Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


oruçla ilgli soru ve cevaplar mutlaka okuyun

YIKANMAK VE DENİZE GİRMEK ORUCU BOZARMI?
Ağız ve burundan su girirp yutmadıkça ,oruçlu kimsenin yıknamsında orucuna zarar vermez.bu cihette ,ağız ve burundan su kaçırmamak şartıyla oruçlunun yıkanmasında bir sakınca bulunmamaktadır.nitekim H.Z aişe ve ümmü seleme validelerimmiz.H.Z peygemberimizin ramazanda imsaktan sonrada bazen yıkandıklarını haber vermişlerdir.

DİŞ ÇEKTİRMEK ORUCU BOZARMI?
dİŞ ÇEKTİRMEK ORUCU BAOZMAZ.eĞER DİŞ ÇEKTİRİLİRKEN İĞNE VURULURSA ORUÇ BOZULUR.DİŞTEN ÇOKAN KANI YUTMAKLADA ORUÇ BOZULUR.rAMAZAN ORUCUNU TUTARKEN İĞNE vurduranın veya dişinden çıkan kanı yutan nın orucu bozulur gününe göre kaza gerektirir.kefaret gerekmez .

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZARMI?
Diş fırçalamkatala oruç bozulmaz.Bununla birlikte diş macununun,misvak parçalarının kaçması halinde oruç bozulur.Orucun bozulma ihtimakşine karşın dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması daha uygundur.
ORUÇLU KİMSE AKUNPUKTUR VAYA FİZK TEDAVİ YAPTIRABİLİRMİ?
Akunpunktur;vücutta belirli nktalara iğne batırılmak suretiyle çeşitli hastalıkları tadavisinin bie metodudır.Akunpunturda vücudun beslenmsei gıda alması söz konusu olmadığından akunpunktur yaptırmak orucu bozmak.yalnız bazı fizik tedavi yöntemlerinde iğne batırmak değil iğne vurulursa oruç bozulu yoksa elekto şokla oruç bozulmaz.

SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZARMI?
günümüzde üretilen sakızlarda ağızda eriyen maddeler bulunmaktadır.ne kadar itina edilsede katku maddesi vücuda girdiği için vücud beslmenlekte uani oruç bozulur.ne kadar bazıları katkısız sakız bozmaz desede bunadan uzak durmakta fayda vardır yani tercih etmmek gerekir.

MERHEM İLAÇ KULLANMAK BOZARMI=?
deri üzerinde gözenekleri ve deri altındaki kılcal damaralr yoluyla vücuda sürülen yağ merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır.ancak cildin bu nu emmesi çok az ve yavaş olmaktadır.diğer taratan bu yeme içme anlamından gelmemktedir.bu itibarla oruç bozulmaz.

HEMODİYALİZ VE DİYALİZ VE DİYALİZ UYGULAMALARINDA ORUÇ BOZULURMU?
Böbrek yetmezliği hastalarına uygulanan diyaliz peritoan diyalizi hemdiyalia z olamk üere çeşitlidir.bunun hasataya herhangi bir sıvı madde enjekte etmeden yapılanı orucu baozmaz diğeri bozar.

"unuta rak yiyen içenin orucu bozulmaz"
ancak orucun bozulduğunu anlamadan yer içmeye devam ederse hem kaza hem kefaret gerekir."
,"oruçlu kusan kişnin orucu bozulmaz ancak bozuldu diye yirse kefaret gerekir.hemde kaza
"
"gündüa ihtilam olan kşi orucum bozuldu diye yerse kaza edilmesi gerekir.kasten yerse hem kaza hemde kefaret gerekir.

Bir kadın falan gün ay hali günümdür zannıyla bozsa fakat o gün ay hali olmazsa eğer o günün orucuna baştan niyet etmmeişse kensine kaza gererkir. niyet ederek o günün orucuna başladıktan sonra orucunu bozarsa kefaret gerekir.
"dişler arasndaki çıkıp tükrüğe krışan kan tükürükten eşit olup yutulursa oruç bozulur kaza gerekir. tükürükten az ise bozulmaz

"dişerini fırçalayan kimse aha işte orucıum bozuldu deyip yerse kefaret gerekir.
"abdesttte ağzına su alırken boğazına kaçarsa oruçlu olduğu hatırındayasa oruç bozulur.kazası gerekir. eğer oruçlu olduğunu unutursa bozulmaz ancak bozuldu zannedip yerse bozulur kefaret gerekir.
"bir kşimse hasta olduğu için ramazan ayında orucunu bozsa iyilleşmden ölse kendisine bir şey gerekmez

Konuşurken tülrük yutmkala oruç bozulmaz

,,,,,,,,,,,,CENNETTE REYYAN ADLI BİR KAPI VARDIR Kİ ORADAN SADECE ORUÇ TUTANLAR GİREBİLİR.............HADİSİ ŞERİF
"

YA RAB,ŞU MUAZZAM RAMAZAN HÜRMETİNE,
KALDIR ARADAN VAHDETE HAİL NE İSE
YA RAB,ŞU ASIRLARCA SÜREN TEFRİKADAN
ARTIK EZİLİP DÜŞMESİN ÜMMET YESE
MADEMKİ VERDİN BİZE BİR RUH I NEVİN
YA RAB ,DAHA BİR NEFHA İ TEY İD İNSİN.
MEHMET AKİF ERSOY

ALLAH TÜM İSLAM ALEMİİNİN ORUÇLARINI KABUL ETSİN DEGAHI İZZETİNE ORUÇLU GİTMEK İMANI KAMİLLE GİTMEK NASİP EYLESİN.

Amin..Allah Razı Olsun..

kardeşim bu yararlı bilgilerin için .ALLAHrazı olsun

amin cümlemizin


Fıkıh & ilmihal

MollaCami.Com