Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


*** Mesnevi'den 3 Nasihat ***

3 Nasihat

Yillar önce, cok uzaklarda bir adam varmis. Bu adam çalismak amacı ile çok uzaklara gitmiş ve yıllarca çalişmiş. Sonunda memleketine dönme zamani gelmiş. Bu çalışma sürecinde toplam 3000 akce biriktirmis ve evinin yolunu tutmuş.

Evine dogru giderken yolu büyük bir şehirden geçmiş.

Yolda yürürken köşe basinda birisi "Bir nasihat bin akce, bir nasihat bin akce" diye bagiriyormus. Adam düşünmüş: 'Nasıl olur, bir nasihati bin akceye satarlar, ben yillarca çalıştım ve sadece 3000 akce biriktirdim' Bu ise pek aklı ermemiş ama merak işte. Duramamiş ve adama bin akce vererek o nasihati satin almiş. Nasihat " Kaderde ne var ise o çıkar."
ve yoluna devam etmis...

İlerde yine köşe başinda baska bir adam bagiriyormuş "bir nasihat bin akce" diye. Adam yine dayanamamiş bin akce de o adama vermis ve ikinci nasihatida satin almiş. Ikinci nasihat de:"Gönül kimi severse güzel odur" Son kalan bin akcesi ile de yoluna devam etmis.

Tam sehrin çıkışında yine köşe başinda bir adam bir nasihati bin akceye satiyor. Adam bir parasina bakmis, bir de nasihati satan şahsa, dayanamamis ve kalan son akcesiyle de o nasihati satin almiş. Son nasihatte:"Hiç bir iş aceleye gelmez" Parasiz yoluna devam etmis.

Şehrin çıkışında büyük bir topluluk ile karşilaşmiş.

Topluluk telaş içindeymiş. Yaklaşmış ve oradakilerden birine neler oldugunu sormuş. Oradan birisi açıklamış, demiş ki : Burada sehrin tüm su ihtiyacını karşılayan bir kuyu var ama kuyunun içinde de canavar var. Canavar suyu tutmuş, göndermiyor. Asagiya kim indiyse bir türlü çıkamadı. Simdi herkes korkuyor aşagı inmeye" Adam düşünmüş ve ilk satın aldığı nasihat aklına gelmiş. "Kaderde ne var ise o çıkar" aşagı inmeye karar vermiş. Aslında bu nasihatleri herkes bilir ama uygulayabilmemiz için belli bir bedel ödememiz gerekiyor.

Kuyuya İnince canavar hemen yakalamış ve yerine götürmüş. Demis ki: "Buraya gelenlerin hepsine bir soru sordum ve bilemediler. Eger sen bilirsen seni serbest bırakırım." Bir dizine sarışın ve dünya güzeli bir kadin, diger dizine de kurbaga koymus ve "söyle bakalim hangisi güzel?" demiş. Adam düşünürken aklına ikinci aldıgı nasihat
gelmiş ve "gönül kimi severse güzel odur" demis. Bu cevap canavarin cok hoşuna gitmiş. Zira canavar,kurbaganin gözlerine aşıkmis. Adamı salmış ve suyu bırakmış. Almışlar kral'a götürmüşler ve agırlıgnca altın vermişler.

Adamımız yoluna devam etmis ve nihayet evine varmış.

Evinin camindan içeri bakmış. Bir de ne görsün; karısı genç biri ile diz dize oturuyor. Hemen kılıcını çekmiş ve tam içeri girerken üçüncü nasihat aklına gelmiş "Hiçbir iş aceleye gelmez". Kılıcını kınına koymuş ve içeri girmiş. Hoş beşten sonra karısına o genci sormus. Kadın da:
"bey sen gittiginde ben hamileydim ve bir oglumuz oldu. Bu genc senin
oğlun" demis.

Mesnevi

gerçekten çok manalı tavsiyeler teşekkür ederim kardeşim
ALLAHc.c. razı olsun--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aşkta tıpkı ELİF gibidir, isminde gizlidir. Ama okunmaz, o olmadan da besmele sese gelmez, o herşeyin içindedir; hiç birşeyde görülme

Allah (c.c.) senden de razı olsun Jade gardaşım.

------------------------------------------------------------
"O erler ki;gönül fezasındalar,
Toprakta sürünme ezasındalar.
Ne cennet tasası ve ne cehennem;
Sadece Allah'ın rızasındalar.. "

çok güzel site çok faydalı

allah razi olsun

SEVGILI GOK SULTAN KARDESIMIZ

COK GUZEL BIR PAYLASIMDI ELLERINE SAGLIK BIZLERDE INSALLAH BU NASIHATLARI HER ZAMN HAYATIMIZDA UYGULAYARK DEVAM EDERIZ

ALLAH RAZI OLSUN SEVGI VE SELAMETLE

Sagolasın iklime kardeşim Rabbim cümlemizden razı olsun. İnşaallah dedigin gibi bu nasihatler aklımızdan çıkmaz layıkıyla uygularız.

------------------------------------------------------------
"O erler ki;gönül fezasındalar,
Toprakta sürünme ezasındalar.
Ne cennet tasası ve ne cehennem;
Sadece Allah'ın rızasındalar.. "

Göksultan kardeşim sağolasınız. Paylaşımınız derin ve önemli mesajlar içeriyor gerçekten. Anlayana demiyceğim hepimiz anlıyoruz ama UYGULAYABİLENE!! İnş uygulayabilenlerden oluruz...

İNSANI TÜKETEN YOLLAR DEĞİL; ERİŞEMEĞİ MUTLULUKLARDIR:( sevgi ve muhabbetle güvercin

İnşaallah Güvercin kardeşim İnşaallah..

------------------------------------------------------------
"O erler ki;gönül fezasındalar,
Toprakta sürünme ezasındalar.
Ne cennet tasası ve ne cehennem;
Sadece Allah'ın rızasındalar.. "

GÜZEL OLMUŞ.


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com