Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Camideki Nargile ve İçimizdeki Gammazlar

Camideki Nargile ve İçimizdeki Gammazlar

Eserleriyle Osmanlı Türk-İslâm tarihine damgasını vuran, Türk mimarlık tarihinin yüzakı Mimar Sinan, en büyük ve en muhteşem eseri Süleymaniye Camii’nin inşasını tamamladıktan sonra, bazı bakımlardan bu ulu mabedi testlere tâbi tutuyordu. Bunlardan biri de cami içinde sesin dengeli bir şekilde dağılıp dağılmadığının, mihrapta Kur'an okuyan imamın sesinin en arkalardan ve diplerden duyulup duyulmadığının denenmesi idi. Bunun için Mimar Sinan nargile kullanıyordu.

Nargileyi mihraba koyuyor, içindeki suyu fokurdatıyordu. Bu fokurtu cami içinde ahenkli bir şekilde dağılıyor mu, her yerden net olarak duyuluyor muydu, bunu kontrol ediyordu. Her devirde eksik olmayan gammazlardan biri, Anadolu halkının evliya olarak bildiği bu büyük insanı Kanuni'ye ispiyon etmişti: "Efendimiz, Mimar Sinan yeni yaptığı caminin mihrabında nargile fokurdatıyor". Kanuni hiç ihtimal vermedi. Sinan'ın samimi bir Müslüman olduğuna, böyle bir şey yapmayacağına güveni tamdı. Ama usulen de olsa olayın üzerinde durmadığı takdirde yanlış anlamalara ve dedikodulara meydan vermiş olabilirdi. Bu sebeple bir gün aniden camiye geldi. Camii gezip dolaşırken mihraptaki nargileye gözü tesadüfen takılmış gibi yaptı ve sordu: "Bu da ne oluyor? Camide nargile kullanan mı var?" Sinan sakin, kendinden emin cevap verdi: "Hâşâ hünkârım, beytullahta (Allah'ın evi) nargile içecek kadar din, iman yoksunu değiliz elhamdülillah. Burada bulundurmamızın sebebi, onu fokurdatmak suretiyle camiin ses düzenini kontrol etmektir Dikkat buyurursanız nargilede tömbeki (tütün) bile yoktur."

***

Dünya çapında bir mimardı… Yaptığı eserleri saymak bile, ağızdaki dile bir cefâ olmuştu da, yuvarlak hesap bir sayıyı dolamıştık dilimize. Sahi, hangi ülkenin böyle bir mimarı vardır? Vardır da, bu merhum gibisi var mıdır?

Evet onun gibi bir mimar yoktu ama, onun itibârına zevâl getirme çabasında olan gammazlar vardı her zaman.

Ne bilsin Merhum Sinan’ın bir akort ustası olduğunu, nasıl akıl etsin kutsal mekânda nargile olması hadisesinin, şikâyetini yapmazdan evvel sebeb-i hikmetini araştırmayı…

Gammazın fitnesinin merhuma zararı olmamış belli ki. Tarihteki gammazlara bir göz attığınızda, fitnelerin hepsinin böyle ucuz kapanmadığını, hatta bazı tarihi olaylara yön verdiklerini bile görürsünüz.

Gammazları bilirsiniz az-çok. Her devrin-âlemin gammazı vardır da, sanal âlemin mi gammazı olmasın? Gördüğü başlığa, başlığa değilse de gördüğü bir yoruma istinaden direk yorum yazmaya başlayan, oldu olacak ‘site sahiplerinin hatasını da buldun kafasına vur gözünü çıkar’ anlayışıyla, hareket eden ve o kadar güzel sanal hizmeti elinin tersine alıp küçük bir hata istikametinde seyreyleyenlere sözüm.


Yok, muhalefet “prim yaptığı”, para kazandırdığı için değil. Ya birtakım şeyleri görmedikleri, göremedikleri, böyle bir yetenekleri bulunmadığı için, ya da “bile bile lades” oynadıkları, kafaları çalıştığı halde böylesi hem daha kolaylarına geldiği içindir.


Üstüne bir de “taassupluk” sosu dökersen pek sevilmezsin ama gündemde olursun hep. Karizma neyim de olursun belki. Yok olmadı en kötüsü çok tanınırsın işte. Maksat bağcı dövmekse sopan kalın olsun hani.

Neydi o tabir; Forum virüsleri!


***


Velhasıl, kuş kuşluğunu, kış kışlığını, sitelerde siteliğini icrâ ederken, bazı arkadaşların niçin “hayatları boyunca muhalefete ve de hüsrana mahkûm” olduklarını bir kere daha düşündüm. Düşünürken düşündürmekte istedim ki bir kalem geçiverdim.

Herkes fikrini belirtsin de, gammâziyetlik neyse onu bir kenara koyuverelim gitsin.

Selam ve sevgiler…

Adem YAKUT
ankebut-57

Teşekkür ederiz değerli Ankebut-57 kardeşim....

Ellerinize sağlık teşekkürler yine çok hoş iyiki o kalemi geçiverdiniz...




Gönül vermiş gönüllerin son durağı sensin www.mollacami.com olmadan artık hayat nasıl geçsin

Teşekkürler kardeşim...

Velhasıl, kuş kuşluğunu, kış kışlığını, sitelerde siteliğini icrâ ederken, bazı arkadaşların niçin “hayatları boyunca muhalefete ve de hüsrana mahkûm” olduklarını bir kere daha düşündüm. Düşünürken düşündürmekte istedim ki bir kalem geçiverdim.

Herkes fikrini belirtsin de, gammâziyetlik neyse onu bir kenara koyuverelim gitsin.


***

Mükemmel! Teşekkür ediyoruz yazı için...

"İçimizdeki gammazlar" ın şerrinden muhafaza etsin Rabbim...

Böyle bir siteyi kurdugunuz dan dolayı tesekkur ederim.herkese tavsiye ediyorum
Allah yardımcınz olsun.

kardeşlerim Allah sizden ve sitenin yepımında emeğe geçen herkesende razi olsun.Gambazcıların sonu hiç ii olmamıştır.Emin olun ki bunların sonuda hiç ii olmaz.Arkadaşımızın dediği gibi :
ALLAH BİZİ BU GAMBAZCILARDAN KORUSUN.


Blog Paylaşımları

MollaCami.Com