Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


EMPATi

Empati baskalarinin duygularini anlamaya çalisma, tavirlarini onlarin ruhsal durumlarina göre ayarlayabilme becerisi, ikili insan iliskilerinin temelini olusturuyor. insanin baskalariyla iletisimini zorunlu kilan hayatin tüm alanlarinda bu kabiliyet önemini artirmakta: ister evlilik olsun, ister ebeveyn-çocuk iliskisinde, alisveriste ya da yönetimde karsinizdaki insanla psikolojik iletisim kurmaniz için size gerekli olan seydir empati.

Birçok insan duygularini sözlerle anlatmaktan çok baska yollarla ifade etmeyi tercih eder. Baskalarinin ne hissettiklerini anlayabilmek için öncelikle bu sözlü olmayan ifadeleri çözmek gerek: Beden durusu, yüz ifadesi, ses tonu ve bunun yaninda daha bir çok sey.

EGer birinin söylediGi sözle beden durusu veya yüz ifadesi uyusmadiGi hissine kapiliyorsaniz, bu durumda ne söylendiGine ve ne sekilde söylediGine dikkat etmemiz gerekecek. iletisim arastirmacilarina göre duygusal mesajlar %90 oraninda sözlü olmayan ifadelerdir.

Bu sekilde disa vurulan duygular, ses tonundan anlasilan korku hissi veya yüz ifadesinde kendini gösteren kizginlik gibi, genellikle bilinçsizce algilanir. Bu mesajlar çoGunlukla anlamazliktan gelinerek suskunlukla cevaplanir ya da ona göre hareket edilir. insanlarin gönderdiGi mesajlari algilayabilme becerisi sonradan öGrenilir.

Empati insanlarla ikili iliskilerimizde basariyi belirleyen ve sosyal iliskilerimizi yönlendiren bir etmendir. Toplumumuzun dokusunu koruyan oldukça önemli ve gerekli bir beceridir.

Empatinizi gelistirmenin en temel ilkesi olarak yine kendi duygularini doGru algilama karsimiza çikiyor. Ne hissettiGinizi tam olarak algilayabildiGinizde ve duygularinizla basa çikmayi öGrendiGinizde baskalarinin duygularini algilayabilmemiz mümkün olacaktir.

Sahip olduGumuz duygular, sadece bize ait ve bize özel mülkümüzdür. Onlar hakkinda bizden baska kimse bilgi sahibi olamaz. Duygularimizla ne sekilde hareket edeceGimiz hakkindaki bilgiler içgüdü olarak bizimle birlikte doGar. Gerisini ise eGitimler ve çevre etkileriyle kendi kendimize öGreniriz.

Biz bu özelliGimizi çok deGerli görürüz, çünkü bu bizi diGerlerinden ayiran özel bir seydir.

Belki de bu yüzden diGer insanlara duygularimizdan bahsetmeye çekiniriz. içimizin derinliklerini birilerine açtiGimizda, açik verdiGimiz düsünerek onun tarafindan incinmenin daha kolay olacaGina inaniriz.

Bütün insanlar birbirlerinden farkli düsünürler. insanlar ayni konu ve olay hakkindaki duygulari birbirinden farkli olabilir. Bazilari duran trafikte çilgina dönerken, bazilari da oldukça soGukkanli davranirlar. Bir kisim insanlar her olaya büyük tepkilerle karsilik vermelerine karsin baskalari öylesine sakindirler ki duygulari olup olmadiGindan emin olamazsiniz.

Önemli olan tüm insanlarin kendi duygularini ustaca idare edebilmeleri için öncelikle onlari kabul etmeleridir. Buna dayanarak çocuk eGitimi ile ilgili yapilmasi gereken önemli bir görev ortaya çikmis oluyor; çocuklari mümkün olduGu kadar çok durumlarinin bilincinde yetistirmek. Ancak bu sekilde onlarin ilerki yasamlarini kolaylastirmak mümkün olacaktir.

Mesaj oldukça anlasilir: Duygularimiza biraz daha önem vermek, hayatimizda bir çok seyi kolaylastiracaktir. Keske anne-baba ve çocuklar birbirleriyle ve kendi duygulariyla olan iletisimlerini kolaylastirsalar ve böylece duygusal zek

ilgi duyarak okudum dogrusu isminin bu oldugunu bilmiyordum kardesim oreenmis oldum sayende Allah razi olsun kardesim saol ve iste bu siteyi bu yuzden seviyorum insana bilmedigi seyler hazir olarak geliyor ayagina kadar bize dusen se sadece biraz karistirmak

Amin!

senden de Allah razi olsun kardesim:)

Bazi insanlar vardir,az konusarak kapatirlar kendilerini dis dünyaya,bazi insanlar ise,çok konusarak kapatirlar kendilerini.Büyük laf yiGinlari içerisinde bulamazsiniz onlari.Hani kimselerin uGramadiGi metruk köskler vardir,bahcesindeki gelisigüzel büyümüs aGaçlardan görünmez olmus köskler.Sarmasiklarsarmistir her yanlarini.iste çok konusan bazi insanlar,kaygilariyla bas etmeye çalisirken o köskler gibi,yapraklarin,kelimelerin arkasina saklarlar kendilerini farkinda olmadan.Nice mantikli kelime söylerler ama duygularini göremezsiniz arada.
O insanlarin ve kösklerin içleri zengindir mutlaka ve mutlaka birkaç kirik cam vardir pencerelerinde,hüzünlü sonbaharlardan hatira.Onca kelime,onca yaprak arasinda kimseleri göremezsiniz.Kirik camlari,hayal kirikliklarini göremezsiniz.Aslinda insanlara sarilmak isteyen nice ev,sarmasiklara sarilmakla yetiniyor bu dünyada......
BU SATiRLARi''ÜSTÜN DÖKMEN''iN BiR KiTABiNDA OKUDUM ÇOK HOsUMA GiTTi .SiZLERLE PAYLAsMAK iSTEDiM ..
SELAMETLE....:) :)

ÇOK GÜZELDi...

PAYLAsiMiN iÇiN TEsEKKÜR EDiYORUM KARDEsiM...

doGru aslinda... az konusan ya da çok konusan... muhakkak içlerinde ne firtinalar vardir...

niye susuyor... ya da niye bir kelimelik cümleyi arasina bir sürü gereksizlik sikistirip anlamsizlastiriyor...

bunu anlamak için... yani içlerindeki firtinalari hissetmek için... insanlari gerçekten sevmeli diye düsünüyorum...

kosulsuz sevmeli... bir çocuGu sever gibi...

saol cuhadar kardesim Allah razi olsun


Alternatif Bakislar

MollaCami.Com