Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Mesîhu'l-Islâm; EBÛ ZERR el GIFÂRÎ

Mesîhu'l-Islâm; EBÛ ZERR el GIFÂRÎ

Ebû Zerr Hazretlerinin Islâm ile müserref olmasi basli basina bir olaydir.

Söyle ki:

-Bir gün,Gifârogullari kabilesine mensub bir kisi,Mekke'den kendi kabilesine döndügünde dogru Ebû Zerr'e gitti ve Mekke'de bir zatin zuhur edip kendisinin peygamber oldugunu iddia ederek insanlari yeni bir dine dâvet ettigini ve Cenâb-i Hakk'in vahdâniyeti hakkinda halka talimatta bulundugunu haber verdi.Ve bu isi tahkik etmesini ilâve etti.Kabiledasinin vermis oldugu bilgileri dikkatle dinleyen Hz.Ebû Zerr,karsisindakinin sözleri bittikten sonra:

"Cenâb-i Hakka yemin ederim ki,bu zat,iyilikleri ögrenmeleri ve kötülüklerden sakinmalari için halka nasihatler yapmaktadir"dedi.

Bu konusmadan kisa bir süre sonra Ebû Zerr Mekke'ye gitti.Bu sirada Hz.Muhammed'in Mekke'deki durumu çok kritik oldugundan,ashabi onu büyük bir titizlikle koruyor ve bulundugu yeri hiç kimseye açiklamiyorlardi.Ebû Zerr Hz. Peygamber'i kime sorduysa bir cevap alamadi.Caresiz Kâbe\'ye gitti.Zemzem suyundan içerek biraz rahatladi.Tekrar Hz. Peygamber'i aramaya çikti.Yine kimseden bir cevap alamadi. Bu arada tesadüfen karsisina çikan Hz.Ali'ye sordu ise de yine bir cevap alamadi.Birkaç gün böyle geçti.

Nihâyet kendisinin Rasûlullah'in nübüvvetini ve onu aradigi hususu Rasûlullah'a bildirilince önce sekli semâili ve durumu tetkik edildi.Sonra zararsiz bir kimse oldugu anlasilinca Hz.Ali vasitasiyla Hz.Peygamber'e götürüldü.Rasûlullah ile yaptigi kisa bir konusma ve görüsmeden sonra kelime-i sehâdet getirerek Islâm'a girdi.

Artik bu günden itibaren bütün kuvvet ve kudretiyle bütün ask ve sevkiyle,bütün cesaret ve secâatiyle Islâm'i yaymaya ve ögretmeye basladi.Ebû Zerr(r.a.)kardesi Uneys(veya Enis'in)de Islâm'a girmesini sagladi.Kabilesinde de Islâm'a dâvet faâliyetlerine giristi ve birçogu onun eliyle müslüman oldu.

Hz. Peygamber'in Medine'ye hicretinden sonra meydana gelen Bedir,Uhud,Hendek ve diger gazvelere katildi.Tebük gazvesinde Islâm ordusu hazirlandigi zaman Ebû Zerr gecikmis; devesinin bitkinligine ragmen Rasûlullah'in ardindan yürüyerek Tebük seferine katilmisti.

Ebû Zerr(r.a.)tabiaten fakir,zâhid ve inzivâyi seven bir sahâbî idi.Dünyaya hiç deger vermezdi.Bundan dolayi Hz. Peygamber(s.a.)kendisine Mesîhu'l-Islâm lâkabini takmisti. Nitekim Ebû Zerr(r.a.),Rasûlullah'in irtihâlinden sonra bu lâkaba uygun olarak dünya ile alâkasini tamamen keserek inzivâya çekildi.Medine'nin bagi bahçesi onun için bir harabeden baska birsey degildi.Hele Hz.Ebû Bekir(r.a.)de vefât edince Ebû Zerr(r.a.)tamamen içine kapandi. Yüregindeki acilara tahammül edemez hale geldi.Medine'den ayrilip Sam'a yerlesti....

Alinti

Selam Sevgi ve Dua Ile


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com