Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


"Kimsenin kötülügünü söyleme"

"Kimsenin kötülügünü söyleme"

Bir sultanin ogluna nasihatleri

* Halkin, senin iyiligini söylemesini istiyorsan, kimsenin kötülügünü söyleme.

* Dostlarinin az olmasini istemiyorsan kindâr olma.

* Zahmet çekmeden kolaylikla ömür sürmek istersen, kendi isine bak, baskasinin isine karisma.

Gerçi gençsin,ama yaslilar gibi akilli ve temkinli ol. Birdenbire gençligi birak demiyorum.Tembel gençlerden olma, neseli ol.Cünkü gençler neseli olursa hos olur.Delilik çesitlidir.Bir çesidi de gençliktir.Ama cahil gençlerden olma.Belâ cahillerden kopar.Ömrünün faydali lezzetini gençlik çaginda al,yaslilikta bu lezzeti bulamazsin,bulsan da faydasi olmaz.Ne olursa olsun,gençlikte Allahü teâlâyi unutma ve ölümden emin olma; çünkü ölüm gelince,genç yasli demez.Öyleyse bilmis ol ki,dogan ölür ve dünyaya gelen gider.

Yaslilara çok hürmet et ve onlarla rastgele konusma ve onlarin sözüne hemen cevap verme.O meseleyi bilsen bile, (Cevabini yine siz buyurun) diyesin ve susasin.Cünkü en güzel cevap,onlari dinleyip susmaktir.Yoksa onlarin verecegi cevaptan,utanilacak bir duruma düsersin.Yaslilarin bilgi ve tecrübesi,gençlerinkinden fazladir.Ama bu dedigim yaslilar, saçini basini büyüklerin sohbetinde agartmis olanlardir.Din gayreti olan,büyükleri seven,onlarin kitaplarini okuyan yaslilardir,diger yasli kimseler degildir.Cünkü gelisigüzel büyümüs yaslidan, büyüklerin sohbetini dinlemis toy gençlerin sözleri daha iyidir.

Gençligini rastgele geçirme, tâ ki yaslilikta bilgisiz kalmayasin.Yaslilar gibi olmaya,onlarin yaninda bulunmaya dikkat et.Atalarimiz,(Öküz olacak tosun,öküzlerin yaninda yatar)demislerdir.

Ne zaman ki,gençlik çagi geçip ihtiyarlik çagi gelse,artik gençlikteki dinçligi bekleme.Gençler gibi giyinme,gençler gibi yasamaya özenme.Cünkü yasli,genç gibi zevk ve sehvet pesinde olursa,halk arasinda rezil olur.Öyleyse,insan yerini yurdunu iyi bilsin.Gençlikte genç olsun,kocalikta gençlik evinden ihtiyarlik evine göçsün,yoksa,su üstüne yazi yazmaya kalkan ve deniz üstüne saray yapmaya kalkisan kimseye benzer.

Yaslandiginda bir yerde yerlesmeye çalis,çünkü yaslilikta yolculuk yapmak,akil kâri degildir.Hele yoksul ise,daha zordur.Cünkü yaslilik bir düsman,yoksulluk baska bir düsman; bu iki düsmanla,mecbur kalmadikça,yola çikmak akillica bir is degildir.Eger Allahü teâlâ,o yolculukta sana yardim ederse ve nimete kavusursan, evine dönmeyi arzu etme ki,bir evden ötürü yine yolculuk zahmetini çekmeyesin.Cünkü kisinin geçimi nerede iyiyse, evinin orada olmasi uygundur. (Dogdugum yerde yaslanmam ve hep orada kalmam gerekir)demek yanlis olur.

Onun için atalarimiz,(Dogdugun yerde degil,doydugun yerde kal) demislerdir.Vatan ikinci anadir; çünkü anayi sevmek imandan oldugu gibi,vatanini sevmek de imandandir.Içinde aç, müflis oturmak imandan olmaz.O halde,isin nerede gelismisse orayi vatan edin.Cünkü,(Kazanci nerede ise o yerde olmak, saadet belirtisidir)demislerdir.Bahtsizlik alameti sudur ki, aç ve dinç otursun,kitlik çeksin,bu vatanimdir,terk etmem desin.Bu ahmakliktir.Görmez misin,Resulullah efendimiz Mekke’de dogdu,Mekke’yi fethetmesine ragmen,teblig görevini Medine’de daha rahat yaptigi için artik Medine’den ayrilmadi.

Sen de,yararli bir yer bulunca,oradan ayrilmamaya çalis, orada ayak direyesin. Sakin,filan yerde fayda daha çoktur deyip basibos varmayasin,orada daha zararli olursun.Iyi bir yeri birakip,daha iyisini bulayim deme,bu hayal ile onu bulamazsin ve olani da elden çikarirsin.(Dimyat’a pirince giderken,evdeki bulgurdan da olursun)demislerdir...

Turkiye Gazetesi

Selam Sevgi ve Dua Ile


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com