Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Kadir Gecesi

Kadir Gecesi

Kadrin kadrini bilenlerin gecesi.Ne demek Kadir'in kadrini bilmek? Bir ölçü mü var elimizde bununla alakali? Degerlendirme kriterleri mi sunmus bize Nebiler Sultani (sas)? Söyle yapan,böyle davranan Kadir'i kadriyle degerlendirmis mi demis?

Daha da uzatilabilecek bu minvaldeki bütün sorulara toptan cevabimiz; evet.Bir degil birçok ölçü var elimizde.Hem de sasmaz ve sasirtmaz rehber Kur'an'da; kavlî beyanlari, fiilî tatbikatlari ile Efendimiz'de; 15 asirlik mazimizde olusan gelenek ve göreneklerimizde.

Önce Kur'an. Buyuruyor ki Allah: "Biz Kur'ân'i indirdik Kadir Gecesi.Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Bin aydan daha hayirlidir Kadir Gecesi! O gece Rab'lerinin izniyle Ruh ve melekler,her türlü is için iner de iner...Artik o gece bir selamettir gider...Tâ tan agarana kadar...

" Bir sey dikkatinizi çekiyor mu; Allah bu geceye bin aydan daha hayirli diyor.Demek O'nun Kadir'e bakisi bu.O halde, Kadir'e Allah'in baktigi gibi bakan insan,Kadir'in kadrini bilen insan demektir.Onu siradan bir gece gibi gören kisi ise sadece nasipsizdir.

Efendimiz'e(sas) geçelim: Kavlî beyanlari: Bir; "Kim inanarak ve sadece sevabini Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya ederse,geçmis günahlari bagislanir." (Buhari,Savm, 6) Iki; "Ondan mahrum olan,çok büyük seyden mahrum olmustur."(Müsned, 2/230)

Fiilî tatbikati; Kadir Gecesi'nin içinde gizli oldugu Ramazan'in son on gününde itikafa girmis,sabahlara kadar namaz,dua,istigfar,tefekkür ve zikirle vaktini geçirmistir.

Ve 15 asirdir Kur'an ve Hz.Peygamber(sas)kökenli bu teorik ve pratik degerleri hayatlarina tasiyan Islam dünyasi. Bunlari anlatmak bu kösenin hacmini asar.Cünkü Kadir basta mübarek gecelerin sadece Osmanli'da nasil kutlandigina dair onlarca kitap vardir bugün piyasada.Bunlarin günümüzdeki yansimalari ise sabahlara kadar cami ve türbe gezmeler, Kur'an tilavetleri, canan sohbetleri,tesbih namazlari, dilhûn gönüllerle gönülleri dilhûn eden dua ve istigfarlar.

Ilave bir sey söyleyecek ve bir teklif sunacagim sizlere; namaz, Kur'an tilaveti, dua, niyazin yaninda tefekkür ve tezekküre de zaman ayiralim yarin gece. Biraz muhasebe yapalim.Bütün bir hayatimizin muhasebesi degil; o daha uzun bir zaman isteyebilir. Sadece ve sadece bu Ramazan'da, geçen 27 gün içinde ne yaptik; bunu düsünelim.

"Olan" ile "olmasi gereken" arasinda mesafe var mi yok mu, bunu ölçelim."Dis macunu ile disleri firçalamak orucumu bozar mi diye düsündügüm kadar,oruçlu agzimla arkadasimin giybetini yaptim; orucum bozulup bozulmadigini merak ettim mi" diye soralim kendimize? Muhasebe sonucu cevabimiz "evet" ise problem yok; ama "hayir" ise,bunu masaya yatiralim ve kendimize "demek ki sen,midene oruç tutturdugun kadar diline oruç tutturamamissin!" diyelim. "Bu Ramazan geçti ama söz Allah'im eger ömür verirsen bir daha ki Ramazan'a..." diyelim.

Gerekli mi böyle bir sey? Ben iki hadis aktarayim, gerekli mi gereksiz mi olduguna siz karar verin: "Nice oruç tutanlar vardir ki kendisine kuru açliktan baska bir sey kalmaz.","Yalan sözleri, lâubali davranislari terk etmeyen kisinin yeme ve içmesini terk etmesine Allah'in ihtiyaci yoktur."(I.Mace, Siyam, 21)

Kadir, Kadir'in kadrini bilenlerin gecesidir. Ne mutlu onlara. Dua istirhamiyla.

AHMET KURUCAN - ZAMAN

Selam Sevgi ve Dua Ile


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com