Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


"... hayatta 'de' sorunu"

Basında günlük gazetelerimizden birinde bir yazarımız, beni de fevkalâde rahatsız eden "de problemi"ni ele almış. Sözü uzatmadan onu aynen nakletmek ve paylaşmak istiyorum. H. E. Saygılarımla...
***

"Ülke ve magazin gündeminde, ekonomi gündeminde, şimdi aklıma gelmeyen birçok gündemde, eminim ki başka sorunlar vardır; ama ben bugün ‘de’ sorunundan söz edeceğim.

Türkçe âlimi değilim, yazım hatalarım da olmuştur, ama ben bu ‘de’ meselesine takığım. Aman ‘de’ deyip geçebilirsiniz oysa ‘de’ meselesi çok derinlerde…

Galiba ilkokulda öğretiyorlardı, ‘dahi’ anlamına gelen ‘de’ler ayrı yazılır diye. Hani ‘evdeyim’ derken ‘de’leri kelimelerle yapışık kardeş yapıp, birleştiriyorduk da, ‘ben de özledim ben de’ derken ayrı yazıyorduk. Lakin hemen arkasından gelen ‘resmin var şu an elimde’ derken elimde’nin ‘de’sini ayırmıyorduk. Oysa yurdum insanı, sanıyorum ki, ayırımcı değil, birleştirici unsurları sevdiğinden, aslında dahi anlamına gelen ve kendi başına bir varoluşa haiz olması gereken ‘de’leri de ana-kelimeye bağlamayı seviyor. Dahi anlamına gelen ‘de’ler birleşik yazılıyor. Seyirci kareoke yapsın diye, şarkı yarışmalarında yayınlanan şarkı sözlerinde, o ‘de’ler birleştiriliyor ve bana da olanlar oluyor. ‘Dalgalandım da duruldum’ yerine ekranda ‘dalgalandımda’ satırını gördüğümde, ruhum bir işkencecinin elindeymişçesine daralıyor, bodoslama televizyona saldırmak, o ‘de’leri kanırta kanırta ana-kelimeden koparıp, sonra da ana-kelimeyi ve ‘de’leri özgürlüğüne kavuşturmak istiyorum, lakin elimde değil… Telefon açıp, şu ‘de’leri n’olur ayırın desem, beni deli sanacaklar, sansınlar da, ben ‘de’ sorunumu telefona çıkan kıza anlatırken, kız muhtemelen telefonu yüzüme kapatacak ve ben telefonu telsizinden kıracağım.

‘De’ üzerinde durulmalı. Çünkü bir takı olan ‘de’ başlı başına bir anlam farklılığı yaratıyor. Miniminnacık oluşuna aldırmayın, yarattığı etki öyle büyük ki… Mesela ‘seni seviyorum’ derse âşık, sevgili ‘ben de seni seviyorum’ yanıtını verirse, soruyorum etkisi aynı mıdır? İlki kadar güçlü müdür? ‘Ben de’ derken bir muhabbet azalması var mıdır, yok mudur? Hiçbir zaman ‘ben de’, ‘ben’ kadar güçlü olamaz ki. ‘De’ diyerek katılmadığımız olaylara karışabiliriz mesela. ‘Ben de gittim’ diyorsanız, buradaki ‘de’ sizi kurtarmaz ama en azından gönülsüz olduğunuzu anlarız.

Bazı kelimelere takığım işte. Bunlardan biri de ‘işte’ sözcüğü. Takıldığım işte sözcüğünün kendisi değil, bazı yerlerdeki kullanımı. Hani çocuk yaramazlık yapıp bir şey kırdığında anne sorar: ‘Oğlum niye kırdın? Çocuk cevap verir: ‘İşte!’ Bu ‘işte’ bir çocuğa yakışır, ama büyüklere hiç yakışmaz. Bir büyük yaptığı eylemin sorumluluğunu üstlenmeyip ‘işte’ deyince, yani aslında ‘keyfimin kahyası mısın’ demeye getirince diyaloğu kapatmış, mantığı, sağduyuyu, anlaşma imkanını devre dışı bırakmış, soruyu soranın da ‘de’lerini attırmış oluyor.

Neyse ‘de’ meselesini yazıp, içimdeki kurtları boşalttım, artık...."

Yazar, "Neyse ‘de’ meselesini yazıp, içimdeki kurtları boşalttım, artık..." diyerek yazısını noktalamış. Bakalım bizler ne zaman bu problemi çözüp kurtulabileceğiz..?

Kelimeden ayrı yazılması gereken "de" ve "da"ları, düzgün yazamayan herkesin, düzgün yazabilme bilgi-beceri ve melekesine sahip olabilmelerini temenni ediyorum. Tabii biraz gayret gerek.. Sanırım buna da katlanırlar..

Selam ve dua ile..

Yazarın yazdığı üzere türkçe alimi değiliz, lakin hataları gördüğümüzde düzeltmeye gayret edilmeli. Katlanılmayacak bir husus yok sanırım "Doğukan Bahadır" kardeşim.

Yazarımızın mizahî bir dil ile ele alıp, "takığım" dediği bu 'de' davâsına, en az onun kadar Halis Hocamın da önem verdiğini ve üzerinde sıklıkla durduğunu, hatta ve hatta gördüğü bu tür yazım yanlışlarını bizzat ikâz edecek kadar mühimsediğini yakînen biliyorum.

Şu da bilinmelidir ki; kaleme alınan bir yazı için, imlâya ne kadar dikkat edilmişse, o yazı, bir o kadar daha okunmaya değer kılınmış demektir. Okuma aşkı-şevki ile yakından alakalı olan bu imla kurallarına hassiyetlerinden dolayı kendilerini tebrik ediyor ve bana da kazandırmış oldukları için ayrıca teşekkürlerimi arzediyorum.

Selam ve dua ile...

Allah razi olsun hocam paylaştığınız için.İnanın benim de çok takıldığım bir konuydu.İlkokulda öğretmenimiz yazıyı yazdırır ve bilhassa 'de'lere bakardı yanlış yazanı da cezalandırırdı.Sadece 'de'değil,diğer kelimelerimizde de çok yazım yanlışı yapılıyor.Özellikle msn de konuşurken bazı kelimelerimiz çok değiştirildi.Türkçemizin körelmemesi açısından bunlara dikkat etmemiz gerek...(Biraz konu dışına çıktım ama...)

Sanırım yazarımızdan daha fazla bu mesleye "takmış" olanlar da var. Sitenin ismi bile bunu anlatmaya kâfi. Buyrun...

http://www.dahianlamindakideayriyazilir.com/

Sevgili dogukanbahadir, mihman, talebecikk, ve iki önemli mesajla çok güzel katkılarda bulunan ankebut-57 kardeşlerim...

Hepinize ayrı ayrı teşekkürler ediyorum...

... ve bu arada, başta Mollacami üyesi kardeşlerimiz olmak üzere, yazma işiyle meşgul olan tüm kardeşlerimizden, bu "de" ve "da" problemi üzerinde durmalarını, buna ehemmiyet vermelerini bahusus rica ediyorum.

Selam ve muhabbetlerimle...


Blog Paylaşımları

MollaCami.Com