Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Yuhçu Baba

Yuhçu Baba

Bir zamanlar Kasimpasa civarinda,Yuhçu Baba diye meshur olmus bir zat varmis.Zühd ve takvâ sahibi olan bu zat,kendi hâlinde sâkin bir hayat yasarmis.Halkin sevip saydigi bu muhterem zâtin ilginç bir âdeti varmis.Kendisine ölüm haberi verildiginde,nadiren "Müjdeler olsun" der,fakat çogunlukla: "Yuh olsun" dermis.Halk bunun sebebini bir türlü anlayamaz,bu muhterem zatin,bazi kimselerin ölümünden sonra,"Yuh olsun" demesinin sirrini bir türlü çözemezmis.Ama hiç kimse,bununla ne demek istedigini sormaya cesaret edemez,mutlaka bir hikmeti oldugunu düsünürlermis.Elbette her nefis ölümü tadacak, bizim Yuhçu Baba da,vakit saat gelmis,Hakkin rahmetine kavusmus.

Haber kisa zamanda yayilmis.Herkes,cenazesinin kalkacagi câmiye kosmus.Cenâze namazi kilinmis,Yuhçu Baba omuzlara alinmis.Tam mezara dogru götürülürken,halkin arasindan birisinin aklina merhumun meshur âdeti gelmis.Içinden,"O herkese'Yuh olsun' derdi. Ben de ona söyleyeyim" diye geçirmis ve "Sana da yuh olsun" deyivermis.Demesine demis ama,o zamana kadar olmayan bir sey olmus. Omuzlardaki tabut sallanmaya baslamis.Tasiyanlar omuzlarindan kayacagini sanarak daha bir siki sarilmislar.

Derken tabutun kapagi yavasça açilmis,Yuhçu Baba,nurani yüzüyle sözü söyleyen adama bakmis.Adamin heyecandan yüregi agzina gelmek üzereymis.Yuhçu Baba:"Ben hayatta iken,imanla gidenlere "Müjdeler olsun" derdim.Fakat bu saadete kavusan çok az idi.Coklari imansiz gittigi için onlara "Yuh olsun" diyordum.Ben de simdi,Seyhimin himmeti ve Allahü teâlânin ihsaniyla imanla ruhumu teslim ettim. Bana "Yuh olsun" demeyin,"Müjdeler olsun" deyin,demis.

Huzur Pinari

Selam Sevgi ve Dua Ile


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com