Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Onuncu asrdan beri,Avrupada yayilan fen bilgilerinin,fizik,kimyâ,astronomi ve matematigin

Onuncu asrdan beri,Avrupada yayilan fen bilgilerinin,fizik,kimyâ,astronomi ve matematigin

HAK SÖZÜN VESIKALARI

Mocheim diyor ki,(Onuncu asrdan beri,Avrupada yayilan fen bilgilerinin,fizik,kimyâ,astronomi ve matematigin,islâm mekteblerinden alindigi ve hele Endülüs müslimânlarinin Avrupanin üstâdi olduklari muhakkakdir.


Islâmiyyetin,aktif,çaliskan,âdil,kahramân milletler meydâna getirdigini ve Eshâb-i kirâmin üstünlüklerini,her târîh okuyan açikça görür.Bunu gösteren binlerle misâl,milyonlarla kitâb meydândadir.Ne yazik ki,kör olan,günesi görmez.Körün görmemesi,günes için bir kusûr olur mu? Dost,düsman bütün akl ve kültür sâhiblerinin hayran kaldigi bu yüce dîne,se'âdet ve medeniyyet kaynagina, bir câhilin,bir aldanmisin dil uzatmasinin ne kiymeti vardir? Söz ve yazi,sâhibinin aynasidir.

Cok kimse,düsmanina kizdigi zemân,onda kendindeki kötülüklerin bulundugunu söyler.Her kabdan, içinde bulunan sizar.Alçak olanin sözleri ve kelimeleri de,kendi gibi olur.O çirkin sözlerin karsisinda kalanlar,pislige düsen pirlantaya benzer.Bir kötü kimsenin islâmiyyete saldirmasina sasilmaz.Bu yersiz ve saçma iftirâlari dogru sanip,aldanarak felâkete düsenlere sasilir.Bu iftirâlara cevâb vermege degmez.Kör olana,günesin varligini anlatmaga ugrasilmaz.

Safrasi,karacigeri bozuk olana,sekerin tatli oldugunu anlatmak fâide vermez.Bozuk,habis rûhlara kemâlât,üstünlükler anlatilamaz. Bunlara cevâb vermek,baskalarinin bunlara aldanmasini önlemek içindir.Ilâc,hastalari ölümden korumak içindir.Ölüleri diriltmek için degildir.Islâmiyyetin, medeniyyete isik tutdugunu öven milyonlarca yazidan ikisini bildirelim.Hem de kötüledigi,begenmedigi dogudan degil,imrendigi batililardan seçerek yazalim.

Mocheim diyor ki,(Onuncu asrdan beri,Avrupada yayilan fen bilgilerinin,fizik,kimyâ,astronomi ve matematigin,islâm mekteblerinden alindigi ve hele Endülüs müslimânlarinin Avrupanin üstâdi olduklari muhakkakdir.Romalilar,Gotlar,Ispanyaya hâkim olmak için ikiyüz sene ugrasmislardi.Hâlbuki müslimânlar,bu yarimadayi yirmi senede ele geçirdi.Pirene daglarini geçerek Fransaya kadar yayildilar. Müslimânlarin ilm,irfân, ahlâk bakimindan üstünlükleri,silâhlarinin te'sîrinden dahâ az degildi).Davenport diyor ki,(Avrupa, bugün de müslimânlara medyundur.Hazret-i Muhammed "aleyhisselâm",(San, seref ve üstünlük,mal ile degil,ilm ve irfân ile ölçülür) demisdir.

Islâm devletleri,asrlarca,en muktedir ellerle idâre edilmisdir.Müslimânlarin üç kit'a üzerine yayilmasi,târîhin en serefli zaferleri olmusdur).Bu câhil,rûh hastasi,yazilarinda,dogu dîne gömülerek afyonlandi,diyor.Ingiliz lordu Davenport gibi müslimân olmiyan tarafsiz yazarlar ise, vicdanlari ile diyor ki, (Batida Endülüs müslimânlari, ilm, fen tohumlarini saçarken, doguda Mahmûd-i Gaznevî ilm ve irfâni yayiyordu.Memleketi,fen adamlarinin kaynagi olmusdu.Islâm hükümdâri,üretimi artdiriyor,kaynaklardan topladigi serveti, iyi yerlerde memleketin ilerlemesinde kullaniyordu.Doguda huzûr,medeniyyet böyle ilerlerken,Fransanin (yedinci Louis)si,Vitri sehrini ele geçirince yakdirdi. Binüçyüz insan da berâber yanmisdi.

O zemân Ingilterede iç savaslar ölüm saçiyordu.Toprak ekilmemis,hersey tahrib edilmisdi.Ondördüncü asrda,Ingiliz,Fransiz muhârebeleri,o kadar feci',o kadar yikici idi ki,târîhde benzeri görülmemisdi.Doguda,islâm memleketlerinde ise 752[m.1351] de Delhî hükümdâri olan üçüncü Fîrûz Sâh Tugluk "rahmetullahi teâlâ aleyh",ölüm târîhi olan 790 senesine kadar, nehrler üzerinde elli sed ve ayrica kirk câmi',otuz mekteb,yüz hân,yüz hastahâne,yüz hamâm, yüzelli köprü yapdi.Kanal açdi.Hindistânda sâh Cihânin bütün memleketi huzûr ve se'âdet içinde idi.Mühendis Alî Murâd hâna Delhî kanalini yapdirdi.Sehrin her yerine mermer fiskiyeler, sâdirvânlar,hamâmlar yapildi.Her evde sular akiyordu.Memleket emniyyet içinde idi).

Alinti


Selam Sevgi ve Dua Ile


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com