Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Dört Dua

Dört Dua

Mansûr bin Ammâr hazretlerinin "rahmetullahi aleyh" ilim ve mârifete kavusmasi söyle anlatilir: Bir gün yolda giderken, üzerinde besmele yazili bir kâgit parçasi görür.Yerden alip,yüksek bir yere koymak ister.Fakat koyacak uygun bir yer bulamayinca, besmele yazili o kâgidi yutar.Gösterdigi bu hürmet ve hassâsiyetten dolayi bir rüyâ görür.Rüyâsinda kendisine hikmet ve mârifet verildigi bildirilir.Bundan sonra bir müddet riyâzet çeker ve insanlara nasîhat etmeye baslar.

Zamânindaki gençlerden biri içki içer,etrâfindaki kimselerle sefâhat âlemleri yapardi.Yine böyle toplanti yaptigi bir gün kölesine dört dirhem miktarinda para verip,meze almasi için çarsiya göndermisti.Köle çarsiya giderken,Mansûr bin Ammâr hazretlerinin meclisine ugrayip,acabâ ne anlatiyor,diyerek dinlemeye basladi. Mansûr bin Ammâr hazretleri bu köleye bakarak; -"Yanimdaki su fakire kim dört dirhem verirse,ona dört duâ edecegim." dedi.

Bu sözleri isiten köle,bu dört dirhemi bundan daha iyi bir yere harcayamam diyerek hepsini verdi.Bunun üzerine Mansûr bin Ammâr hazretleri köleye; -"Ne istersin söyle.Isteklerine kavusman için sana duâ edeyim." dedi.Köle; -"Önce âzâd olmak,serbest birakilmak isterim.Ikinci olarak içkici olan efendimin tövbe edip,harâm islemekten vazgeçmesini,üçüncü olarak,dört dirhemin karsiliginda dört yüz dirhem vermesini ve dördüncü olarak da bana,efendime,size ve bu mecliste bulunanlara Allahü teâlânin rahmet etmesi için duâ etmenizi isterim" dedi.

Mansûr hazretleri de böylece duâ etti.Köle ayrilip sâhibinin evine varinca,efendisi içkici genç; -"Neredesin?" diye sordu.O da; -"Mansûr bin Ammâr'in sohbetinde idim,meze al,diye verdigin dört dirheme dört duâ satin aldim." dedi.Genç sasirip; -Nasil duâlarmis? Anlat bakalim.deyince,köle de hâdiseyi oldugu gibi anlatti.Bunun üzerine o genç,köleyi âzâd etti ve; -"Tövbe ediyorum bir daha içki içmeyecegim.Sana da istedigin dört yüz dirhemi bagisliyorum.

Böylece,istedigin dört duânin üçü yerine geldi.Dördüncü kismina da hep berâber kavusmayi umarim." dedi.O gece,rüyâsinda bunun da kabul edildigini ve affedildigini gördü.Mansûr bin Ammâr hazretleri "rahmetullahi aleyh" buyurdu ki: "Sikintidan kurtulmak istersen, dünyâya düskün olma,özür dilemek istemiyorsan,diline hâkim ol!"

Huzur Pinari

Selam Sevgi ve Dua Ile


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com