Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


UYKUNUN FAYDALI VEYA ZARARLI OLDUĞU ZAMANLAR

İbn-i Abbas (r.a.) günün ilk saatlerinde uyuyan oğlunu görünce; “Kalk, rızıkların taksim olduğu bir saatte uyumak mı istersin! (Zîrâ bu saat ibâdet etme ve çalışma zamanıdır.)” diye îkâzda bulunmuştur. Seleften bâzıları da; “Her kim ikindi vaktinden sonra uyuyup aklında bir özür
(şuûr bozukluğu) meydana gelirse, kendinden başkasını suçlamasın.” buyurmuştur.
Sabahın ilk saatlerinde uyumak vücutta kırgınlık, hâlsizlik, âcizlik ve zayıflık meydana getirir. Kişinin bâzı yerleri güneşte ve bâzı yerleri gölgede uyuması iyi değildir. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v.); “Sizden biriniz güneşte iken gölge gelir de yarısı güneşte ve yarısı gölgede kalırsa, kalksın yerini değiştirsin.” buyurmuştur.



Ebû Hureyre Hazretleri ise; “Peygamber Efendimiz yatsı namazından önce uyumayı, yatsı namazından sonra da sohbet etmeyi sevmezdi.” buyurmuştur. Yatsı namazından sonra sohbet etmek yoktur. Ancak namaz kılmak, yolcu olmak, ilim öğrenmek, iyi işler yapmayı konuşmak gibi durumlar bunun dışındadır.
Sabah namazından sonra güneş doğmadan ve yatsı namazından önce uyumak iyi değildir. Yüzükoyun uyumak da sağlık açısından zararlıdır. Uykunun en sağlıklı olanı midedeki yemek hazmedildikten sonra uyumaktır. Akşam yemeğinden sonra uyumak, mide ve kalbe ağırlık verdiği için zararlıdır. Faydalı uyku, yorgunluktan sonra, organların dinlenerek istirahat etmesini sağlar. Gıdâların sindirilmesini te’mîn eder. Çünkü uyku zamanında tabîî hareket vücûdun iç kısmına çekilir, hazma yardımcı olur. İşte bu sebeple vücûdun dış kısmını soğutmaya başlar. Bu nedenle uyuyan kimse, üzerini örtmeye ihtiyaç duyar.


Uykunun en faydalısı, yemeğin mi’dede en iyi şekilde yerleşmesi için, sağ yan üzerine yatılarak uyunan uykudur. Çünkü mide sol tarafta olup sağ tarafa meyillidir. Sol yan üzerine çokça yatmak, organların kendisine doğru eğilimi ve ona karşı dikilmesi sebebiyle, kalp için zararlıdır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), mescidde karnı üzerine uyuyan bir kimseye ayağı ile dokunarak; “Kalk, otur! Zîrâ bu şekilde uyumak iyi bir uyku değildir." buyurmuştur. Hz. Âişe (r.anhâ) ise “Peygamber Efendimiz uyuyacağı zaman yüzünü kıbleye doğru çevirir ve sağ yanı üzerine yatardı.” demiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Ümmetim üzerine en çok korktuğum şey, yemeye ve içmeye dalarak karınlarının büyümesi, çok uyumaları,
tembelleşmeleri ve inançlarında zayıflama meydana gelmesidir.” buyurmuştur.

ALLAH RAZI OLSUN.....PAYLAŞTIĞIN İÇİN





Vuslat gibi nimet mi olur,
Ya Rab! nice sukredelim?
Hizmet gibi devlet mi olur,
Ya Rab! nice sukredelim?


****Bezledersen bu yolda canini,bir gün olur elbet bulursun cananini****


Sağlıklı Yaşam Köşesi

MollaCami.Com