Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Yaralı eşek

Yaralı eşek

Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretleri "kuddise sirruh" Mesnevi 2. Cildinde şu hikayeyi anlatır:

Birinin eşeğinin sırtında bir yara çıktı. Öyle ki, derisi kalkmış, eti gözüküyordu. Sahibi eşeğin yarasına bir bez bağladı ve o bez yaraya yapıştı. Bir zaman sonra, yarası iyileşti zannederek o bezi çekip çıkarmak istedi. Yarası daha iyileşmemişti ve yapışan bezi çekerken etini de çekiyordu. Eşek acıdan derhâl çifte atmaya başladı. Hele bu eşeğin elli tane yarası olursa ve bu elli yaraya da yapışmış elli bez bulunursa artık sen onları çekip çıkarmaya çalışan eşeğin hâlini düşün.

İşte ey aziz, dünya hırsı insanda yara gibidir. Bu yaralara yapıştırılan bez de mal mülk gibidir. Kimin hırsı fazla ise yarası fazladır. Mal hırsı kaplamış bir insandan bir şey istemek, yarasına yapışmış bezi çekmek gibi bu adama acı verir. Bu insan, misalini verdiğimiz yaralı eşeğe benzer. Sen sakın yaralı eşek olma!

Huzur Pinari

Selam Sevgi ve Dua Ile

Bu siteyi yeni tanıdım ama çok sevdim.Bilhassa dini hikayelere yer verilmesi çok güzel.Bu ibretlik hikaye ve menkıbelerden kendimize hisse çıkarabilirsek ne mutlu bizlere.Emeği geçenlere teşekkür eder,başarılar dilerim.


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com