Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


selam vermek hakkında

es selamun aleykum arkadaşlar bu soruyu adidaguzel arkadaşımızın selam konusu okuduktan sonra kendimde bu soruyu sorma ihtiyaci hissettim.
benim sorum şu bazi arkadaşlarımız selam verdiğimiz zaman selamımızı almıyorlar bu da bir çekingenlik doğuruyor acaba selam versem mi vermesem mi diye çoğu zaman ben kendim sünnet olduğu için ve onların almayacağını bildiğim için vermiyorum onların farzı terketmesindense ben sünneti terk ediyorum acaba doğrumu yaptığım bilmiyorum ben ne yapmalıyım. bu konuda siz değerli mollacami üyelerinin fikir ve görüşlerinizi bekliyorum.

Selam ve Dua ile
ALLAH'a emanet olun

Güzel kardeşim,selamınızı almayanlar utansınlar.Siz, daima selamınızı veriniz.
Hem,selamınız zahiren alınmamış olsa bile;malumunuz, her bir insana müekkel melekler o selamınızı alırlar müteessif olmayınız.
Bilmukabele selam ve dua ile..
______________________________________________________________________

Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat'iyetinde,gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecektir.

Selam vermek sünnet, almak ise farzdır. Selam verirken, selamın sünnet olduğunu düşünmeli ve o kimseye dua etmeye niyet etmelidir...
Selam vermek sünnettir. Selamı almak ise farzdır. Farzın yanında sünnet denizde damla gibidir. Yani farz sevabı çok büyüktür. Selamı almamak haramdır. Ama selam vermemek haram değildir. Selam almayı geciktirmek bile haramdır.

Bazı âlimler, hayra vesile olan hayır işlemiş gibi sevap alacağı için, selam veren daha fazla sevap alır dediler. Yani selam alana farz sevabı işlettiği için, onun sevabı kadar sevap alır dediler. Bir de sünnet işlediği için sevap alır. Onun için selam vermeyi ihmal etmemelidir.


selam verin kardeşim almazsa duymadı iseniz tekrar kendi selamınızı alın kime sealm verilmez

Açıktan günah işleyen fasıklara selam verilmez, mesela kumar oynayana ve içki içene selam verilmez. Yabancı kadınlara da selam verilmez. Yabancı kadın ihtiyar ise selam verilir. Fasıklara, günah işlerken, mesela kumar oynarken, mani olmak niyeti ile selam vermekte mahzur yoktur.



Kâfirlere, Yahudi ve Hıristiyanlara ancak iş düştüğü zaman selam verilebilir. Zimmiyi [gayrı müslim vatandaşı] üzmemek için selam vermek, selamını almak ve tokalaşmak caizdir. Açıkça günah işleyen fasığa selam vermek de böyle caizdir. (Dürr-ül-muhtar)



Kâfire saygı göstermek için selam verilmez. Hadis-i şerifte, (Münafık [ve her çeşit kâfir] ile konuşurken, efendim, demeyiniz) buyuruldu. Zalime, kâfire hürmet etmek, saygı ile selam vermek, üstadım demek, küfür olur. (Berika)



İslamiyetin hakim olduğu dönemlerde gayrı müslime ve fasık müslümana selam verilmezdi. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Yahudi ve Hıristiyanlara selam vermeyiniz!) [Müslim]

(Bir kitap ehli [Yahudi veya Hıristiyan] size selam verdiği zaman, “ve aleyküm” deyiniz!) [Buhari]









Hz Allah yolunda vefakâr,cefakâr,ivazsız,garazsız,hizmet edenlerden eylesin bizleri...

"Kâfire saygı göstermek için selam verilmez. Hadis-i şerifte, (Münafık [ve her çeşit kâfir] ile konuşurken, efendim, demeyiniz) buyuruldu. Zalime, kâfire hürmet etmek, saygı ile selam vermek, üstadım demek, küfür olur. (Berika)"

Efendim demek orda kalsın önünde eğilip elinden öpüyorlar..... Yazık ki ne yazık:'(

evet güverici ben de duymuştum bunları çok etkilenmiştim hep aklıma gelir..

merhaba Peygamber Efendimiz (S.A.V) yolda giderken tanımadığı en az 5 kişiye selam verirmiş. Kimse almasa bile senin kelamını Allah verir sünnetini sevabını

Mühim mesele selam mevzuu...
Cemiyetimizde İslamlığından adeta ar eden bazı ne idüğü belirsiz,fakat makam ve mevki sahibi insancıkların varlığından hepimiz haberdarız.
Ben böylesi tiplerin hangi kategoriye mensup olduklarını fıkhen tam tesbit edemedim.
(Aslında ettim de ifşaa etmek münasip olurmu,tereddütdeyim...)
Selam vermiyorum öylesi tiplere...
Onların agzını burnunu bükerek Allah'ın selamını lütfen almaları veya hiç mukabele etmemeleri fene halde can sıkıcı...
Selama layık olmayana selam verilmemeli...
Niçin selamsız sabahsız oldugumuzu sual edenlerede cevap yukarıda zikrettğim hadis-i şerifin gereğince olmalı...
"sen-siz İslam selamını alacak seviyede değilsin,selam adama verilir vs vs..."
Müslüman Vakur olmalı vesselam...


Soru ve Cevap

MollaCami.Com