Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


"Verdiginiz sözde durun ki..."

"Verdiginiz sözde durun ki..."


Allahü teâlâ,bütün insanlarin rûhlarini yarattigi zaman onlardan söz aldi. Hepsine hitaben; (Elestü bi-rabbi-küm?)yani ben sizin Rabbiniz degil miyim hitâbinda bulundu.Bu hitâba muhatap olanlarin hepsi,bütün varliklari ile;
(Belâ)yani evet dediler.Böylece bütün insanlar,daha rûhlar âleminde iken, Allahü teâlâya bir nevi biât ettiler.Biât; söz vermek ve bu sözünde durmak demektir.

Mevlânâ Alâeddîn Âbizî hazretleri buyuruyor ki:
"Insanogluna verilen sorumluluk,mahlûklardan hiçbirine verilmemistir. Insanin,bâzi ibâdet ve tâatlari yapmasiyla is bitmiyor.Söz söylemekte,yemek yemekte,hattâ etrâfina bakinmakta bile çok dikkatli olmasi lâzimdir.Zira insan,her söz ve hareketinden sorumludur ve hepsinden Allahü teâlâya hesap verecektir"

Bir kimse Bisr-i Hâfî hazretlerine gelerek;
-Efendim ben sizi Allah için seviyorum deyince,cevabinda;
-Sen sözünde sâdik ve dogru degilsin.Aksam olunca ahirdaki merkebini hatirlamak beni hatirlamaktan sana daha mühim göründügü hâlde,nasil oluyor da Allah için beni sevdigini iddiâ ediyorsun? buyurmustur.

SEVEN,ITAAT EDER...

Söz veren,sözünde durur ve seven kimse de,sevdigine itaât eder.Allahü teâlâya söz veren ve Onu sevdigini söyleyen kimse,sözünde durur ve imân edip, emirleri yapar ve yasaklardan da sakinir.Ahnef bin Kays hazretleri;
"Serefli,akilli bir kimse,verdigi sözde durur,yalan söylemez,giybet etmez" buyurmaktadir.

Abdullah ibni Ömer hazretlerinin devesi çalinmisti.Cok aradigi halde bulamaz ve alana helâl olsun diyerek mescide girip namâza durur.Namazi bitirdigi sirada birisi gelip;
-Deven suradadir der.Ayakkabisini giyip oraya gitmek üzere iken,geri döner ve;
-Helâl etmistim,artik alamam buyurur.

Büyüklerden biri,vefât eden kardesini rüyâda Cennette görür.Fakat kardesi üzüntülüdür.Sebebini sordugunda;
-Kiyâmete kadar,böyle üzülecegim.Cünkü, Cennette yüksek bir derece gösterdiler.Böyle güzel derece yoktu.Oraya gitmek istedim.
-Bunu oraya birakmayiniz! Orasi,Allah için birakanlarindir diye bir ses isittim.
-Allah için birakmak nasil olur dedim.
-Sen bir gün,bu malim Allah için helâl olsun demistin,sonra sözünde durmamistin.Sen sözünde dursaydin,burasi da senin olacakti dediler.

Peygamber efendimiz bir hadis-i seriflerinde buyuruyorlar ki:
(Münâfikin üç alâmeti vardir: Yalan söyler,sözünde durmaz ve emânete hiyânet eder.)

Ibn-i Hafîf hazretleri buyuruyor ki:
"Insanlara vasiyetim,su alti seyi muhâfaza etmeleridir: Birincisi; ahdi, anlasmayi muhâfaza etmektir.Ahde uymamak alçakliktir.Ikincisi; söz verince tutmaktir.Üçüncüsü; Allahü teâlâdan gelen bütün belâ ve musîbetleri,nefsine lâzim bilip tahammül etmektir.Dördüncüsü; her hâlde ve her durumda,Allahü teâlâyi unutmamak ve O'na ibâdet etmektir.Besincisi; fakirligine sabredip, gizlemektir.Altincisi; Allah yolunda,O'na kulluk etmek için bulunmaktir."

Hocasinin huzurunda,her seyi birakacagina,her emri yerine getirecegine söz veren Kâdi Mahmud,daha sonra Aziz Mahmud Hüdâî hazretleri olmustur.Bisr-i Hafi,Fudayl bin Iyâd gibi zâtlar,tövbelerinde samimi olduklari,verdikleri sözde durduklari için,evliyâdan oldular.

"CENNET, SABREDENLERIN YERIDIR"

Netice olarak insan,rûhlar âleminde verdigi sözde durur,imân edip emirleri yapar,yasaklardan sakinir ve imân ile âhirete giderse, sonsuz nimetlere kavusur.Allahü teâlânin, bir hadis-i kudside buyurdugu gibi:
(Bana verdiginiz sözde durun ki,ben de va'dimi yerine getireyim. Cennete ancak sâlih amellerle gidilir.

Cennet sabredenlerin yeridir.Âlimlerin sohbetine gitmekle rahmetimi isteyin! Cünkü benim rahmetim,bir ân âlimlerden ayrilmaz.Yoksullara merhamet etmekle benim rizâmi isteyin! Yoksula karsi büyüklenenler,kiyâmet günü karincalar gibi ayak altlarinda kalir.Yoksula iyilikte bulunani dünya ve âhirette yükseltirim.Bir yoksulun bir kusûrunu açiga vuranin yetmis kusûrunu açiklarim.Yoksulu hor gören,onun kalbini kiran, benimle savasmis gibidir.)

Osman Ünlü

Selam Sevgi ve Dua Ile

şu ana kadar o kadar söz verdimki çoğu sözümde duramadım ama bazen söz vermek zoruda kalıyorum sonra verincede tutamıyorum yazın için teşekkürler kardeşim


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com