Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


ÜC HIKÂYE - ÜC DERS - BIR SÖZ

DERS ALMAK

ÜC HIKÂYE - ÜC DERS - BIR SÖZ


1.Hikâye

Kavak Agaci ile Kabak

Ulu bir kavak agacinin yaninda bir kabak filizi boy göstermis.Bahar ilerledikçe bitki kavak agacina sarilarak yükselmeye baslamis.Yagmurlarin ve günesin etkisiyle müthis bir hizla büyümüs ve neredeyse kavak agaci ile ayni boya gelmis.Bir gün dayanamayip sormus kavaga:
-Sen kaç ayda bu hale geldin agaç?
-On yilda,demis kavak.
-On yilda mi? Diye gülmüs ve çiçeklerini sallamis kabak.
-Ben neredeyse iki ayda seninle ayni boya geldim bak!
-Dogru,demis kavak.
Günler günleri kovalamis ve sonbaharin ilk rüzgârlari basladiginda kabak üsümeye sonra yapraklarini düsürmeye,soguklar arttikça da asagiya dogru inmeye baslamis.Sormus endiseyle kavaga:
-Neler oluyor bana agaç?
-Ölüyorsun,demis kavak.
-Niçin?
-Benim on yilda geldigim yere,iki ayda gelmeye çalistigin için.

1.Ders: Calismadan emek harcamadan gelinen nokta basari sayilmaz.Kolay kazanilan,kolay kaybedilir.Her iste alin teri ve emek sarttir.


2. Hikâye

En iyi Bugday

Her yil yapilan 'en iyi bugday' yarismasini yine ayni çiftçi kazanmisti. Ciftçiye bu isin sirri soruldu. Ciftçi:
-Benim sirrimin cevabi,kendi bugday tohumlarimi komsularimla paylasmakta yatiyor, dedi.
-Elinizdeki kaliteli tohumlari rakiplerinizle mi paylasiyorsunuz? Ama neden böyle bir seye ihtiyaç duyuyorsunuz? diye soruldugunda,
-Neden olmasin,dedi çiftçi.
-Bilmediginiz bir sey var; rüzgâr olgunlasmakta olan bugdaydan poleni alir ve tarladan tarlaya tasir.Bu nedenle, omsularimin kötü bugday yetistirmesi demek,benim ürünümün kalitesinin de düsük olmasi demektir.Eger en iyi bugdayi yetistirmek istiyorsam,komsularimin da iyi bugdaylar yetistirmesine yardimci olmam gerekiyor.

2. Ders: Sevgi ve paylasmak en yakininizdan baslar.Sonra yayilarak devam eder.Kin,cimrilik,nefret kimsenin hoslanacagi davranislar degildir.



3. Hikâye

Gelecegini biliyordum…

Savasin en kanli günlerinden biriydi.Asker,en iyi arkadasinin az ilerde kanlar içinde yere düstügünü gördü.Insanin basini bir saniye bile siperin üzerinde tutamayacagi ates yagmuru altindaydilar.Tam siperden disari dogru bir hamle yapacagi sirada,baska bir arkadasi onu omzundan tutarak tekrar içeri çekti,
-Delirdin mi sen? Gitmeye deger mi? Baksana delik desik olmus.Büyük bir ihtimalle ölmüstür.Artik onun için yapabilecegin bir sey yok.Bosuna kendi hayatini tehlikeye atma.Fakat asker onu dinlemedi ve kendisini siperden disariya atti.Inanilmasi güç bir mucize gerçeklesti,asker o korkunç ates yagmuru altinda arkadasina ulasti.Onu sirtina aldi ve kosa kosa geri döndü. Birlikte siperin içine yuvarlandilar.Fakat cesur asker yarali arkadasini kurtaramamisti.Siperdeki diger arkadasi;
-Sana degmez demistim.Hayatini bosu bosuna tehlikeye attin.
-Degdi,dedi, gözleri dolarak,-degdi…
-Nasil degdi? Bu adam ölmüs görmüyor musun?
-Yine de degdi.Cünkü yanina ulastigimda henüz sagdi.Onun son sözlerini duymak,dünyalara bedeldi benim içim.
Ve hiçkirarak arkadasinin son sözlerini tekrarladi:
-Gelecegini biliyordum…Gelecegini biliyordum…


3. Ders:

Güven vermek önemlidir.

Güven duymak önemlidir. Duyulan güveni bosa çikarmamak daha da önemlidir.

'Her sabah Afrika'da bir ceylan uyanir.En hizli aslandan daha hizli kosmasi gerektigini bilir,yoksa öldürülecektir.Her sabah Afrika'da bir aslan uyanir. En hizli ceylandan daha hizli kosmasi gerektigini bilir,yoksa aç kalacaktir.
Aslan veya ceylan olmaniz fark etmez.Günes dogdugunda kosmaya baslasaniz iyi olur.'

Afrika Atasözü

Cok çalismak,emek harcamak,güven vermek,sevmek ve paylasmak hayatin anlamli olmasini saglar.Her sabah uyandigimizda bir de böyle bakalim dünyaya. Unutmayin hayat uzun bir öyküye benzer Ancak öykünün uzun olmasi degil,iyi olmasi önemlidir.

Hep sevgiyle kalin…

ALINTI

Selam Sevgi ve Dua Ile

Allah razı olsun sizden. Çok önemli dersler. Bu dersleri hayatımıza geçirebilmemiz temennisiyle.

saygı ve muhabbetlerimle


Huzur ve güven içinde yenen kuru bir ekmek,endişe içinde yenen baldan daha tatldır.Namus içinde yaşanan bir çadır,ahlaksızlığın hüküm sürdüğü bir köşkte yaşamktan daha sevimlidir.


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com