Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Suizan ve suizanna sebep olmak

Suizan ve suizanna sebep olmak


Sual: Bir gelinimiz var.Odasina giriyor,kapiyi kilitliyor ve saatlerce çikmiyor.Biz onun yanlis isler yaptigini düsünüyoruz.Böyle düsünmemiz günah mi? Onun böyle yapmasi uygun mu?

CEVAP: Onun bir gerekçe göstermeden,töhmete sebep olmasi,dogru olmadigi gibi,sizin de süphelenmeniz,onu töhmet altinda birakarak suçlamaniz suizan olur.Töhmet,islenildigi sanilan; fakat henüz aydinlanmamis olan suç demektir.

Suizan,bir mümini kötü zannetmek,onun günah isledigine inanmak demektir.Kalbe gelen kötü düsünce,o hâliyle suizan olmaz.Kalbin o tarafa kaymasi,meyletmesi suizan olur.Mesela gelin odaya girince,(Acaba bu gelin uygun olmayan bir sey mi seyrediyor,karsi cinsle chatlesiyor mu?)diye sadece düsünmek suizan olmaz.Cünkü,insanin elinde olmadan,kalbine böyle bir düsünce gelebilir.

Ama(Uygunsuz bir sey seyrediyordur,chatlesiyordur)diye zannetmek suizan olur. Suizannini gerçek gibi baskasina söylemek,yani söz tasimak da,daha kötüdür.Zan ile,baskasinin kötü oldugunu kabul eden,onu giybet eder,ona dil uzatir.Onu kötü,kendini iyi bilir.Bu da,helâkine sebep olur.Suizan kötüdür.

Hadis-i seriflerde buyuruldu ki:

(Suizan etmeyin.Suizan,yanlis karar vermeye sebep olur.Insanlarin gizli seylerini arastirmayin,kusurlarini görmeyin,münakasa,haset ve düsmanlik etmeyin,birbirinizi kardes gibi sevin,çekistirmeyin.Müslüman Müslümanin kardesidir,ona zulmetmez,yardim eder.Onu,kendinden asagi görmez.)
[Buhari, Müslim]

(Emir[âmir],mahiyetini töhmet altinda birakirsa, onlari bozmus olur.) [Taberani]

(Suizan ettiginiz zaman,gerçekten öyle mi diye arastirmayin.)[Ibni Adiy]

(Töhmete sebep olacak yerlerden kaçinin!) [I.Gazali]

Müslümana suizan edilmez.Gayrimüslim zaten dinimizin emir ve yasaklarina muhatap degildir.Bu kâfir,galiba içki içiyor diye düsünmek,suizan olmaz.Dini bozanlara,bid’at ehline de, böyle hüsnü zan edilmez.Bunlarin yanlislarini açiklamak da, giybet olmaz,dinin emrini yerine getirmek olur.

Müslümana suizan etmemek gerektigi gibi,baska Müslümanlarin da,bizim hakkimizda suizan etmelerine sebep olabilecek durumlardan sakinmak gerekir.Insanlari suizandan kurtarmak için,töhmete sebep olabilecek yerlerden uzak durmalidir. Mesela,salih bir kimse,sise ile evine bir sey getirirken siseyi kapali bir torba içine koymalidir.

Böyle yapmayip da, bir gazete kagidina sararak açiktan getirirse,suizanna sebep olabilir.“Acaba içki mi?” diyenler çikabilir.Böyle, süphe uyandiracak hareketlerden uzak durmali,baskalarinin kendi hakkinda kötü düsünmelerine sebep olmamali.

Aksi takdirde, onlarin bu hareketlerine kendisi sebep oldugu için,isleyecekleri günaha ortak olur.Peygamber efendimiz, hanimi ile konusurken, oradan geçenlere(Bu benim zevcemdir) buyurdu.Ya Resulallah,sizden de mi,süphe edilir dediler. Buyurdu ki:

(Kanin damarlarda dolastigi gibi,seytan da,insanin kalbine süphe sokar.) [Buhari]

Bir kisi,bir kadinla süphe uyandiracak sekilde konusuyordu. Hazret-i Ömer,onun yanina varip,öfkeli sekilde bakinca o kisi,(Bu benim hanimim)dedi.Hazret-i Ömer o zaman buyurdu ki:

(Peki hanimin ise,ne diye üzerinize süphe çekecek sekilde konusuyorsunuz? )Bunlar da,Müslümanin,suizanna sebep olacak, töhmet altinda biraktiracak söz ve islerden kaçmasi gerektigini göstermektedir.

Allahü teâlâ,üstünlük taslamak için yükselmek isteyenleri alçaltir; tevazu gösterenleri ise yükseltir.Eyyûb-i Sahtiyânî “Rahmetullahi aleyh”

Turkiye Gazetesi

Selam ve dua ile..

Allah razi olsun önemli bir konuyu paylaşmışsınız..Malesef günümüzde bu tür durumlar çok yaşanıyor..Mevlam şeytana uydurmasın..

Bir başka açıdan değerlendirme için bakınız:


http://www.mollacami.com/node/13949
_____________________________________________________________________

Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat'iyetinde,gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecektir.


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com