Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


seytan Melek mi Cin mi? Çeliskide kaldim!!

seytan Cin mi Melek mi?

ArastirdiGima göre Cin deniliyor. Gerekcesi ise Meleklerin Nur dan yaratilmis olmalari yani Allah C.C a karsi gelemeyecekleri.

Ama kaynaklarda Allah C.C Meleklere Hz. Adem A.S a secde etmelerini istediGi ve ibris in buna karsi geldiGi yaziyor. Yani burada ibris Melekler den görünüyor...

Bu konuda bilgisi olanlar yardimci olurlarsa sevinirim. Kaynak vermeleri daha iyi olur.

simdiden cevaplar için Allah C.C razi olsun.....

Bursali ismail Hakki “O cinlerdendi” ayetini, “Onun asli, atesten yaratilmis bir cindi. Meleklerden deGildi.” diye tefsir etmekte ve “Meleklere ‘Ademe secde edin!’ demistik. iblis hariç hepsi hemen secde etti.”(Kehf, 18/50) Ayetinde iblisin meleklerden istisna edildiGini söylemektedir. “iblis melek olmayip, cin olduGuna göre, melekten nasil istisna edilmis olabilir?” tarzindaki muhtemel bir soruya cevap için su izahi yapmistir.



“Çünkü, iblis de onlarla beraber secde etmekle emrolunmustur. Daha sonra ise istisna edilmistir. Tipki, “...falan kadin hariç hepsi çiktilar” sözünde olduGu gibi. Burada hariç olan kisi, erkekler arasinda bulunan bir kadindir.

Bir görüse göre, “O cinlerdendi” cümlesinden kasit, onun ilk cin olduGuna isarettir. Hz. Ademin ins’den olduGu gibi. Çünkü Hz. Adem insanlarin ilkidir.(4)





iblis denen o cin, “Rabbinin emrinden çikti.” Allah’a itaat etmekten kaçindi. Oysa biz biliyoruz ki, “Melekler, Allah’in emrine isyan etmezler, ne emrederse onu yaparlar.”(5) insanlar ve cinler, kulluk sorumluluGu ile yükümlü olduklari için, iradeleri ile yaptiklarinin cezalarini veya mükafatlarini göreceklerdir. Ancak melekler öyle deGil. Onlar hata yapmaktan korunmuslardir; ser islemeyi irade edemezler.
O halde, seytanin meleklerden olmasi söz konusu olamaz.

seytan bizlerin imanini sinamak için kiyamet gününe kadar serbest birakildi, istese Allah CC ona karsi geldiGinde onu yok edebilirdi ama yapmadi çünkü bizlerin imanini sinamak için varolmasina izin verildi.

Kardesim bu konuyla ilgili çok güzel ve açiklayici bir malumat biliyorum ama kaynaGini hatirlayamadiGim için buraya yazmayi doGru bulmadim.
ilim ehli bir kardesimiz yakin zamanda teferruatiyla açiklayacak.Bu konuyu takip ederseniz aklinizdaki soru isareti insaallah giderilecektir.
Ayrica kaynaGi ile beraber bilen kardeslerimiz varsa bizimle paylasmasini temenni ederiz.
Selam, sevgi ve dua ile..

sEYTAN ATEsTEN YARATiLMis BiR MELEKTiR.

EstaGfirullah.Kardesim atesten yaratilmis melek olurmu hiç?
Melekler nur'dan yaratilmis latif varliklardir.Onlar günah islemekten münezzehtirler.
hz.Allah' a hiç bir zaman asi gelmezler.

seytanualeyhillane ise atesten yaratilmis cindir.

Cevaplariniz için saGolun!!! Yanliz gördüGüm kadariyla kesin bisey söylenememis.

Bana da Cin daha yakin geliyor. Fakat Meleklere emredilen bi emirde seytanin ne isivar anlamadim??? :(

Kardesim uzun zaman önce bir sohbette bu konuyla alakali bir malumat dinlemistim ama kaynaGini bilmediGim için yazmam ne kadar doGru olur bilmiyorum.
malumat söyle idi:
hz.ALLAH kendisine isyan eden bir cin kavmini helak etmeleri için meleklerini gönderiyor.Melekler o kavmi helak ediyorlar.Fakat bir bebeGin hayatta olduGunu ve aGladiGini görüyorlar.Melekler o bebeGe kiyamiyorlar ve onu Cennet'ü Alaya götürüyorlar.
Ona çok güzel bakiyorlar.ilim öGretiyorlar.Bu bebek büyüyor ve ilminde o kadar yükseliyorki melekleri geçiyor.Ve melekler kendisine, meleklerin hocasi anlamina gelen "azazil" ismini veriyorlar.
Azazil birgün cennetü alada gezinirken hz.Allah tarafindan yazdirilmis bir yazi görüyor.Yazida: Cennetten bir kisi kovulacak ! seklindedir.Bu yaziyi okuyan azazil dehsete kapiliyor ve "Ya Rabbi melekleri bu durumdan muhafaza et.Onlari cennetinden kovma" diye dua ediyor.
Azazil o kadar gururlu ve kibirli idiki kendisi aklina bile gelmiyor ve melekler için dua ediyor.
Gerisini zaten siz biliyorsunuz Adem a.s.'in yaratilmasi ve seytanin secde etmemesi ilah..

Kardesim buraya yazdim ama sohbette isittiGim için ve çok uzun zaman geçtiGi için kaynaGini hatirlamiyorum.
EGer sürçi lisanimiz varsa ehil kardeslerimin düzeltmelerini rica ediyorum.
Mutlaka notlarimiz arasinda bu konu ile alakali bilgiler vardir ama zamansizliktan bakamadim.Yinede daha teferruatli ve doGru kaynaklara dayanan bir bilgilendirme insaallah yapariz..

Allah razi olsun. ilk defa okuyorum bunu... Bunun aslini bende arastiracaGim. insaallah biseyler elde ederim. SaGol :o

Aradiginiz sorunun cevabini belki burada bulabilirsiniz.

http://www.ahmedbaki.com/turkce/kitaplar/kitapciklar/booklet_tur_05.htm

cunku seytan meleklerin hocası idi o yuzden


Site Hakkinda Görüs ve Istekleriniz

MollaCami.Com