Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Dil canavar gibidir

Dil canavar gibidir

Dil,insanın gönlünün,gönül ise rûhun,rûh da,insanın hakikatinin aynasıdır.Dil,iki tarafı keskin bir bıçak gibidir.İnsana zarar, dilinden gelir ve dil,insanı aziz ettiği gibi,zelil de eder.Bunun için Peygamber efendimiz;
(Ya hayr söyle,ya sükût et,sus) buyurmuşlardır.

Bir kimse Eyyûb Sahtiyânî hazretlerine;
-Bana nasîhatte bulunur musunuz deyince,cevap olarak;
-Diline sâhib ol,az konuşmaya dikkat et buyurmuştur.

Hazret-i Ebû Bekr-i Sıddîk,Allahü teâlânın râzı olmadığı birşeyi söylememek için,oniki sene mübârek ağzına taş koymuş ve uygun birşey söyleyeceği zamân,taşı çıkarırlarmış.Resûlullah efendimiz;
(Bir kimse,dilini tutarsa,Allahü teâlâ onun utanacak şeylerini örter.Gadabını tutarsa,kıyâmet günü,Allahü teâlâ azâbını ondan çeker.Bir kimse Allahü teâlâya yalvarırsa,onun duâsını kabûl eder) buyurmuşlardır.

Kalb temiz olursa,dilden güzel sözler çıkar.Kişi, dilinin altında gizlidir,konuşunca belli olur.Zünnûn-i Mısrî hazretlerine;
-Kalbini en güzel koruyan kimdir? diye sorduklarında;
-Diline en çok hâkim olan cevâbını vermiştir.
Peygamber efendimiz de;
(En kıymetli amel,elinden ve dilinden kimsenin incinmemesidir) buyurmuştur.

HAYIR SÖYLEYEN KÂR EDER

Lokman Hakîm hazretleri,oğluna nasihat ederek buyurur ki:
“Ey oğlum! Merhâmet eden merhâmet bulur.Sükût eden selâmete erer. Hayır söyleyen kâr eder.Kötü konuşan günâhkâr olur. Diline hâkim olmayan pişman olur”
Bir kimse,dilini kontrol ederse,din ve dünyâsı da ıslâh olur, selâmet bulur.

Sa’dî Şîrâzî hazretleri buyuruyor ki:
“Dil,şükretmek içindir. Rabbini bilen,dilini gıybet için kullanmaz. Kulak; Kur’ân-ı kerîm ve nasîhat dinlemek içindir.Bâtıl ve boş sözler için değildir.Göz; Allahü teâlânın kudret ve san’atını görmek içindir.Eşin dostun ayıbını görmek için değildir.”
Hakiki bir müslüman,diline sahip olur,yalan söylemez,gıybet etmez, dedi-kodu yapmaz ve dili ile,eli ile kimseyi incitmez.Zaten başkasını incitmek harâmdır,günâhtır ve fitne çıkmasına sebep olur. Fitne çıkmasına sebep olmak ise,ayrıca dahâ büyük günâh olur.

Peygamber efendimiz buyuruyor ki:
(Kimse ile münâkaşa etmeyen,haklı olsa bile,dili ile kimseyi incitmeyen müslümânın Cennete gireceğini size söz veriyorum.Şaka ile veyâ yanındakileri güldürmek için olsa bile,yalan söylemiyenin Cennete gireceğini size söz veriyorum.İyi huylu olanın Cennetin yüksek derecelerine kavuşacağını size söz veriyorum!)

CEHENNEME SÜRÜKLER

Her müslümanın dilini koruması,ona sahip olması lâzımdır.Zira 54 farzdan birisi de,kişinin dilini harâm, fuhuş olan sözlerden korumasıdır.Korumazsa, bu hâl insanı Cehenneme sürükler.Peygamber efendimiz;
(Çok namâz kılan,oruç tutan,sadaka veren,fakat dili ile komşularını incitenin gideceği yer Cehennemdir) buyurmuşlardır.

İbrâhim Desûkî hazretleri ömrünün son günlerinde talebelerine hitaben;
“Ey evlatlarım! Ömrünüz her geçen gün azalmakta,eceliniz yaklaşmaktadır.Bir gün bu üzerinde yaşadığınız dünyâ dürülecek, kıyâmet kopacaktır.Hergün amel defterinizi hayırlı işlerle doldurmaya bakınız.Böyle yapanlara müjdeler olsun.Amel defterlerini,yasaklardan kaçmayarak günahlarla dolduranlara da yazıklar olsun.Vakitlerinizi isrâf etmeyiniz.Zamanlarınızı boşa geçirmeyip değerlendiriniz.Yoksa pişmân olursunuz.Duânızın kabûl olmasını istiyorsanız,helâlden yiyiniz ve müslüman kardeşlerinizin hakkında yersiz söz etmekten dilinizi tutunuz” diye nasîhat etmişlerdir.

Mansûr bin Ammâr hazretleri de bir talebesine hitaben;
“Sıkıntıdan kurtulmak istiyorsan,dünyâyı istemeyi bırak,özür dilemekten kurtulmak istiyorsan,diline hâkim ol” buyurmuştur.
Netice olarak, her fenalıktan uzak kalmanın yolu,dili tutmaktır. Zira dil,canavar gibidir,serbest bırakılırsa insanı parçalar.Dili muhafaza etmeli ki,insanı sokmasın.Çünkü dil,büyük bir yılan gibidir.

Bişr-i Hâfî hazretlerinin buyurduğu gibi:
“Dünyâda azîz olmak,âhirette selâmette kalmak isteyen, diline sâhib olsun.”

Osman Ünlü

Gonul Pinari

Selam Sevgi ve Dua Ile


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com