Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Büyük Düşünenler, Küçük Düşünenler…

Barbaros Hayrettin Paşa (1466-1546), Osmanlı donanmasında Kaptan-ı Derya unvanıyla görev alan en büyük komutanlardan birisiydi. 1533-1546 yılları arasında 13 yıl boyunca Osmanlı donanmasının komutanlığını yapan bu önemli asker, görev yaptığı dönemde sayısız başarılara ve fetihlere imza atarak Osmanlı Devleti’nin yükselişinde önemli bir rol oynadı. Barbaros’a dair anlatılagelen şu iki anekdot, onun ne kadar önemli bir asker olduğunu kanıtlar niteliktedir:

Barbaros Hayrettin, İstanbul’a gelip Osmanlı donanmasının başına getirildiğinde, duygularını “Donanmanın başına geçtiğim için inanılmaz bir sevinç yaşıyorum. Bu öyle bir donanma ki, cümle Frengistan donanmaları birleşse alt etmesi kabil olmaz. Bu öyle bir tersane ki, içinde yirmi bin kişi çalışıyor. Venedik kâfiri bile, hakanımızla sulh içinde olduğu zamanlarda bu tersaneye kadırga sipariş ediyor, Allah’ın izniyle burada her işi başarmak mümkün.” sözleriyle dile getirir.

Donanma komutanlığını devraldıktan sonra Sadrazam Makbul İbrahim Paşa’ya, “Henüz keşfedilen Yeni Dünya’ya (Amerika’ya) sefer düzenlersek devletimiz bundan çok istifade eder.” teklifinde bulunur. Fakat Sadrazam, “Uzak denizlerle işimiz olmaz, Akdeniz ve Hint denizlerini tutmamız kâfidir.” diyerek Barbaros’un teklifini reddeder.

Buradan da anlamalıyız ki, yöneticilerin düşünceleri ve dudaklarından çıkan sözler tarihin akışına etkide bulunuyor. Bazen olumlu, bazen de bu örnekte olduğu gibi olumsuz şekilde... Fakat insan yine de sormadan edemiyor: Osmanlı donanması Amerika’ya gitseydi, acaba şu an nasıl bir dünyada yaşıyor olurduk?


Genel Konular

MollaCami.Com