Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


RUMELÎ HİSARI

İstanbul Boğazı'nın Rumeli yakasında, Fatîh'in yaptırdığı hisar, İstanbul'un fethinden önceki döneme ait en eski Türk eserlerinden biri. Deniz kıyısından tepelere kadar uzanır. Burçları dokuz kata kadar yük selir.
Bulunduğu yer, Boğaz'in en dar ve stratejik nok tası olarak hesaplanmıştı. Karşısındaki Anadoluhisarı ile birlikte Boğaz'ı kestiği için «Boğazkesen» adı ve rilmişti. Sonraları «Rumelihisarı» diye anıldı.
Fatih, hisarın plânını hazırladı. İnşaatını yönetti. Bin usta ve iki bin işçi île dört ayda bitirdi. 1452'de yapıp hizmete soktu. Bizans İmparatoru, yapımı durdurmak için elçi gönderdi. Haraç vermeyi kabul etti. Ancak istanbul'a fethe azmeden Sultan'dan red cevabı aldı.
Hisarın kulisleri, inşaatta vazifeli paşaların adını taşır. Sarıcapaşa kulesinin üçüncü katında vardır. Halîlpaşa kulesinde, kûfî hatla Allahü Teâlâ'nın yüce; isimleri yazılıdır. Hisarın ortasında Fatih'in vakfettiği bir de cami vardı. Şimdi yalnız yıkık minaresi gözükür.
Hisar, zamanla deprem ve yangınlar geçirdi. Bu yüzden tamirler gördü. 1953'te Fetih'in 500. yıldönümü için yeniden onarıldı. Sonraları halkın ziyaretine açıldı. Yazın bayramlarda donatılır. Sıcak günlerde sanat gösterileri için, kullanılır.

Ne için yapılmiş şimdi ne amaçla kullanılıyor Allah bizleri affetsin ve o yuce fatih sultan mehmet hazretlerinin şefaatlerinden mahrum etmesin bizleride...ve ben rumeli hisarının yapan şahsın arapça muhammed isminde inşa ettidiğini okumuştum


SARMIŞDI RÛHUMU KÖYÜNÜN ANBER KOKUSU,
DOLAŞTIĞIM HER YERDE DUYDUM CÂNÂ SENİ..
BAHÇENİN İÇİNDEKİ YEMYEŞİL FİSTANINLA,
GÖRDÜM GÜZELLER ARSINDA MÜSTESNA SENİ...


Ihya Genel

MollaCami.Com