Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


El Yakınü La Yazülü Biş'şekki...(Şek İle Yakın Zail Olmaz)

Esselamu Aleykum Ve Rahmetullahi ve Berakatuhu...

El Yakınü La Yezülü Biş'Şekki (Şek İle Yakın Zail Olmaz)

Delili Şu Hadis-i Şeriftir.Sizden Biriniz Karnında Bir Şey Hissetse (Mide ve Bağırsaklarda Gaz Oldugunu Hissetse) Ve O Şey'in Çıkıp Çıkmadığı Hususunda Şupheye Düşse,Koku Ve Ses Cıkmadıkca Mescidi Terk Etmesin.

Bir Kimse Temizliğini Yakınen Bilirde Hadesin (Abdestsizliğin) Vukuundan Suphe Ederse Temiz Sayılır. Hades Halinde Oldugunu Bilirde Temizliğinden Şuphe Ederse Abdestsiz Sayılır.

Bir Şeyde Necaset Bulunacağından Süphe Edilirse,Aslolan O Sey'in Temiz Olmasıdır.Mesela Çocuklar Bir Havuza,Varile,Kab'a Kirli Ellerini Daldıracak Olurlarsa Onda Pislik Görulmedikçe O Havuzun Suyu Temizdir.Abdest Alınabilir.Bu Sebebten Alimler Yoldaki Çamurların Temiz Olduguna Fetva Vermişlerdir.

Bir İşin Yapılıp Yapılmadıgı Hususunda Şüpheye Düşülecek Olursa, Aslolan O İşin Yapılmamış Olmasıdır.

Bir Kimse Namaz Kılıp Kılmadıgından Supheye Düşerse Namazı İade Eder.Namazda İken Ruku Ve Secde Yapmadıgından Şuphe Ederse Namazını İade Eder.

Yine Kaç Rek'at Kıldıgı Hususta Supheye Duserse Ve Bu Basına İlk Kez Geliyor İse Namazını İade Eder.Surekli Olan Bir Durum İse Neticeye Varır Ve Geri Kalanı Tamamlar.

Def-i Mefasid Celb-i Menafi'den Evla-dır.

Mefsedeti Def Etmek Maslahatı Celbetmekten Evladır.

Bir Kadının Gusletmesi İcab Ederde,Erkeklerden Korunacak,Görmelerine Engel Olacak Bir Yer Bulamazsa,Guslü Terk Eder.Erkek Aynı Duruma Duserse Yıkanır.

Yalan Mufsiddir Ve Haramdır.Bazan Caiz Olabilir.İki Kişi Arasını Bulmak Ve Kadın Veya Koca İle Arsında Ki Bağı Kuvvetlendirmek Ve Harbte Yalan Soylemek Bu Kabildendir(El Harbu Hud'atün)Harb Hiledir.

Çoğu Haram Olanın, Azıda Haramdır...(Ma Eskere Kesiruhu Ve Kaliluhu Haramun)

Kitab Ve Sunnetle Haramliği Sabit Olan Hamr Ve Ona Kıyasla Serhoşluk Verici Her İçecek Haramdır.Sarhoş Edecek Mikdarda İçmekle Hiç Bir Etki Yapmıyacak Mikdarda İçmek Arasında Fark Yokdur.Bir Yudumuda Bir Bardağıda Haramdır

Ahmet Cevdet Paşanın "Mecelle"sinden pasajlar sunduğunuz için teşekkür ederiz. Bu eseri tanıtan yazıyı okumak için tıklayınız;

Ahmed Cevdet Paşa ve "Mecelle"

Ellerinize sağlık kardeşim teşekkür ederiz. Güzel paylaşımlarınızın devamını bekliyoruz.


Fıkıh & ilmihal

MollaCami.Com