Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Receb ayında ve Regâib gecesinde ibadetler

Receb ayında ve Regâib gecesinde ibadetler


Receb’in; 1’i ile 10’u arasında, 11’i ile 20’si arasında ve 21’i ile 30’u arasında olmak üzere sadece birer defa kılınacak 10’ar rek’at Hâcet namazı vardır. Bunların her üçünün de kılınış şekli aynıdır. Yalnızca namazların sonlarında okunacak duâlarda fark vardır. Bu namazlar, akşamdan sonra da, yatsıdan sonra da kılınabilir. Fakat, cuma ve pazartesi gecelerinde ve bilhassa teheccüd vaktinde kılınması efdaldir.

Bu namaz, mü’min ile münâfığı ayırır. Bu 30 rek’at namazı kılanlar, hidâyete ererler. Münâfıklar bu namazı kılamazlar. Bu namazı kılanın kalbi ölmez. Bu 30 rek’at namaz Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz’in berberi, Selmân-ı Pâk (r.a.) hazretleri tarafından rivâyet edilmiştir.


Kılınış şekli: Hâcet namazına şu niyetle başlanır: “Yâ Rabbî, beni, dünyayı teşrifleriyle nûra gark ettiğin Efendimiz hürmetine, sevgili ayın Receb-i şerif hürmetine, feyz-i ilâhine, afv-ı ilâhine, rızâ-i ilâhine nâil eyle. Âbid, zâhid kulların arasına kaydeyle. Dünya ve âhiret sıkıntılarından halâs eyle. Rızâ-i şerifin için, Allâhü Ekber.”

Her rek’atte 1 Fâtiha, 3 Kulyâ eyyühe’l-kâfirûn, 3 İhlâs-ı şerif okuyup, 2 rek’atte bir selâm verilir. Böylece 10 rek’at tamamlanır.

İlk on gün içinde kılınan namazdan sonra, 11 defa “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi’l-hayr. Ve hüve alâ külli şey’in kadîr” okunup duâ edilir.

İkinci on gün içinde yani Receb’in 11’i ile 20’si arasında kılınan 10 rek’atten sonra, 11 defa: “İlâhen vâhıden ehaden sameden ferden vitren hayyen kayyûmen dâimen ebedâ” okunup duâ edilir.

Üçüncü on gün içinde, yani Receb’in 21’i ile 30’u arasında kılınan 10 rek’atten sonra da 11 kere: “Allâhümme lâ mânia limâ â’tayte, velâ mû’tiye limâ menâ’te, velâ raadde limâ kadayte, velâ mübeddile limâ hakemte, velâ yenfeu ze’l-ceddi minke’l-ceddü. Sübhâne rabbiye’l-aliyyi’l-â’le’l-vehhâb. Sübhâne rabbiye’l-aliyyi’l-â’le’l-vehhâb. Sübhâne rabbiye’l-âliyyi’l-â’le’l-kerîmi’l-vehhâb. Yâ vehhâbü yâ vehhâbü yâ vehhâb” okuyup duâ edilir.
(Mübarek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye edilen DUÂ ve İBÂDETLER, Fazilet Neşriyat, İstanbul, 1983, s. 22 ve devamı)
***

REGÂİB GECESİ

Receb-i şerîfin ilk cuma gecesi, yani önümüzdeki perşembeyi cumaya bağlayan akşam Regâib Gecesi’dir. Bu geceyi oruçlu olarak karşılamalıdır.

Regâib Gecesi, akşamla yatsı arasında 12 rek’at Hâcet namazı kılınır. İki rek’atte bir selâm verilerek kılınan bu namazda, Fâtiha’dan sonra her rek’atte 3 İnnâ enzelnâhü... sûresi ile 12 İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra, 7 Salât-ı Ümmiye okunup secdeye varılır.

Salât-ı Ümmiye şudur: “Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedi’nin-nebiyyi’l-ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim.”

Secdede 70 defa:

“Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbü’l-melâiketi ver-rûh” okunur.

Secdeden kalkıp bir defa: “Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ tâ’lem. İnneke ente’leazzü’l-ekrem” denilir.

Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa

“Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbü’l-melâiketi ver-rûh” okunur.

Secdeden baş kaldırılıp duâ edilir. Duâ anında Allâh’a şu şekilde ilticâ etmelidir:

“Allâhümme bârik lenâ recebe ve şâ’bâne ve belliğnâ ramazân.”

Regâib Gecesi’nden sonraki gündüzde, yani cuma günü öğle ile ikindi arasında, 2 rek’atte bir selâm verilerek 4 rek’at teşekkür namazı kılınır.

Her rek’atte 1 Fâtiha, 7 Âyetü’l-Kürsî, 5 İhlâs-ı şerîf, 5 Kul eûzü birabbi’l-felak, 5 Kul eûzü birabbi’n-nâs sûreleri okunur.

Namazdan sonra;

25 defa “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azıymi’l-kebîri’l-müteâl”,

25 defa “Estağfirullâhe’l-azıym ve etûbü ileyk” diyerek istiğfâr ve duâ edilir.

(Mübarek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye edilen DUÂ ve İBÂDETLER, Fazilet Neşriyat, İstanbul, 1983, s. 27-30)
***

B E R C E S T E

Hâlsiz kâl ile irfân-ı Hudâ girmez ele
Mâlihulyâ ile müflis kişi Kârûn olmaz.

Nesîb-i Mevlevî (19. asır)

Beytin mefhûmu:

Kuru lafları bırakıp icraata başlamayınca, Allâh’ın İlâhî feyzinden almaya imkân yoktur. Bol bol hayâl kuran züğürdün, Karun gibi zengin olabileceğini sanmak abestir
.

niteç namso
üç ayların tüm islam alemi için hayırlara vesile olsun inşaALLAH

Mübarek Regaib Kandilinin hayırlara vesile olmasını niyaz eder, insanlığa barış getirmesini dilerim.

bu duaya amin derim..

BU YAZIYI VERMENİZ İYİ OLDU HEPİMİZİN GÖZÜNÜN ÖNÜNDE OLSUN
3 AYLARINIZ MÜBAREK OLSUN

kardeşlerim belki bu günlerin kıymetini yeterince bilemiyoruz ama çok kıymetli bir ay sonrası şaban ve ramazan rahmet üzerimize oluk oluk akacak değerlendirmeyi allah nasip etsin.

kardeşlerim belki bu günlerin kıymetini yeterince bilemiyoruz ama çok kıymetli bir ay sonrası şaban ve ramazan rahmet üzerimize oluk oluk akacak değerlendirmeyi allah nasip etsin.

Sevgili arkadaşlar,

Böylesine önemli bir hususa olan samimi ilginizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum.

Mevlam, mübarek gün-gece, Habibi ve sair sevgilileri yüzü suyu hürmetine afv-ı ilahisine, feyz-i ilahisine, rıza-ı ilahisine mazhar buyursun.

Sağlık-afiyet ve saadet-i dareyn dileklerimle hepinize selamlar...

Tüm üyelerimizin, okurlarımızın ve topyekün İslâm âleminin Hicri 1428. yılı mübarek Recep ayını ve bu ayın ilk kandili olan Regâib gecelerini tebrik ediyor, sağlık-afiyet üzere hayırlı-bereketli ömürler, iki cihanda saadetler niyaz ediyorum.

Allah'a emanet olunuz.

Selamlarımla...

Çok kısa bir zaman kalmış olmasına rağmen, kavuşup kavuşamayacağımızı bilemediğimiz Regaib Gecesine ulaştırmasını Yüce Yaratanımızdan diliyor ve tüm Müslümanlar açısından iyi ve güzel gelişmelere vesile olmasını temenni ediyorum.

Hocam yüreğinize sağlık, ilminize irfanınıza bereket..

Cenabu Rabbilalemin doğru yoldan ayırmasın.

Hocam Allah razı olsun teşekkürler.

Rabbim bizleri Receb-i Şerif e kavuşturdu inşallah Şaban-ı Şerif ve Ramazan-ı Şerif aylarına da kavuşturur. Bu akşam ki kılacağımız 12 rekatlik namazın sevabı 12 aya yayılmakta inşallah nice Regaip Kandillerine kavuşur ve 12 ayımızı dolu dolu yaşarız....

Allah razı olsun hocam. Teşekkürler

selametle
güvercin


Blog Paylaşımları

MollaCami.Com