Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


"Diledigin gibi yasa,sonunda..."

"Diledigin gibi yasa,sonunda..."


Insanin herbir nefesi,kiymetli bir cevher gibidir.Bunun için her müslüman,her gününü son gün ve kildigi her namazi da son vakit olarak bilmelidir Peygamber efendimiz;

(Dünyâda garîb veyâ yolcu gibi ol ve kendini ölmüs say!) buyurmuslardir.

Seyyid Ibrâhim Desûkî hazretleri,talebelerine hitaben:

"Ey evlatlarim! Ömrünüz her geçen gün azalmakta,eceliniz yaklasmaktadir.Bir gün bu üzerinde yasadiginiz dünyâ dürülecek,kiyâmet kopacaktir.Hergün amel defterinizi hayirli islerle doldurmaya bakiniz.Böyle yapanlara müjdeler olsun.Vakitlerinizi isrâf etmeyiniz.Zamanlarinizi bosa geçirmeyip degerlendiriniz.Yoksa pismân olursunuz.Duânizin kabûl olmasini istiyorsaniz,helâlden yiyiniz ve müslüman kardeslerinizin hakkinda yersiz söz etmekten dilinizi tutunuz" buyururlardi.

HEP IYILIK YAPIN

Atâ-i Horasânî hazretleri de,sevdiklerine söyle nasîhat ederdi:

"Hep iyilik yapin.Zîrâ yapilan iyilikler,islenen kötülükleri yok eder.Sonunda dünyâdan ayrilacaginiz için, kendinizi ondan ayrilmis kabûl ediniz.Bir gün mutlaka tadacaginiz için ölümü tatmis gibi olunuz.O halde simdi kendinizi oraya gidip yerlesmis tasavvur ediniz.Zâten bütün insanlarin varacagi son durak burasidir.Her insan yolculuga çikacagi zaman mutlaka hazirlik yapar.Yolculukta lüzumlu esyâlarini yanina alir.

Sefere,hazirliklarini yaparak çikan kimseye gipta edilir. Hazirliksiz yola çikan pisman olur.Cünkü,yola çikip,günes altinda kalinca,gölgelenecek bir sey bulamaz.Günesin sicagi altinda nice sikintilarla karsilasir.Susadigi zaman, susuzlugunu giderecegi bir su bulamaz.Sogukla karsilastiginda üzerine alacak bir seyi yoktur.Iste böyle kimsenin,o sikintili halde iken,hazirliksiz yola çiktigina ne kadar çok pisman olacagini siz düsünün.Bu sikinti dünyâdadir.Dünyânin sikintisi geçicidir.

Fakat âhiretin devamli olan dayanilmaz aci ve izdiraplarina yakalanirsak,hâlimiz nice olur? Bu bakimdan insanlarin en akillisi,âhiret için iyi hazirlanandir.Dehseti tüyler ürperten kiyâmet gününde,Allahü teâlâ kimi arsinin gölgesi altinda gölgelendirirse o kimseyi,o gün günesin sicakligi aslâ rahatsiz etmez.Oradaki sikintilardan kurtulur."

Muhammed Hâdimî hazretleri ogluna yaptigi vasiyette buyuruyor ki:

"Dünyâya kiymet verme ve dünyâ ehline ihtiyacini açma. Ihtiyaç gösterirsen,her seye muhtaç olmaktan kurtulamaz, ömrün boyunca düskün ve asagi olursun ve hiçbir sey elde edemezsin.Ihtiyâcini yalniz Rabbine aç ve dâimâ O'nun emrine uy.Iste o zaman her sey sana muhtâc olur.Bunlarla amel edersen hiç bir seye muhtâc olmazsin.

Ömrünü,faydali seylerde harca,mâlâyâni seylerde zâyi etme. Su hadîs-i kudsîye saril:

(Ey dünyâ! Bana hizmet edene hizmetci ol! Sana hizmet edene güçlük göster!) Kim dünyâya tâbi olursa,felâh bulamaz. Sermâyeni,seni zillette düsürecek amellere harcama. Resûlullah efendimizin su hadîsini düsün; (Dünyâ için, dünyâda kalacagin kadar çalis! Âhiret için,orada sonsuz kalacagina göre çalis!

Allahü teâlâya,muhtâc oldugun kadar itâat et! Cehenneme dayanabilecegin kadar günâh isle! Diledigin gibi yasa; muhakkak öleceksin.Diledigini sev,muhakkak ayrilacaksin.) O halde ömrünü bos seylerle zâyi etme."

ÖLÜMÜN VAKTI SAATI YOK

Imâm-i Gazâlî hazretleri nefsine hitaben buyuruyor ki:
"Ey nefsim! Ecel sana yaklasmakta,Cennet ve Cehennemden biri,seni beklemektedir.Ecelinin,bugün gelmiyecegi ne malûm? Bugün gelmezse,bir gün elbette gelecek.Basina gelecek seyi,geldi bil! Cünkü ölüm,kimseye vakit tâyîn etmemis,gece veyâ gündüz,çabuk yâhut geç,yazin veyâ kisin gelirim dememistir.Herkese ânsizin ve hiç ummadigi zamânda gelir.Bugün,ecelin geldigini ve sana bir gün bagisladiklarini farzet! Bu günü elden kaçirmaktan büyük ziyân olur mu?"

Netice olarak hüküm, neticeye göre verilir.Su beyitte ifade edildigi gibi:

Mala,mülke olma magrur,deme var mi ben gibi!
Bir muhâlif yel eser,savurur harman gibi.

Osman Ünlü

Selam Sevgi ve Dua ile


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com