Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Karakiri

Karakiri
Emine Nurhan Akin / Sizinti
(Karafatma kelimesinin yanlisliGi...)

Efendimizin bir yandan, benden bir parça dediGi gözünün nuru kizi Hz.Fatma ,diGer yandan anneciGim dediGi amcasi Ebu Talib'in hanimi Hz.Fatima bint-i Esed. Evet efendimizin gözünün nuru ve anneciGinin ismi bir böcekte yasiyor,nasil olmustu,kimler yakistirmisti,böyle büyük bir yanlisliGa düsülmüstü ki bu mübarek insanlarin ,efendimizin soyundan gelen hanimlarin ismi bir böcekte yasiyordu.Ne talihsiz bir durum,bizim gibi halifeliGi omuzlarina almis bir milletin konusma diline bu sekilde yerlesmesi.ilk iyiliGi baslatanin amel defteri kapanmaz,onlari takip edenler bu iyiliGi yaptikça baslatana da sevap yazilirmis,ya ilk kötülüGü yapanlarin hali ne olur.
Risalet günesini evinde barindiran,daha sonra da;O' na ilk iman edenlerin arasinda bulunan,Medine' ye hicret baslayinca da peygamber gölgesinden uzak kalmaya dayanamayip yurdundan yuvasindan ayrilarak gurbete çikan ve cennetle müjdelenen Fatima bint-i Esed.
Peygamber efendimiz 8 yasina geldikten sonra,dedesi Abdulmuttalip ölünce ;onun bakimini Ebu Talib' in yapmasini tavsiye etmisti.Böylelikle Hz.Muhammed' in asil bakicisi Fatima (r.anha) olmustu.Fatima (r.anha)çok çile ve fakirlik çekmis,ama çok sabirli bir kadindi,Onun dört erkek dört kiz çocuGu vardi.
Annemden sonra bana annelik yaptin dediGi Hz.Fatima vefat edince efendimiz kendi gömleGini çikarip verdi ve ondan kefen yapilmasini istedi,cenaze namazini kildirdi,kabrine inip bir müddet uzandi,mübarek gözlerinden yaslar kabre damliyordu. Sahabiler bu kadar büyük ilginin sebebini sordular;peygamber efendimiz (s.a.v) söyle dedi;o benim annemdi,kendi çocuklari açken önce benim karnimi doyurdu.Kendi çocuklarinin üstü basi tozlu toprakli dururken,önce benim saçlarimi tarar,gül yaGi sürerdi,o benim annemdi.Amcam Ebu Talib' den sonra bu kadincaGiz kadar bana iyilik eden bir kisi daha tanimiyorum. O' na cennet elbiselerini giydirsinler diye gömleGimi kefen olarak giydirdim.Kabir hayati,kendisine kolay ve rahat gelsin diye de bir müddet kabirde uzandim,diyor.
Ehl-i beytimden bana en sevgili olan dediGi kizi Hz Fatima için ise , Peygamber efendimiz bir baska hadislerinde, "Fatima benden bir parçadir,onu üzen beni üzmüs,onu sevindiren beni sevindirmis olur,buyurmustur.
Fatima uzak kalma anlamina geliyordu.Peygamberimiz bu ismi,Cenabi Hakkin onu ve onun çocuklarini sevenlerini,onlari örnek alarak peslerinden gidenleri cehennem atesinden uzaklastiracaGi için koymustu.
Fatima validemiz daha birçok ismiyle yad edilecekti.Konusmasiyla,yürümesiyle ve daha bir çok hususiyetiyle Peygamberimize benzediGi için ," "Babasinin kizi" manasina gelen,Bint-i Ebiha, ak yüzlü ,parlak yüzlü manasina gelen Zehra,Peygamberimizden bir parça olduGu için tertemiz parça manasina gelen Bizatü't-Tahire,dünyevi seytani heveslerden,kirlerden uzak bulunduGu ve Allaha yöneldiGi için Betül,bunlardan baska Kübra,Seyyidü'n-Nisa,Esrefü'n Nisa ve Raziye gibi isimlerle anilacakti.
Hz. Fatima Sahabiler arasinda ibadete olan düskünlüGü ile temayüz etmisti.ÇoGu zaman gündüzleri oruç tutar,geceleri namaz kilardi.Hz.Fatima' nin bütün hayati fakirlikle geçti,yiyecek bir sey bulamadiGi birkaç gün aç kaldiGi olurdu.Fakat o hiçbir zaman bu halinden sikayetçi olmadi.iktisat ve kanaatle yasiyor,içinde bulunduGu duruma sükrediyordu.KarsilastiGi bütün güçlükleri sabirla karsiliyordu.
Evlenecek yasa geldiGinde Peygamberimiz onu Allah' in emri üzerine amcasinin oGlu ve çocuklardan ilk müslüman olan Hz.Ali ile evlendirdi.Hz.Hasan ve Hz.Hüseyin gibi iki peygamber torunu bu evlilikten dünyaya geldi. Hz.Ali' ye olan itaati de göze çarpan diGer hususiyetiydi.Hz.Ali ve Hz.Fatima'nin aile hayatlari,peygamberimizin tavsiyeleri istikametinde çok mutlu geçti.Birbirlerini kirmadilar,birbirlerine karsi hak ve vazifelerini en güzel sekilde yerine getirdiler.Nikah kiyilirken yapilan "Allahim Hz.Ali ve Hz.Fatima arasindaki ülfet ve sevginin aynisi bu eslere de nasip et" diye dua edip arzuladiklari,mesud bir hayat yasadilar.
Hz.Aise resululahtan baska Hz.Fatima' dan daha doGru sözlü olan birini görmedim,diyerek onun bu hususiyetine dikkat çekiyordu.
Hz.Fatima cömertliliGiyle de örnek seviyeyeydi,kendi yemez ihtiyaç sahiplerine yedirirdi.Kapisina gelen fakiri ret etmezdi.Baskalarini kendisine tercih ettiGi için üç gün aç kalmisti.Bu hadise üzerine onunla Hz.Ali hakkinda ayeti kerime nazil oldu.
içeri girdiGinde peygamber efendimiz ayaGa kalkar,onu öper ve yerini verirdi.Resulullah savasa çikarken veya savastan dönerken ilk önce mescide gider,iki rekat namaz kilar,sonra da sevgili kizina uGrar,bir müddet onunla sohbet ederdi.
Peygamberimizin vefatindan alti ay gibi kisa bir müddet sonra o da vefat ederek sevgili babasina kavustu.Medine de Baki mezarliGinda yatan Hz.Fatima' nin mezar tasinda ismi dahi yazmiyor.
Peygamber efendimiz,ben adn cennetinde olan bir aGaca benzerim,Fatima bunun kökü,Ali gövdesi,Hasan ve Hüseyin meyvesi,bize taraftar olup sevenler de yapraklaridir.
DiGer bir hadisi serifinde ey Fatima Allah senin öfkelenmenle öfkelenir,razi olmanla razi olur,buyuruyor.
Bizlere de Hz.Fatima annemizi mutlu etmeyi,onun bizden razi olmasini ve Allah' ü Tealanin razi olmasini nasip eyle Allahim.
Ne zaman karafatma ismini duysam içim ürperir,bir seyler yapmak lazim,bunun yanlis olduGunu duyurmak,bu yanlisin önüne geçmek lazim diye.Ama iste dünya isleri,seni bir sarmalin içine alip yuvarliyor.iki cihan serveri ne buyuruyor,sizden biriniz bir münkerle karsilastiGi zaman ona eliyle engel olsun,buna gücü yetmiyorsa diliyle uyarida bulunsun,buna da gücü yetmiyorsa kalben buGz etsin ,bu sonuncusu imanin en zayif seklidir.
Demek artik kalbimden de geçirmeyi birakmistim ki, beni bu hikayeye yazmaya sürüklüyor, bir gün yazacaktim ve isim düsünecektim bu böceGe.Kitap almistim,okuyup, yaziya dökecektim.Bu mübarek insanlarin hayatlarini iyice anlayip,onlarin ruh derinliklerine inemesem de onlardan bir parça yazacaktim.Kitap bir kösede duruyordu ama hep aklimin bir kösesindeydi.Ta ki kitabi elime alip,ne yapmam gerektiGini unuttuGum zaman böyle bir sey gelecekti basima.
Kitabi bir kenara kaldirdiGimin ertesi günü çok deGil,kliniGe gittim,dolabimin kapaGini açtim,daha önce görmediGim bir görüntü ve çözmeye çalisiyordum. 2 adet zeytin büyüklüGünde et parçasini andiran bir yapi,acaba neydi,farenin kusmus olduGunu düsünmüstük,arastirmaci olduGumdan,bu parçalari incelemek istedim,içinde bakteri ve kan hücreleri olan bir yapiydi,iyy diyerek bunun bir çikarti olduGunu sanarak attim.O görüntüden o kadar etkilenmistim ki,ayni günün aksami gittiGim yerde bunu anlattiGimda, köyde yetisen birinden , karafatma diye anilan böceGin doGum yaptiGinda böyle bir olusum ortaya çikardiGini öGrenince çok sasirdim,hayretler içinde kaldim. içimden iyi ki doGum yapmakla yetinmis,daha kötüsünü de yapip, yapmam gereken seyi bana hatirlatsalardi diye düsündüm.
Kim ister evladinin biricik,yavrusunun ismini bir böceGe verilmesini,düsünün kizinizin ismi Ceren,bir yilana verildiGini düsünün,insanlar bu dünyadan iyi anilarak,arkasindan biraktiklari eserlerle anilmak isterler.
Bir ismi olmaliydi,bu kara ,kapkara ürkütücü böceGin.Rabb'im yardim eder dedim,kara kara ne olmaliydi,evet KARAKiRi çabukça aGizlara yerlesebilecek,bu mübarek insanlarin böcekle anilmasini önleyecek bir kelimeydi ve hemen coskuyla kaGida kaleme sarildim.
Hayatlarimiza örnek olarak girmesi gereken mübarek sahsiyetleri gereGi gibi sahiplenemedik.
Affet bizi Allahim.
Geceye ve gündüze hükmeden,
Kalpleri evirip çeviren güzel Allah'im
Bizleri affet ve baGisla
Çünkü sen affetmeyi seversin.........


Serbest Kürsü

MollaCami.Com