Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Esler arasi diyolog ( EVLILIK )

Evet önemli konulardan bir tanesi aile yapi tasi olan evlilik, egerki bir aile yapisi islama uygun olmaz ve aile içinde siddet,iftira, bu gibi seyler bas gösterirse ne böyle bir aile yuvasindan insanin kendisine ne çocuklarina nede insanliga bir fayda gelir,ve birakin faydayi zararlarin en büyügüdür aslinda,ve böyle hadiselerin bas göstermemesi için ne yapmak gerekir? Evlatlarimizi iyi yetistirmemiz gerekir,sadece kizlarimizi degil bu konuda erkek çocuklarimizi da iyi yetisrelimki hepsi birer sahabe olabilsinler,eslerine karsi sevgi,saygi ve muhabbet dolu.Ve tabi dünyamiz için de çok gerekli.....

evlilik üzerinde verdiginiz bu güzel tavsiyenizden dolayi sizlere tesekkür ederiz..

Evlat yetistirmekten daha önemlisi o evladi yetistirmek icin kendimizi hazir hale getirebilmemizdir. insan bilmedigi özellik ve vasiflarla evladini yetistiremez. kendinde ne varsa ancak onu verebilir onlara..

bunun icin benim kanaatimce öncelikle onlarin gözünde örnek bir insan olabilmeliyiz. insaallah gerisi gelecektir.

selam sevgi ve dua ile

esler birbirne anlayis gostermeli cunku hayat musterek hepimizin haklari esit

merhabalar...

bu konu beni çok ilgilendiriyor aslinda. Bekarim ve olasi bir evlilik ve sonrasinda neler yapmam gerektiGini hatirlatiyor bana. EGer evimizde Allah ismi az zikrediliyorsa evde tabi buna baGintili olarak huzur az olur. Ne kaar çok zikredersek o anlamda bolluk bereket ve mutluluk olur. Bundan yola çikarak Allah inancini kalplerinde tasiyan insanlar esleriyle her konuda ortak fikre varmali, anlayis göstermeli ve her zaman eksiklerini gidermeleri gerekmektedir.. ÖrneGin ben bekarim ve daGinik bir insandim. simdi geleceGi düsünerek hareket ettiGimde evlendiGimde bu tür daGinikliGin karsi tarafi yildirmamasi açisindan simdiden kendimi kisitladim. Ve her elbisemi yerine koyar; her aldiGimi da yine ayni yerine birakir oldum. Bu çok önemli aslinda. Çünkü bazi insanlar ben buyum iste. Beni böyle kabullen diyorlar. Ancak ben öyle demiyorum. Aksine eksikliGimi biliyorum ve bunu gideriyorum. Ve birbirini tesvik etmeli esler. Biri kuran okuyup diGeri okumuyorsa o zaman hemen o konuda hatirlatilmali.. Tabii burada anlayis ve elestiri kabullenmek te ön plana çikiyor..

Herseyden önce yeni nesil ve iyi mümin yetistirmek açisindan çocuk konusu çok önemlidir. Ben aslinda inanin televizyon bile almak istemiyorum. Çünkü o kadar tuhaf ve görülmemesi gereken seylerle karsilasiyoruz ki... Bu yüzden Allah cümlemize yardim etsin. Allah benim gibi Allah yolunda mutlu bir yuva; isminin her an zikredildiGi bir aile kurmayi nasip eder insallah.. Cümlemiz için...

s.a.

Bu çok önemli aslinda. Çünkü bazi insanlar ben buyum iste. Beni böyle kabullen diyorlar. Ancak ben öyle demiyorum. Aksine eksikliGimi biliyorum ve bunu gideriyorum.


Bizler nasil olmak istiyorsak zaman ile öyle oluruz. Ben buyum demek, belki ben böyle olmaktan cok rahatim manasinadadir. ;)

degisim ise ben böyle olmak istiyorum diyerek o yöne dogru yelken acabilmektir..

Bilmem konuyla alakali olabilir mi ama ben yinede paylasiyim.

1.Her evlilikte küçüklü-büyüklü bazi problemler olur.Bazi evlilikler problemsiz olduGu için deGil,esler problemleri büyütmeden çözmeyi aliskanlik haline getirdikleri için mutlu ve uzun sürmüstür.Siz de problemlerinizi biriktirmeyin ve büyütmeyin.Asla örtbas etmeyin.Problem varsa,yokmus gibi davranmayin.Esinizden hiç bir sey saklamayin.Esinizle oturup tartisin.Allah dert vermisse derman da verir.Bilin ki hiçbir problem çözümsüz deGildir.

2.Diyelim bir darginlik sürecine girildi,böyle durumlarda erkekler ilk adimi kadinlardan bekler.Oysa kadinlar daha duygusaldir.Bu yüzden fazla incinirler.Darginliktan sonraki baris tesebbüsünü erkekler yapmali.içten bir gülümseme,sevgiyle bir bakis,yerine göre bir çiçek,ya da baska bir hediye,içinde bosanma potansiyeli olan pek çok darginliGi tatliya baGlayabilir.

3.Kavgalarin çoGu iletisimsizliGin çocuGudur.Öncelikle birbirinizle saGlam bir iletisim kurun.Yani sik sik birbirinizle göz göze gelin,gülümseyin,isaretlesin ve tabii ki konusun.

4.Esinizi suçlayarak tartismaya girmeyin.Neden öyle davrandiGini öGrenmeye çalisin.Olmazsa kendisine sorun.

5.Esiniz kendini savunmak istiyorsa mutlaka bu imkani verin.

6.Problemin çözüleceGi yer,ürediGi yerdir.Aile içinde üreyen problemlerden kaynaklanan tartismalari evinizin disina tasirmayin.Çocuklarinizi asla tartismalariniza karistirmayin.

7.Soyut kavramlar üzerine tartismak yerine,somut problem üzerine tartisin.Problemi tahlil edin.
a)Tartismaya konu olan problem nedir?
b)Taraflar problemi nasil görmektedir?
c)Problemin detaylari nelerdir?
d)Yanlis anlasilmalar var midir?(Zira kavgalarin bir çoGu yanlis anlasilmaktan doGar.)

8.Tartisma esnasinda problemle esinizin kisiliGini özdeslestirmeyin.("Zaten sen hep böylesin" filan demeyin)

9.Dikkatinizi esinize cevap yetistirmeye yönelteceGinize problemin kendisine yöneltin.

10.Tarifsizi seslendirmekten kaçinin.Mesela esinize çok sorumsuz,çok umursamaz olduGunu söyleyeceGinize,nasil olmasi gerektiGini söyleyin.

11.Tartisirken kendinizi esinizin yerine koyun,ama bunu yaparken olabildiGiniz kadar dürüst olun.Böylece hakli olduGu yanlari görebileceksiniz.

12.isteklerinizle esinizin deGer ölçülerinin zitlasmamasina dikkat edin.(Annesinin evine gitmemesini isterseniz,esinizin deGer ölçülerine aykiri davranmis olursunuz.)

13.Beklemesini bilin.Bekleyin.Esiniz konussun,iyice bosalip rahatlasin.Her sözüne cevap üretmeyin.Onu dinler gibi de yapmayin.Gerçekten büyük bir sabirla dinleyin.DoGrularina tereddütsüz hak verin.Bu yaklasiminiz ona,kendisini anladiGinizi düsündürecek ve yumusatacaktir.

14.Tartismalarinizi kendi doGrularinizi kabul ettirmek için deGil,gerçeGi bulmak ve gerçekte uzlasmak için yapin.Hakli ise büyük bir memnuniyetle esinize hak verin ve rahatlikla özür dileyin.

15.EGer tartismayi o gün sonuçlandiramamissaniz,baGirarak,istim üzerine evi terk etmeyin.Böyle yaparsaniz o gününüz zehir olur.Ayrica eve döner dönmez,daha sertleserek tartismayi devam ettirme ihtimali çok yüksek olur.Bu yüzden tartismaniz sonlanmasa bile,ne olursa olsun esinizi sevdiGinizi,onunla her konuyu tartismakta fayda gördüGünüzü,ancak zamanin simdilik yetmediGini,sonra eGer isterse bu konuyu daha bir sükunet içinde dönebileceGinizi söyleyin.Daha yumusak bir zemin,daha neseli bir an tartismanin uzlasmayla bitmesine yardimci olacaktir.(Yavuz BahadiroGlu'nun hayati askla yasamak kitabindan )


Batı ve Doğu Edebiyatı

MollaCami.Com