Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Tasavvufta 4 kapi vardir

Tasavvufta 4 kapi vardir


1-Seriat Kapisi

2-Tarikat Kapisi

3-Marifet Kapisi

4-Hakikat Kapisi

Ögreti olarak bu kapilar birer birer geçilerek Hakikate ulasilir.

*********************** ********* ********* ********* ********* ********* **

Ögrencilerinden biri Mevlana'ya sormus

" -Efendim bu 4 kapi meselesini ben pek anlayamiyorum.

Bana anlayabilecegim bir lisanla anlatir misiniz?"


" -Simdi bak,karsi medresede dersine çalisan dört kisi var ve hepsi rahlelerine egilmis.Sen git bunlarin hepsinin ensesine bir samar at,sonra gel sana anlatayim."

Ögrenci gitmis birincinin ensesine bir tokat aksetmis.Tokadi yiyen derhal ayaga kalkip arkasina dönmüs ve daha kuvvetli bir tokatla Mevlana'nin ögrencisini yere yikmis. Ögrenci dayagi yemis,geri dönecek ama hocasina itaat var.

Yaradana güvenip ikinciye de bir tokat aksetmis.O da derhal ayaga kalkip elini kaldirmis.Tam tokadi vuracakken vazgeçip yerine oturmus.

Ögrenci devam etmis,ucuncuye de bir tokat atmis.Üçüncü söyle bir kafasini çevirip baktiktan sonra çalismasina devam etmis.

Dördüncü,tokadi yemesine ragmen hiç orali bile olmadan çalismasina devam etmis.

Ögrenci Mevlana'ya dönmüs,olanlari anlatmis.

Mevlana ; "Iste sana istedigin örnekler....

- Birinci,seriat kapisini geçememis biri idi.Seriatta kisasa kisas oldugu için,tokadi yiyince kalkti,aynisini sana iade etti.

- Ikinci,tarikat kapisindadir.Tokadi yiyince o da kalkti,tam tokadi iade edecekti ki tarikat ögretisinde verdigi söz aklina geldi."Sana kötülük yapana bile iyilik yap".Onun için döndü,oturdu.

- Üçüncü,marifet kapisina kadar gelmistir.Iyinin ve kötünün tek Yaradandan geldigini bilir,inanir.Yaradan bu kötülüge hangi iblisi alet etti diye merakindan söyle bir dönüp bakti.

- Dördüncü,hakikat kapisini da geçmistir.Iyinin ve kötünün tek sahibi oldugunu ve ayni oldugunu bilir.Onun için dönüp bakmadi bile....


Mevlana

Selam sevgi ve Dua Ile


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com