Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


"Herkes yaptigini bulur"

"Herkes yaptigini bulur"

Insan,basibos olarak yaratilmamistir.Her yaptiginin hesabini verecektir. Bunun için yapilan her isi,her davranisi iyi hesap etmek ve ona göre yapmak gerekir.Kisi,ana-babasina nasil muamele ederse,çocuklari da ona öyle muamele ederler."Eden bulur" "Ne ekersen onu biçersin" gibi güzel atasözlerimiz vardir.Birisi bir yerde babasini dövüyormus.Etraftan yetisenler;

-Bu ne hâl,utanmiyor musun,insan hiç babasini döver mi,diye ogluna bagirmislar ve babayi oglunun elinden kurtarmak istemisler.Fakat dövülen sahis,onlara dönüp o perisân hâliyle demis ki:

-Birakin! Ben de burada babami döverdim.Simdi de ayni yerde evlâdim beni dövüyor.Onun suçu yok.Ben kendi yaptigimin cezâsini çekiyorum.
"Kimsenin yaptigi yanina kâr kalmaz","Rüzgâr eken firtina biçer","Zulüm payidar olmaz" gibi yapilan iyiliklerin,kötülüklerin dünyada veya âhirette mutlaka bir karsiliginin olacagini bildiren birçok atasözlerimiz vardir. Bunlari unutmamak gerekir.

Iyilik eden iyilik,kötülük eden de kötülük bulur.Iyilik edene,mâl ile,hizmet ile karsiligi yapilir.Bunu yapamayan,tesekkür ve duâ eder.Yapilan iyiliklere, karsilik yapmayanin basina kakilir, kötülenir,incitilir.Cünkü, iyilige karsi iyilik yapmak,insanlik vazîfesidir.Errahman sûresinin 60.âyet-i kerimesinde meâlen; (Iyiligin karsiligi,ancak iyilik olur) buyuruldu.

HARDAL DÂNESI KADAR DA OLSA...

Enbiyâ sûresinin 47.âyet-i kerîmesinde meâlen buyuruldu ki:
(Kiyâmet günü adâlet ölçüsünü ortaya koyariz.Kimseye bir zulüm yapilmaz. Hardal dânesi kadar iyilik eden karsiligina kavusur.)

Zilzâl suresinin 7.âyet-i kerîmesinde de meâlen;
(Zerre miktari iyilik yapan onun karsiligini bulur)buyurulmaktadir.
Seyh Rükneddîn hazretleri,talebelerinden birine yazdigi mektubunda söyle buyurur:
"Bir gün Emîr-ül-Müminîn hazret-i Ali;
-Ben hiç kimseye aslâ iyilik ve kötülük etmedim buyurdu.Oradakiler bu söze hayret ettiler ve;
-Ey Emîr-ül-müminîn,belki sizden hiç kimseye karsi bir kötülük meydana gelmis degildir ama iyilik için ne buyurursunuz? dediklerinde;
-Allahü teâlâ,Câsiye sûresi 15.âyetinde meâlen;(Sâlih,iyi amel eden kendine, kötülük eden de kendine etmis olur)buyurdu.O hâlde benden meydana gelen her iyilik ve kötülük,aslinda benim içindir ve banadir,baskasina degil cevabini verir."

Lokman Hakîm hazretleri ogluna hitaben buyurdu ki:
"Ey oglum! Merhamet eden merhamet bulur.Sükût eden selâmete erer,hayir söyleyen kâr eder,kötü konusan günahkâr olur,diline hâkim olmayan pismân olur."

Abdülehad Serhendî hazretleri,nasîhat isteyen talebesine hitâben:
"Allahü teâlâ hâzir ve nâzirdir.Her isini görmekte,her yaptigini bilmektedir. O hâlde bilerek,anlayarak söyle.Bilerek anlayarak dinle.Bilerek anlayarak is yap.Bilerek dur,bilerek yürü.Kisaca bugün öyle ol ki,yarin mahcûb olmayasin. Birkaç gece rahatsiz ol da,sonsuz râhata kavus" buyurmustur.

Muhammed Murad Efendi buyurdu ki:
"Kisi,kendine her ne muamele yapilirsa, baskasina da o muameleyi yapmalidir. Bu nasihati kabul eden kimse,dünya ve ahirette selamet bulur."

"KÖTÜLÜK EDENI AFFET!.."

Müslüman elinden ve dilinden emin olunan kimsedir.Herkes yanindakinden verir ve kendi sermayesini kullanir.Peygamber efendimiz;
(Müslüman elinden ve dilinden emin olunan kimsedir)ve;
(Iyilik edene iyilik et,kötülük edeni affet)buyurmustur.
Bir fincan kahvenin dahi kirk yil hatiri vardir.Bu sebeple bir iyilik yapani, ölünceye kadar unutmamalidir.Iyilik edene tesekkür etmeyen kimse,Allahü teâlâya sükretmis olmaz ve bu kimseden Allahü teâlâ râzi olmaz.Cünkü o iyiligi o kimseye yaptiran Allahü teâlâdir.

Netice olarak atalarimiz,"Calma elin kapisini,çalarlar kapini"demislerdir. "Eden bulur" sözü de bu mânâyi isâret eder.Büyüklügün sani,sana yapana aynisini yapmak olmayip,onu affetmektir.Geçmisteki olaylardan ibret almaktir. Zaten Kur'ân-i kerimde mealen; (Herkes yaptigini bulur) buyurulmaktadir.

Osman Ünlü

Selam Sevgi ve Dua Ile


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com