Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


osmanlı padişahlarının sanatları (JADE)

Osmanlıda her ferd bir sanat öğrenirdi.Kimse boş gezip dilenmek veya gayri meşru yola başvurmaya cesaret edemezdi.
Kimsesizlerin ise elinden tutacak zenginler ve vakıflar vardı.Sanat öğrenmek her şeyin başında gelirdi.
Osmanlı padişahlarının hemen hemen tamamı bir sanat sahibi idiler. Padişahlar devlet işlerinden arta kalan zamanlarında bu sanatlarını icra ederlerdi.
İşte padişahlardan bazılarının sanatları:
Çelebi Mehmet han,yay kirişi yapardı.Fatih Sultan Mehmet Han iyi bir bahçıvandı.Yavuz Sultan Selim Han, Kanuni Sultan Süleyman Han,ve Sultan1. Mahmut iyi birer kuyumcu idiler.
Sultan 3. Murat han ok yapardı.Sultan 3. Mehmet han ile , Sultan 1. ahmet han kaşık ve okçuların parmaklarına taktıkları yüzükleri yaparlardı.Sultan 3. Ahmet ve sultan 2. mahmut han mükemmel hattattılar.Sultan 3. osman han, marangoz idi.
Sultan 3.Mustafa hanın mükemmel bir atölyesi vardı.Bu atölyede işçileriyle beraber çalışırdı.Sultan 1. Abdülhamit Han, ok ve yay yapardı.
Sultan 3. Selim Han nakış ve desen yapmada mahir idi.Bestekarlığı vardı.Sultan 2. Abdülhamit Han,ince marangozlukta pek usta idi.

Padişahlar çoğu zaman yaptıklarını sattırır,elde ettikleri gelir ile kendi ihtiyaçlarını karşılarlardı.Sultan 1. Mhmut Han kuyumculukla meşgul olurken,vezirlerden birisi,
- Şevketlüm,millet hazinesi sizin demektir,Niçin böyle uğraşıp , kendinize böyle zahmet edersiniz? deyince, hamiyetli padişah:

''BRE NE YABANE SÖYLERSİN?MİLLET HAZİNESİNİ,MİLLETİN İHTİYACINA SARF ETMEK GEREKİR.İNSAN OLANA DURMADAN ÇALIŞMAK DÜŞER.İNSANIN ÇALIŞIP, ALIN TERİ DÖKEREK KAZANDIĞI PARANIN BEREKETİ BAŞKADIR.İÇİNDE ALIN TERİ,GÖZ NURU BULUNAN KAZANCIN TADI VE BEREKETİ BAŞKA OLUR.''

İşte osmanlı, işte adalet başka ne söylenebilirki? Allah bizi onlara layık osmanlı torunları olmayı,onların izinden gitmeyi nasip etsin, amin.

Allah razı olsun kardeşim. Amin...

Hatt ve ebru sanatları en sevdiğim santlardır. Gerçekten bu sanatlaral ilgilenmek çok zevkli olsa gerek. İnş bende öğrenirim.

Padişahlarımız ne yüce ve alçakgönüllü insanlarmış. Onlarla ATALARIMIZLA gurur duymamız gerkir.

selametle...



"Efendim, Müjdecim, Kurtarıcım, Peygamberim! Sana Uymayan Ölçü Hayat Olsa Teperim" (N.F.Kısakürek)

boş duranı ne Allah ne kul sever diye boşuna dememişler.. onlara layık torun olabilmeyi nasip etsin Mevlam.. alacağımız çok ders var tarihimizden, ecdadımızdan..

Allah c.c. razı olsun kardeş harikuladr bir paylaşım olmuş eline emeğine sağlık

değrli yorumlarınız için teşekkür ederim allah razı olsun



Aşkta tıpkı ELİF gibidir, isminde gizlidir. Ama okunmaz, o olmadan da besmele sese gelmez, o herşeyin içindedir; hiç birşeyde görülmez

çok değerli ecdadımızın,her şeyi çok güzeldi
geleneksel sanatlarımız muhteşem güzelliğinin yanında çok da dinlendiricidir,
tavsiye ederim...

evet peygamberler tarıhıne bakıldıgında onlarında meslek sahıbı oldugu gorulmektedır meselea davut as demırcı ıdrıs as terzı akılam ılk gelen bunalr. saol paylasım ıcın


Edebiyat ve Şiir

MollaCami.Com