyaret degil,omur boyu huzurunda el pence divan durmaya hazirim.

Sultan: - Hocam,der,oyle bir sey istiyorsunuz ki,onu ne ben verebilirim ne de baska bir sultan...

Alimin karsiligi bu defa soyle olur: - Ne kiymeti kaldi saltanatinin oyle ise. Beni cehennemden kurtaramiyor,cennete kavusturamiyor.Demek sen de benim gibi aciz bir kulsun.En muhim ihtiyacimi karsilamiyorsun...Evet,insanin onunde cennet ve cehennem gibi iki mukafat ve mucazat yeri beklemektedir.Insan eninde sonunda oraya ulasacaktir.Oyle ise en muhim olay,bu ihtiyaclari elinde bulunduran Zat’in sevip takdir etmesidir.Kendimizi O’na begendirmemizdir. Butun insanlar seni sevse ne cikar,sevmese ne cikar? Seven cennete koyamaz, sevmeyen de cehenneme atamaz.Ancak,sevenlerin coklugu dualarinin alinmasi acisindan arzu edilir.Bundan dolayi Aise validemize (radiyallahu anha) sormuslar :

- Buyuk adam kime derler,demisler.Soyle cevap vermis :

- Buyuk adam sevenlerin coklugundan sevinmeyen,yerenlerin coklugundan da uzulmeyen kimsedir! Cunku,demis,ne sevenler onu cennete koyabilirler ne de sevmeyenler onu cehenneme atabilirler.Muhim olan bunlar tasarrufunda olan Zat’in sevmesi,takdir etmesidir.

Oyle ise insan hep Hakk’in takdirine ve rizasina kilitlenmeli,kendisini insanlara uzun uzadiya anlatarak teveccuh-u nasi ister hale getirmemelidir. Kaldi ki,teveccuh-u nasi isteme konusunda son noktayi koyan asrin buyuk zati da su ikazi yapmaktadir :

- Teveccuh-u nas istenilmez,belki verilir ; verilirse onunla hoslanilmaz. Hoslansa ihlasi kaybeder,riyaya girer! Demek ki muhim olan,Hakk’in takdiridir. Hakk’in rizasina kilitlenmektir.Insanlarin ihlasi kiracak teveccuhune degil.

(A.Sahin-Zaman)

Selam Sevgi ve Dua Ile

HZALLAH hepimizi sevdiği kullarında etsin inşallah


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com