Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


"Ih­tiyâ­ci­niz ka­dar it­âat e­din!"

"Ih­tiyâ­ci­niz ka­dar it­âat e­din!"

In­sân,çok se­ye muh­tâç olan âciz bir var­lik­tir.Hiç yok iken, ön­ce bir sey ya­pa­ma­yan,ha­re­ket ede­me­yen be­bek ol­du.Bü­yü­yün­ce de,her an has­ta ol­mak,öl­mek kor­ku­sun­da­dir.Ni­hâ­yet öle­cek,çü­rü­ye­cek,top­ra­ga ka­ri­sa­cak,hay­vân­la­ra, bö­cek­le­re gi­dâ ola­cak­tir.Idâm oda­si­na so­kul­mus olup,idâm olu­na­ca­gi za­mâ­ni bek­le­yen kim­se­nin,ölüm oda­sin­da çek­ti­gi si­kin­ti­lar gi­bi dün­yâ zin­da­nin­da,her an ne za­mân azâ­ba gö­tü­rü­le­ce­gi­ni bek­le­mek­te­dir.Öle­cek, bö­cek­le­re yem ola­cak,ka­bir azâ­bi,son­ra di­ril­ti­lip ki­yâ­met si­kin­ti­la­ri çe­ke­cek ve yap­tik­la­ri­nin he­sa­bi­ni ve­re­cek­tir.

Ce­hen­nem­de son­suz yan­mak kor­ku­su için­de ya­sa­yan bir kim­se­ye,ken­di­ni be­gen­mek,her se­ye te­pe­den bak­mak mi yok­sa had­di­ni bi­lip al­çak gö­nül­lü ol­mak mi ya­ra­sir? In­san­la­rin ya­ra­ti­ci­si,ye­tis­ti­ri­ci­si,her an teh­li­ke­ler­den ko­ru­yu­cu­su ve son­suz kud­ret sa­hi­bi olan Al­la­hü teâ­lâ; (Te­keb­bür eden­le­ri sev­mem, te­vâ­zu eden­le­ri se­ve­rim) bu­yur­mak­ta­dir.

AKIL­LI KIM­SE KI­BIR­LEN­MEZ!..

Âciz,elin­den hiç­bir sey gel­me­yen bir in­sa­na,ki­bir­len­mek mi yok­sa te­vâ­zu et­mek mi ya­ki­sir? Ak­li ba­sin­da olan,ken­di­ni ve Rab­bi­ni ta­ni­yan kim­se,hiç ki­bir­le­ne­bi­lir mi? In­san,asa­gi­li­gi­ni,âciz­li­gi­ni,Rab­bi­ne kar­si her an iz­hâr et­mek mec­bû­ri­ye­tin­de­dir.Bu­nun için,her an,her yer­de ac­zi­ni gös­ter­me­si,te­vâ­zu üze­re bu­lun­ma­si,ibâ­det­le­ri­ni yap­ma­si lâ­zim­dir.

In­san,âciz­li­gi­ni,muh­taç ol­du­gu­nu id­râk ede­rek,ya­ra­ta­ni­na itâ­at et­me­li,Onun em­ret­ti­gi se­bep­le­re ya­pi­sa­rak her isi­ni Al­la­hü te­âlâ­ya ha­vâ­le et­me­li,Ona gü­ven­me­li­dir.Se­bep­le­rin te­sîr et­me­si­ni de,Al­la­hü te­âlâ­dan bil­me­li ve bek­le­me­li­dir. Bu­nun için,hiç­bir ibâ­de­ti ka­çir­ma­ma­li ve ge­cik­tir­me­me­li­dir. Ha­dîs-i se­rîf­te bu­yu­rul­du ki: (In­san, ih­ti­yâç­la­ri­ni, Al­la­hü te­âlâ­ya ha­vâ­le eder­se, ih­ti­yâç­la­ri­ni ve bun­la­ri mey­da­na ge­ti­re­cek se­bep­le­ri ih­sân eder.)

Cü­neyd-i Bag­dâ­dî haz­ret­le­ri;"Ih­ti­yâç­lar­dan kur­tul­ma­nin ilâ­ci,ol­du­gun se­yi terk et­mek­tir.Her ih­ti­yâ­ci­ni ve bun­la­ri hâ­sil ede­cek se­be­bi Al­la­hü te­âlâ­dan bek­le­me­li­dir" bu­yur­mus­tur.
Al­la­hü te­âlâ­ya hak­ki ile itâ­at eden ve gü­ve­nen kim­se­ye, her­kes mer­ha­met ve hiz­met eder.

Yah­yâ bin Mu'âz Râ­zî haz­ret­le­ri;"Her­kes se­ni,sev­di­gin ka­dar se­ver.Al­lah­dan kork­tu­gun ka­dar,sen­den kor­kar­lar.Al­la­ha itâ­at et­ti­gin ka­dar,sa­na itâ­at eder­ler.Al­la­hü te­âlâ­ya hiz­met et­ti­gin ka­dar,sa­na hiz­met eder­ler.Hü­lâ­sa,her isin,Onun için ol­sun! Yok­sa,hiç­bir isi­nin fay­da­si ol­maz.Hep ken­di­ni dü­sün­me! Al­la­hü te­âlâ­dan bas­ka,kim­se­ye gü­ven­me!" bu­yur­mus­tur.

Ebû Mu­ham­med Râ­sî haz­ret­le­ri bu­yu­ru­yor ki:"Ken­din ile Al­la­hü teâ­lâ ara­sin­da en bü­yük per­de, ken­di men­fe­âti­ni dü­sün­mek ve ken­din gi­bi,bir âci­ze gü­ven­mek­tir.So­fî­lik,is­te­di­gin her ye­re gi­de­bil­mek,bu­lut­la­rin göl­ge­sin­de râ­hat et­mek ve her­kes­ten hür­met gör­mek de­gil­dir.Her hâ­lin­de,Al­la­hü te­âlâ­ya gü­ven­mek­tir."

TAT­LI DIL, GÜ­LER YÜZ...

Müs­lü­man,her­kes­le,dâi­mâ tat­li söz­lü,gü­ler yüz­lü ol­ma­li,on­lar­la za­rû­ret ka­dar,hak­la­ri­ni öde­ye­cek ka­dar gö­rüs­me­li,on­la­rin ara­sin­da bu­lun­mak,Al­la­hü te­âlâ­yi unu­ta­cak ka­dar ol­ma­ma­li­dir.Ma­kam ve ser­vet sâ­hip­le­ri ile çok gö­rüs­me­me­li,her hâ­lin­de,sün­ne­te uy­ma­ya ve bid'at­ten sa­kin­ma­ya ça­lis­ma­li­dir. Si­kin­ti­li za­mân­lar­da,Al­la­hü te­âlâ­dan ümit kes­me­me­li ve üzül­me­me­li­dir.Cün­kü In­si­râh sû­re­si­nin 5.âyet-i ke­rî­me­sin­de meâ­len;(Her si­kin­ti­dan son­ra, fe­rah­lik, ko­lay­lik var­dir) bu­yu­rul­mak­ta­dir.

Ne­ti­ce ola­rak in­san,her ba­kim­dan muh­tâç ola­rak ya­ra­ti­lan bir var­lik­tir ve muh­tâç ol­ma­di­gi bir âni da yok­tur.Bu se­bep­le in­sa­nin; her za­man Al­la­hü te­âlâ­ya itâ­at hâ­lin­de ol­ma­si lâ­zim­dir.

Ha­dis-i kud­sî­de bu­yu­rul­du­gu gi­bi:(Ba­na olan ih­ti­yâ­ci­niz ka­dar ba­na itâ­at edin! Ce­hen­ne­me da­ya­na­bi­le­ce­gi­niz ka­dar gü­nah is­le­yin! Îmâ­ni­ni­zi dü­zel­tin! Dî­ni­ni­zi dü­zel­tir­se­niz ölü­mü­nüz de gü­zel olur.)


Osman Ünlü

Selam Sevgi ve Dua Ile


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com