Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Ders kitabında Ayetlere sansür iddiası

Ders kitabında Ayetlere sansür iddiası

Din Bilgisi ders kitaplarında “Batılılar incinir” endişesi ile Fatiha ve Bakara surelerinin bir kısmını sansürlendiği iddia edildi.

Haber7, 08 Şubat 2007 10:00

Milli Gazete'de yer alan ve Milli Eğitim Bakanlığını hedef alan ifadelerle verilen habere göre, İlköğretim 5’inci sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında Fatiha Suresi’nin son ayeti ve Bakara Suresi’nin 286’ncı ayetlerinin bir kısmının yazılmayarak sansürlendi.

İşte Milli Gazeteninin 'Ayetlere Sansür' başlığı ile bugün manşetinden duyurduğu haber...

Milli Eğitim Bakanlığı’nın skandalları bitmek bitmiyor. MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı onaylı İlköğretim 5’inci sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında Fatiha Suresi’nin son ayeti ve Bakara Suresi’nin 286’ıncı ayetlerinin bir kısmının yazılmaması dikkat çekti. İlköğretim okullarında ücretsiz dağıtılan ders kitabında ayetlerin içerisinden özellikle ‘Kafir’ sözcüğünün çıkarılması dikkat çekti. 20 kişilik MEB komisyonundan bu kitabın nasıl geçtiği ise merak ediliyor.

Misyonerlik faaliyetlerinin had safhaya vardığı bir dönemde MEB’in ilköğretim okullarının din derslerine daha çok önem vermesi beklenirken, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde ayetlerin bazı kısımlarına sansür uygulandığı ortaya çıktı. Özellikle AKP iktidarı döneminde AB uyum yasaları çerçevesinde "cihat, şeriat, cemaat, halife, hicret, medrese" gibi 45 civarında bazı ‘İslami’ kavramlar da ders kitaplarından çıkarılmıştı.

Ayetler de AB’ye uyma sürecinde

İlköğretim 5’inci sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi - 2006 beşinci baskısında yer alan metinler şaşkınlığa neden oldu. Ders kitabının 29’uncu sayfasında yer alan "Kur’an’dan ve Peygamberimizden dua örnekleri" başlığı altında bulunan sure ve ayetlerin bazı kısımlarının eksik olduğu ortaya çıktı. Birinci kısımda yer alan Fatiha Suresi’nde son ayet eksik olarak yazılırken Bakara Suresi’nin son ayeti olan ve ‘Amene Rasulü’ olarak bilinen kısımda da ayetin bazı kısımlarının özellikle eksik yazıldığı belirlendi.

Bakara Suresi’nin 286’ıncı ayetine kitapta aynen şöyle yer alıyor; ‘Sen bizim mevlamızsın… bize yardım et’

Ayetin üç nokta ile eksiltilen kısmında aslında ‘Kafirler topluluğuna karşı’ ifadesi yer alıyor. Yani eksik tamamlandığında bu kısım orjinal haliyle şu şekilde oluyor: ‘Sen bizim mevlamızsın, kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et’.

Fatiha’da da eksik

Milyonlarca ilköğretim çocuğuna dağıtılan ders kitabında ayrıca Fatiha Suresi’nin de son ayetinin eksik olarak yazıldığı ortaya çıktı.

Son ayette "Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet…" şeklinde yer alan metnin devamında Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı meale göre Yahudi ve Hıristiyanlara vurgu yapan ‘Gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil’ cümlesinin yer alması gerekiyor. Burada da ayetin özellikle son kısmının eksik bırakıldığı dikkat çekiyor.

20 kişinin gözünden kaçmış

Talim ve Terbiye Kurulu onaylı ders kitabının yazar kadrosunda ise 20 kişilik bir liste yer alıyor. Yazarı "Komisyon" olan kitaptaki ayetlerde eksiklikler bulunması nasıl oluyor da 20 kişinin gözünden kaçtığı sorusunu akla getiriyor. İlköğretim çağındaki çocukların ders kitaplarında bu şekilde bir yanlışın yapılması öğrenci ailelerini de tedirgin ederken, konuya derhal açıklık getirilmesi bekleniyor.

Bu ilk değil

Daha önce de ilköğretim okullarında Milli Eğitim Bakanlığı onaylı "Hıristiyanlık propagandası" yapan kitapçıkların dağıtıldığı ortaya çıkmıştı. "Efe Fuarda" isimli kitapçıklarda, "Haç" ve "Paskalya Yumurtası" gibi Hıristiyanlığın en önemli sembollerine yer verilmişti.

Millî Gazete’nin ortaya çıkardığı bu skandal kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Ayrıca geçen ay da Millî Gazete’nin gündeme getirdiği ilköğretim 7’inci sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı’nda Yahudiliğin simgesi olan Kippalı öğrenci fotograflarının yer alması kamuoyunda tepkilere yol açmış. Bakanlık tepkiler üzerine fotografın değiştirilmesine karar vermişti. Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı yayınladığı bir genelge ile İslami içerikli 45 kavramın ders kitaplarından çıkartılmasını istemesi de hafızalardaki sıcaklığını koruyor.

(Milli Gazete)


Kültür ve Toplum

MollaCami.Com