Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


islamda çocuk eGitimi

çocuklara kaç yasinda islami eGitim verilmeye baslanir

KARTAL BEY ÖNCELiKLE ARAMiZA HOsGELDiNiZ
ÜYELiGiNiZ HAYiRLi OLSUN.
ÇOK GÜZEL BiR SORU iLE ARAMiZA GELMNiZDEN DOLAYi SiZi TEBRiK EDiYORUZ.
MEVLA HALiS NiYETiNiZE GÖRE iLiM VE iRFAN SAHiBi EVLATLAR YETisTiRMEK NASiP ETSiN.
ÖNCELiKLE SORUNUZDA KAÇ YAsiNDA ÇOCUK TERBiYESi BAsLAMALi DEMisDiNiZ.
ÇOCUK TERBiYESi iLE ALAKALi EFENDiMiZiN BiR ÇOK HADiS i sERiFi VARDiR.
BUNLARDAN BiRiSi sUDUR....KÜLLÜ MEVLÜDÜN YULEDU ALA FiTRATUL iSLAM...
HER DOGAN ÇOCUK iSLAM FiTRATi YANi iSLAMA UYUM SAGLiYABiLECEK YAPiDA DOGAR. VE HADiSi sERiFiN DEVAMiNDA EGER ANNE BABA HiRiSTiYAN VEYA BAsKA BiR DiNDEN iSE ÇOCUGUNU O DiNE GÖRE YETisDiRMis OLUR Ki BURDA EN BUYK GÖREV ANNE VE BABA YA DÜsMEKDE. DiR.
BUNUN iÇiNDE ÇOCUK TERBiYESiNE BAsTA EFENDiMiZ S.A.V ÇOK EHEMMiYET VERMisDiR. BUNUN iÇiNDE YAPiLACAK iLK is DAHA BEBEKLiK ÇAGiNDAN BiLiTiBAR EViMiZDE ÖNCE KENDiMiZ iSLAMiN GÜZEL KURALLARiNi YAsiYARAK EVLADiMiZiN HER ANi HER SAFHASiNi KONTROL EDERKEN iSLAMA UYGUN OLUP OLMADiGiNi GÖZETMEMiZ GEREKMEKTEDiR.
BU ÇOCUGUMUZA BASKi DEGiL BiLAKiS ÇOCUGUMUZUN DÜNYA VE AHiRET SAADETiNiN TEMELiNi TEsKiL EDEN BiR YAsAM TARZiNi UY GULAMA SAFHASi DEMEKDiR...isDE GEÇMisDE BiLDiGiMiZ iMAM-i AZAM HZ. NiN BABASi SABiT EFENDiNiN DAHA ÇOCUKKEN DERE KiYiSiNDAKiDÜsMÜs BiR ELMAYi AGZiNA ALiP ,HEMEN ÇiKARTARAK SAHiBiNi BULUP HELALLiK iSTEMEM LAZiM DEMESi VE SONUNDA BULMASi.NETiCE OLARAK O BABADAN iMAM i AZAM GiBi BiR ZATiN MEYDANA GELMESi VE BAKiLDiGiNDA TÜM VELiYYULAH iN VE MÜTTEGi
MÜSLÜMANLARiN GEÇMis HAYATLARiNDA HELAL LOKMA iLE YETisTiRME TARZi BiRiNCiDiR. ÇOCUK YETisDiRiRKEN..
AYRiCA DAHA ÖNCEDE BELiRTTiGiM GiBi ÖNCE KENDiMiZ YAsiYARAK ÖRNEK OLMAMiZ GEREKMEKDE.. NEDEN ÇÜNKÜ MEVLAMiZ ÖYLE DiYOR ...
AYET..LiME TEGULUNE MA LA TEFALUN... NiÇiN KENDiNiZ O isi YAPMADiGiNiZ HALDE YAPiN DiYORSUNUZ ....BUNU TEYiD EDEN EFENDiMiZN BiE HADiSi sERiFiNDEDE ... iZ NEFSEKE SÜMME iZiNNAS ... ÖNCE KENDi NEFSiNE KONUs SONRA DiGER iNSANLARA KONUs. YANi ÖNCE KENiN YAP Ki DiGER iNSANLARA YAPMALARi iÇiN SANA SÖZ HAKKi VERiLMis OLSUN DEMEK....
VELHASiL ÇOCUK TERBiYESi iLE ANLATiLACAK BiR ÇOK AYET i KERiME VA HADiSi sERiFLER VAR. ANCAK BURADA iNSANLARi SiKMADAN MÜMKÜN MERTEBE AZ VE ÖZ YAZARAK BiLGiLENDiRME DÜsÜNCESiNDEYiZ.... MEVLA HALiS NiYYETiNiZE GÖRE NiMETLER iHSAN BUYURSUN KARDEsiM.

Selamun Aleykum,
BilindiGi gibi eGitim anne karninda baslar. Hayatimizin her safhasinda hareketlerimizle çocuGa örnek olarak ona islami eGitim vermek lazim. Kuran okuma ve temel dini bilgileri çocuk, ilkokula baslamadan önce tamamlamis olmalidir.

Peygamber efendimiz(s.a.v.) torunlarina ilk olarak "ALLAH" ismi serifini öGretirlermis.Hatta bir Hadisi seriflerinde "bir çocuGun ilk öGrendiGi ve söylediGi kelime "ALLAH" ismi serifi olursa o çocuGun geleceginden süphe etmeyiniz" buyurmuslardir.

Bunun yaninda sanli ecdadimiz olan Osmanli zamaninda, bir çocuk 4 yas, 4 ay, 4 gün'ü doldurdugunda, o çocuGu elinden tutarak bir ilim meclisine götürür ve o gün ilim öGrenmeye baslatirlarmis.Bu bizim ata yadigarimiz olan güzel bir adettir.

Yani bunlardan çikaracagimiz mana çocuGumuzun bebeklik döneminde ona sürekli ALLAH ismi serifini söylememiz ve öGretmemizdir.
Bununla beraber çocuGumuz 4 yasina geldiGi zaman Kuran'i Kerim ve ilmihal derslerine yavas yavas baslamamiz icab eder.Tabi bunlari uygularken çocuGu özendirmeli, biktirmamaya dikkat etmeliyiz.
Çocuk 7 yasina geldiGi zaman bunlari öGrenmis olmalidir.
Bu günümüzde zor ve mümkün olmayan birsey deGildir.Tecrübe eden arkadaslarimiz var.
Selam ve dua ile..:)


Müzik ve Ilahiler

MollaCami.Com