Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Peygamberimizin aydinlatan rehberligi

Peygamberimizin aydinlatan rehberligi

Iste En Dogru Sözlü'nün agzindan çikan ögütler...


Sizin için Peygamberimiz'in sözlerini tarayarak hayatimiza rehber olabilecek prensipler çikardik.Iste size En Dogru Sözlü'nün agzindan çikan,hayatimiza yön verebilecek sünnetler.

Peygamberler Sultani,yolda insanlara zarar verme ihtimali olan bir cismi kaldirmayi imanin belirtisi olarak görüyordu. Allah Resulü,yemekten önce ellerini,yemekten sonra hem ellerini hem de agzini yikardi. Efendimiz, yemege besmeleyle baslar,kendi önüne gelen yerden yer ve sonunda verdigi bütün nimetler için Allah'a sükrünü ifade etmek üzere "Elhamdülillah" derdi.Allah Resulü,vefat etmis insanlarin hep hayirla yad edilmesini tavsiye ederlerdi.

Peygamberimiz,insanlara hediyeler verir,onlarin hediyelerini kabul eder ve hediyelerine ya ayniyla veya çok daha iyisiyle karsilik verirdi. Peygamber Efendimiz tane tane konusurdu. Iyice kavransin diye önemli meseleleri üç defa tekrar ederdi.

INSANLARA SAKA,ESPIRI,NÜKTE,LATIFE YAPARDI

Efendimiz, insanlara saka yapardi. Ancak sakalarinda asla yalan olmaz, gerçegin farkli tonda bir pariltisi görülürdü.Allah Resulü,bir hak zayi olmadikça halim-selim bir insandi.O'ndan asla kötü söz,kaba ifade ve hakaret duyulmamistir.Efendimiz,beden,elbise, yiyecek,giyecek,ev ve sokak temizliginin yaninda kalb ve ruh temizligine de önem verirdi.Bu iki temizligi ifade etmek üzere,"Temizlik imanin yarisidir" ve "Müslüman elinden ve dilinden diger Müslümanlarin emin oldugu insandir." buyurmustu.

EMEGIN KARSILIGINI VERIRDI

Insanlara emeklerinin karsiligini hemen verirdi.Bunu ahlak olarak Müslümanlara da tavsiye ederdi: "Isçinin ücretini alninin teri kurumadan veriniz." Peygamberimiz,sik sik çarsiya ve pazara çikip dükkanlara ugrardi. Esnafa tartiyi nasil yapacaklarini gösterir ve dürüst olmalarini tavsiye ederdi.Allah Resulü,komsu haklarina karsi son derece dikkatliydi."Komsusu açken kendisi tok yatan bizden degildir" buyurarak komsuluk iliskilerinde siniri çok ileriye koymustu.

EVLENECEKLERE YARDIM EDERDI

Efendimiz, evleneceklere imkanlari ölçüsünde yardim ederdi.Iyi insanlarla evlenme hususunda tesvikleri ve arabuluculuklari vardi.O,devrinde de daha sonra da seviyesi yakalanamayan bir adalet zirvesiydi.Adalette sembol haline gelen Hz.Ömer,adaleti O'ndan ögrenmisti.Efendimiz,tevazuda da zirveyi temsil ediyordu.Karsisinda titreyen bir adama,"Korkma! Ben kral degilim.Kureys'ten kuru ekmek yiyen bir kadinin ogluyum."demisti.

Hayvanlara merhametli davranir; onlara eziyet edilmemesini,fazla yük yüklenilmemesini ve iyi bakilmasini emrederdi.Allah Resulü,dünya ve ahiret adina bir faydasi olmayan bos sözlerden kaçinirdi.Bu konuda, "Faydasiz seyleri terk etmesi,bir kisinin Müslümanliginin güzel olmasindandir." buyurmustu.

KARNI ACIKMADAN YEMEZDI

O, acikmadan yemez,karni tam doymadan da yemekten kalkardi."Karniniz iyice acikmadan yemege oturmayin; tam doymadan da kalkin" ifadesi,O'nun bu konuda tüm insanliga yol gösteren bir beyanidir. Gönüllerin Efendisi, insanlarin toplu bulundugu yerlere ve mescidlere güzel kokular kullanarak giderdi. Bunu insanlara da tavsiye eden Allah Resulü,"Sogan ve sarimsak yiyen insanlar, bu kokulari kaybolmadan mescidimize gelmesin" buyuruyordu.Sevgili Peygamberimiz, insanlar arasinda,renk,dil,soy-sop, zenginlik ve yoksulluk gibi sebeplerden dolayi ayirimcilik yapmazdi. Bu konuda bize yol gösteren ifadesi su sekildedir:

"Ey insanlar! Iyi biliniz ki Rabbiniz birdir; ataniz da birdir(Bütün insanlar Adem'den; o da topraktandir).Arab'in Arap olmayana,Arap olmayanin da Arab'a; beyazin siyaha,siyahin da beyaza Allah korkusu ve sevgisi disinda hiçbir üstünlügü yoktur."

Alinti


Selam Sevgi ve Dua Ile


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com