Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Mucizevi Savunmalar NELERDiR???

Bizim için siradan olan, vücudumuzdaki olaGan tepkiler, aslinda mucizevi bir sistemin parçasidir. Atesimizin yükselmesinden, bayilmaya, hapsirmaktan, bronzlasmaya kadar her birinin aslinda bu son derece hassas mekanizmanin parçasi olduGunu biliyor muydunuz?

Biz farkinda olmasak da vücudumuzda her saniye, milyonlarca islem ve reaksiyon gerçeklesir. Vücudumuzdaki bu hareket, uyku esnasinda dahi devam eder. Vücudu, içinde bulunduGu olaGan disi durumdan korumak için devreye giren reaksiyonlardan biri de özel savunma mekanizmalaridir.

Vücuttaki her sistem, organ ve hücre topluluGu görev daGilimina göre bir bütünlük içerisindedir. Bu sistemde en ufak bir aksama olduGunda düzen bozulur. Bu nedenle insan farkinda olsa da olmasa da bu özel savunma mekanizmalari acil durumlarda tipki bir ordu gibi insan vücudunu korurlar. Bu koruma sirasinda çalisan tüm elemanlarin ve bu elemanlarin uyguladiklari yöntemlerin hepsi basli basina birer mucizedir.

Vücudun acil ihtiyaçlarina göre devreye giren bu özel savunma yöntemleri, bunlari öGrenen her insani hayrete düsürecek niteliktedir. Her asamasi titiz bir plan dahilinde isleyen özel savunma mekanizmalarindan bazilari sunlardir:

Hiçkirma

Neden...

Yemek yerken, yutkununca bazen yemek ile birlikte bir miktar da hava alinir. Hiçkirik, yiyeceGin yüzeyine yapisarak sindirim sistemine giren bu havayi atmak için sindirim sisteminin gösterdiGi bir tepkidir.

Nasil...

Diyafram süratle büzüserek, çok ani ve hizli nefes almayi saGlar. Bu arada boGazin üst tarafinda, ses tellerinin bulunduGu kisimda bir kapanma olur ve buradan geçen hava bir an bloke edilir. Bu da boGazdan bir sesin çikmasina neden olur.

Midedeki bir olayla diyaframin iliskisi, bu iki organdaki sinirlerin birbirine çok yakin hatta iç içe geçmis olmalarindan kaynaklanir. Bu nedenle daha çok yemek yedikten sonra hiçkiririz. Sindirim islemi bittikten sonra hiçkirik olmaz.

Etkisi...

simdi hiçkirik refleksini tetikleyen nedenler üzerinden biraz düsünelim. sayet bu refleks olmasaydi, sindirim sistemimize giren havadan haberimiz dahi olmazdi. Rahatsizlik hissetsek de bu havayi itmemiz için hiçkirik benzeri bir islemi gerçeklestirmemiz gerektiGini bilemezdik. Kendi irademizle bunu denerken ise rahatsizliGimiz daha da artardi. Oysa biz daha bunlari hiç düsünmeden bizim için vücudumuzda bir refleks olarak bu önlem alinmistir. Bu kusursuz mekanizma kullarina karsi çok sefkatli olan Rabbimiz'in sonsuz ilminin delillerinden birini daha gözler önüne sermektedir.

Hapsirma

Neden...

Hapsirma, burun mukozasinda bulunan ve rahatsizlik verebilecek herhangi bir maddenin disari atilmasi ihtiyaci nedeniyle meydana gelen bir reflekstir. Hapsirarak burundan siddetli bir sekilde hava çikarilmis olunur.

Nasil...

Burun mukozasinda rahatsizlik veren herhangi bir madde, bu siniri uyarinca beyne mesaj iletilmis olur. Bunun karsiliGinda da, beyindeki refleks merkezleri tarafindan hapsirma tetiklenir.

Etkisi...

Hapsirma esnasinda yüz, göGüs ve karin kaslarinin birçoGu kasilir. Bu kasilmalar, birbiriyle paralel bir sistem içinde gerçeklesir. Bu paralellik için gerekli program da, beyinde ve omurilikte yer alir. Bu nedenle de, hapsirma hissi basladiGinda, onu durdurmak çoGunlukla mümkün olmaz. Zaten meydana gelen basinç nedeniyle kilcal damarlarda zedelenmeye de yol açabileceGi için, hapsirmanin tutulmaya çalisilmasi önerilmez.

Hapsirmadan sorumlu olan sinirler, ayni zamanda gözün dis yüzeyindeki kornea ile de iliskilidir. Bu nedenle, hapsirdiGimizda genellikle gözler de yasarir. Ve gözler açik tutulamaz.

Burun solunum yollarimizin giris kapisidir. Buradan hava girisini engelleyen, rahatsizlik veren herhangi bir durumda bir koruma olarak hapsirma refleksi devreye girmektedir. Bu refleks ile tamamen istem disi bir biçimde ani ve çok siddetli nefes vermis oluruz. Biz farkinda bile deGilken bizim adimiza koruma altina alinan vücudumuz, Yüce Allah'in kusursuz yaratisini gözler önüne seren sayisiz delillerden sadece birini olusturmaktadir.

Bayilma

Neden...

Kalp atisinin, soluk alma hareketlerinin, gerçekten ya da görünüste durmasiyla meydana gelen bilinç kaybina "bayilma" denir.

Bayilmak da tipki sözü edilen diGer refleksler gibi istem disi bir bilinç kaybidir. Vücudu üstesinden gelemeyeceGi bir aci hissinden korumak ve beyne daha fazla kan gitmesini saGlamak amaciyla gerçeklesir. Bu refleks ayni zamanda vücuttaki baska bir problemin de habercisi olabilir. Bu sekilde de önceden tedbir alinmasina yardimci olur.

Sinir sistemi çok duyarli olan kimselerde, bayilmalara daha çok rastlanir. Asiri heyecan, korku, stres, günes çarpmasi, kötü kokular, dis çekilmesi, kan görmek, çok keskin bir sanci, aGri gibi durumlar bayilmaya neden olabilir.

Nasil...

Bayilmadan önce, bas döner, gözler kararir. ÇoGunlukla, kulaklar da çinlar. Bunun sonucu olarak, yüz sararir. Nabiz, duyulmayacak kadar yavas atmaya baslar. Eller soGur, dudaklarin rengi solar. Buna karsilik, alin ve yüz soGuk soGuk terler. Sonunda kisi kendini kaybederek, yere düser.

Etkisi...

Herhangi bir müdahale olmadan bayilan kisi, birkaç dakika içinde, yavas yavas ayilir, kendine gelir. Önce yüzün rengi düzelir, kalp vuruslari netlesir. Kisi derin bir uykudan uyanirmis gibi, bilincine kavusur.

Atesin Yükselmesi

Ates yükselmesi, insan bedeninin hastalikla savasma belirtisidir ve insani dinlenmeye ve yatmaya zorlar. Böylece vücudun ihtiyaci olan enerji; yürümek, gezmek, çalismak vs. gibi günlük islere harcanmamis olur.

Ates yükselmesi hastaliGin sebep olduGu bir yan etki deGildir. Ates, hastalikla savasta insani dinlenmeye zorlamak için özel olarak ayarlanmis bir güvenlik önlemidir. Bir refleks olmamakla birlikte, tamamen kontrolümüz disinda alinan bu önlem, vücudumuzda biz farkinda bile olmadan isleyen kusursuz sistemin bir parçasidir.

Allah Kullarini Rahmetiyle Kusatandir

Vücudumuzu incelediGimizde istem disi isleyen organlara ait, kendi kendini koruyan, iyilestiren ve hiç sasmadan isleyen hayranlik uyandiran sistemlerle karsilasiriz. Refleksler ve buna benzer savunma mekanizmalari da bu olaGanüstü sistemlerin çok önemli birer parçasidirlar.

Tüm sistemleri en kusursuz sekilde rahmetiyle kontrol eden Yüce Allah, kullarini mükemmel bir düzen içinde yaratmistir. ÖGrendiGimiz her bilgi, bize Allah'in yüceliGini ve üstün kudretini kanitlayan birer yaratilis delilidir. Bir Kuran ayetinde Rabbimiz'in yaratma sanati söyle bildirilmistir:

"Allah, yeryüzünü sizin için bir karar, gökyüzünü bir bina kildi; sizi suretlendirdi, suretinizi de en güzel (bir biçim ve incelikte) kildi ve size güzel-temiz seylerden rizik verdi..." (Mümin Suresi, 64)

ALLAH RAZi OLSUN BEN EN ÇOK sU HiÇKiRiGiN SEBEBiNi MERAK EDiYODUM...DEMEKKi YEMEK YERKEN iÇERi HAVA GiRMEMESiNE DiKKAT ETCEZ..ÇÜNKÜ HiÇKiRiK BAYAGi Bi RAHATSiZLiK VERiYO YA....:)

faydali bilgiler...paylastiginiz için Allahrazi olsun...bende hiçkirigin nedenini merak ederdim sayenizde öGrenmis olduk...tesekkürederiz

biraz garip olacak ama konu gelmisken paylasmak istedim ben bu hiçkiriktan çok çekiyorum etrafimdakilere göre çok fazla hiçkirik tutyor beni ve yemekten sonra tezini çürütmek ismemem ama bende ne zamn olacaGi belli de olmuyor otobüste yolda her an baslaya biliyor paylastim rahatladim :-) :-)

Çok faydali bilgiler, tesekkür ederiz.


Serbest Kürsü

MollaCami.Com