Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


MAHMÛD SÂMI'ni Hazretleri buyurdular ki:

MAHMÛD SÂMI'ni Hazretleri buyurdular ki:

Ne söylersen kitabdan söyle!

Tasavvuf'da yol bir ari kovanina benzetilmistir.Ari gibi gâyet muntazam çalismak ve ari gibi bal yapmak,karincalar gibi kanâatkâr olmak lâzimdir.Bal yapmak idrâkine eristiginde,bu sifâli baldan müslüman kardeslerine tattirmak elzemdir.Calisanlar tadini alir.Calismayanlari da
çalistirmak rehberin vazîfesidir.Mahlûkâtin yaratilisindaki güzellikte,ilâhî hikmetler var.

Bunlar sirlarla doludur.Velîler ignenin ufacik deliginden Hindistan'i seyrederler.Bu hâl ise,âlem-i misâlin altinda bir hâldir.Âlem-i misâl bunun üstündedir.Resûl-i ekrem efendimizden nûrlarini alirlar ve ondan sonra vahdet sarayinin ezelî ve ebedî varliginda erirler.Benliklerinden siyrilirlar.Sirr-i Sübhânda,mazhâr-i lutfa ererler"

Bir seyhde üç seye dikkat ediniz.

1- Kendine dünyâlik verildiginde,hosuna gider mi?

2- Sünnetlerle amel ediyor mu? Sünnetlere ne derece uyuyor.

3- En çok neyi seviyor.Eger dünyaliktan hoslaniyor,sünnete ittiba etmiyor,dünyâdan bahsedip,âhiretten ve Allah'dan konusmuyorsa,isinize yaramaz,ondan uzak olunuz.

Dünyânin ne kadar harab oldugunu benden anlayin.Bir zaman Seyh Ali Efendi(Sebtî hazretleri)gibi bir zât-i muhterem bu halki Hak teâlâ hazretlerine davet ve irsad buyururlardi. Simdi ise bu halka söz söylüyoruz. Heyhât!

"Kiyâmet günü peygamberlerin ümmetlerinin çoklugu ile iftihar ettikleri,sevindikleri gibi,biz de ihvânimizin(din kardesi)çoklugu ile iftihâr ederiz,sakat olsalar,pek ise yaramaz halde bulunsalar bile."

Talebesi Osman Bedreddîn Efendiye buyurdu ki: "Hâfiz,ne söylersen kitabdan söyle.Bunda iki fâide vardir:

1) Sen aradan çikarsin,sana gurur gelmez.Zîrâ söyledigin söz,senin degil,baskasinindir.

2) Birisi itiraz ederse,baskasinin sözü oldugu için yine senin nefsin araya girmez.Bu sûrette insana hiddet ve can sikintisi da gelmez.Söyledigin söz,dogru ise de,yanlis ise de,kitabin sâhibine âiddir."

"Yarin Cenâb-i Hak,bizim adamlarimiza azab ederse,biz de üzülürüz.Insâallah ne onlara azab edilir,ne de biz mahzûn oluruz."


Yolun esasi tatli dil,güler yüz'dür.

Evliyalar Ansiklopedisi

Selam Sevgi ve Dua ile


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com