Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Gökyüzü neden mavidir ?

Gökyüzü nün mavi görünmesinin (dikkat! olmasinin deGil görünmesinin! çünkü normalde atmosferimiz daha doGrusu hava renksiz bir gazdir!) tek sebebi kirilma hadisesidir.

Günes isinlari atmosfere girdiGinde atmosferdeki gaz moleküllerine ve toz parçaciklarina çarparak saçilir. Gün isiGi deGisik dalga boylu birçok isindan olusur. En kisa dalga boylu mavi isinlar atmosferin üst tabakalarindaki küçük parçacilar tarafindan hemen saçilirlar. Fakat kirmizi isik (ki en büyük dalga boylu isiktir!) saçilmak için daha büyük parçaciklara çarpmak zorundadir.

Gökyüzü açik olduGunda, mavi isik diGer isiklara oranla en fazla saçilan isiktir. Bu yüzden de gökyüzü mavi görünür. Mesela gökyüzü yoGun bulutlarla veya dumanla dolu olduGunda, tüm isinlar nerede ise ayni oranda saçilir. Bu da gökyüzünün gri renkte görünmesine sebep olur.

Gün batiminda veya doGumunda ise günes isinlari atmosfere eGik girdikleri için daha fazla yol katetmek zorunda kalirlar. Bu yüzden daha çok isin ve renk saçilir ve o posterlere konu olan, sahane gün doGumu ve batimini gözlemleyebiliriz. Çok az saçilmis olan kirmizi isik ise günese ve ufuGa kizil veya portakal görüntü verir.

[navy][H4]??????????????????????[/H4][/navy]


Mizah Kösesi

MollaCami.Com