Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Ölüm mektubunu elime verdiler

Ölüm mektubunu elime verdiler

Ey ogul,artik ben kocadim.Zayif ve aziksiz olarak yol agzina kadar geldim.Ölüm mektubunu elime verdiler.O mektup,sakalin agarmasidir.

Simdi ey ogul,tecrübelerle elde ettigim birkaç ögüt sana yadigâr olsun.Bu ögütlere uyarak hareket edersen,her muradina erersin,zamanin elinden sille yemezsin.Cünkü baba sefkati,oglunun azarlanmasini bile istemez.Öyleyse sen de kulagini bu ögütler için açik tut,sonra pisman olmayasin.

Gençler kendi bilgilerini yaslilarin bilgisinden üstün görürler.Bunu bildigim halde,sana yol göstermek için susarsam dogru olmaz.Bütün tecrübelerimi az ve öz olarak yazdim.Her seyin azi ve özü faydalidir.

Degerli mal,degerli insana vermek için saklanir.Benim de en degerli seyim bu ögütlerdir ve en degerli kimsem de sensin. Bu ögütleri hor görme,bu sözlerden hem hikmet,hem saltanat kokusu gelir.Cünkü bu sözler hem padisahlarin sözüdür,hem de hukemanin sözüdür.Öyleyse yasliliginda basina bir is gelirse sikinti çekmemek için,bu sözleri gençlik çaginda ögren. Cünkü yaslilar çok yasadiklari için çok tecrübe elde ederler,sikintili anlarda bunlarin faydasi olur.

***

Akilli ol ve kendi soyunun itibarini iyi gözet,tâ ki, serefsizlerden olmayasin.Akilli ve kabiliyetlisin,ama ögüt de aklin süsüdür,benim verecegim seyle aklini süsle. Süslemezsen yine sen kaybedersin.

Benim ölümüm yakindir,senin de yerime gelmen yakindir.Öyle çalis ki bu dünyada bir azik hazirlayasin,o yolda sana yardimci olsun.Cünkü,(Dünya ahiretin tarlasidir) buyurulmustur.Kendini öyle ver ki,senin yerine baska biri ekmesin.

Ölümsüz diyari,bu ölümlü diyar ile degistirmeye kalkma. Iyiler aslana,kötüler ite benzer.Cünkü it bulursa buldugu yerde yer; aslan ise kendi inine götürür,sonra yer.Bu su demektir: It nefsinin esiridir,buldugunu burada yer,aslan zekidir,ne bulursa,ne avlarsa o öteki diyara götürür.Gayret et,senin de avin iyilik olsun,öteki diyarda lâzim olur.

Iyilikten murat,ibadettir.Kul için ibadetten daha iyi av yoktur.Cünkü ibadet eden atese benzer.Ates ne kadar alçak yerde yansa da,alevi yükselir.Ibadet etmeyenler de,suya benzer,su ne kadar yukari akitilsa da,asagi düser,göklere yükselmez.Boynumuzun borcu olan ibadet atesini öyle kuvvetli yak ki,alevi göklere yükselsin.

***

Allahü teâlânin emrine uygun sükredersen,azi çok yerine geçer.Allahü teâlâ da çok degil,sadece bes türlü ibadet emretti.Cok olsa idi yapmaktan âciz kalirdik.Bunlardan biri Allah\'in birligini ve Muhammed aleyhisselamin peygamberligini dil ile söylemek ve kalb ile tasdik etmektir.Digeri namaz ve oruçtur.Zenginlere farz olan hac ve zekat da vardir.

Kelime-i sehadet,batillardan Allahü teâlâya siginmaktir. Namaz o kabullenisin hakikatini kullugunda uygulamaktir. Oruç,o kabullenisin ve kullugun hakikatini Allah\'a bildirmektir.Madem ki Allah’in kuluyuz,öyleyse o kullukta saglam durmak gerektir.Namaz ve oruç Allahü teâlânin has nimetidir,onlari has kullarina nasip kilmistir.Kötü kimseler bu nimetlerden uzak kalir.Eger bu iki nimette kusur edersen seçkinlerden olamazsin,ayak takimindan olursun.

Zekâtini severek ver.Zekat malin kiridir.Kirli malla is yaparsan temiz islerin de kirlenir.Ömürde bir kere hac yap. Hac,günahlari temizler.Bir farz hac,yirmi kez Allah yolunda savasmaktan daha sevaptir.

Namazda maddi faydalar da vardir.Her seyden önce,namaz kilanin bedeni ve elbisesi devamli temizdir.Namaz kilan kiside büyüklenme olmaz,çünkü namazin asli tevazudur. Kendini tevazuya alistirirsan,bedenin de sana uyar,tevazu kazanir.Sen tevazuyu gözetince,Allahü teâlâ makamini yüceltir.

Oruç tutmak yilda bir aydir.Yilda bir ay olan kullugu dahi eksiklikle geçiren namert olur,akli olan namertligi kendine reva görmez.

Oruçta tutmakta fitneci olma.Kadi gibi sehrin ileri gelenleri ne zaman oruç tutarlarsa,sen de o zaman tut; onlar ne zaman yerse sen de ye,cahillerin sözüne uyarak bir gün önce tutma.

Oruçla kulun agzi mühürlenir.Sen bu mührü bütün bedenine, diline,gözüne, ayagina,etegine de vurmalisin ki oruç senden razi olsun.

Huzur Pinari

Selam Sevgi ve Dua Ile

emeğinize sağlık çok güzel paylaşım


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com